احتمالا هر کسی که یک بار برای استراحت به شهرهای کنار دریا سفر کرده باشد، با تجربۀ لذتبخش دفن کردن بدن در زیر ماسههای ساحل آشناست. احتمالا خیلی از افراد از این تجربۀ مفرح عکسهایی هم میگیرند. اما قدیمیترین عکس از این نوع که در ایران گرفته شده متعلق به کیست؟ چه کسی اولین بار در حالی که در زیر شنهای ساحل دریای خزر دفن شده بود، به سوژهای برای عکاسی تبدیل شد؟ پاسخ درست به احتمال زیاد «نواب نصرالله میرزا» است.
به گزارش فرادید؛ نصرالله میرزا یکی از نوههای پرشمار فتحعلیشاه قاجار و پسر عموی ناصرالدین شاه بود که در دربار ناصری صاحب جایگاه و مقام نیز بود. نصرالله میرزا یکی از ملازمان و همراهان شاه در سفر سال 1254 شمسی به گیلان و مازندران بود و عکس ماسهبازی او در همین سفر انداخته شد.
از نصرالله میرزا عکسهای دیگری نیز به جا مانده است؛ از جمله دو پرتره تمام قد کمه او را با لباس درباری و ژستهای خاص نشان میدهند. در زیر یکی از این عکسها عبارت جالبی نوشته شده که احتمال دارد نویسندۀ آن شخص ناصرالدین شاه باشد؛ در این نوشته، نصرالله میرزا فردی «خندهدار» با «معلومات عجیب و غریب» توصیف شده است: «نواب نصرالله میرزا پسر بزرگ ملکآرای مرحوم، نوۀ فتحعلی شاه که معلومات عجیب و غریب دارد؛ خنده دارد»!
توضیحاتی که احتمالا با دستخط ناصرالدین شاه در زیر این عکس نوشته شده: «پسر ملکآرای مرحوم است؛ تنۀ او را در نهارگاه لب دریا زیر شن دفن کرده، سر شاهزاده را به عکس انداختهاند و آن [عکس] این است.