شناسهٔ خبر: 70879769 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مطرح کرد

مصرف شیر و پنیر خام زمینه‌ساز ابتلا به تب مالت

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به نظارت سه مرحله‌ای بازرسان بهداشت محیط در سراسر کشور بر فراورده‌های لبنی در راستای جلوگیری از شیوع تب مالت گفت: مردم شیر و پنیر خام و تازه مصرف نکنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وبدا، احمد جندقی در خصوص هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلاء به تب مالت در کشور با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر فرآورده‌های لبنی، توضیحاتی درباره کنترل کیفیت و توصیه‌های بهداشتی مرتبط با این محصولات ارائه و با تأکید بر اهمیت رعایت ضوابط بهداشتی در تولید و عرضه فرآورده‌های لبنی، اظهار کرد: بر اساس سیاست‌ها و مقررات وزارت بهداشت، تمامی واحدهای تولیدی و عرضه‌کننده لبنیات موظف به رعایت استانداردهای تعیین‌شده هستند و بازرسان بهداشت محیط در سه مرحله کنترل‌های لازم را بر محصولات لبنی اعمال می‌کنند.

وی افزود: نظارت‌های بهداشتی شامل سه مرحله اصلی است که در مرحله نخست پس از کنترل بهداشت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام هنگام ورود به واحد صنفی مورد بررسی قرار می‌گیرد

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مرحله دوم نظارت بر فرآوری محصولات لبنی توسط بازرسان بهداشت محیط عنوان کرد و گفت: فرآیند تولید و فرآوری شیر و دیگر محصولات لبنی از نظر رعایت استانداردهای بهداشتی بررسی می‌شود.

وی درباره مرحله سوم بازرسی یعنی نمونه‌برداری ادواری، اضافه کرد: نمونه‌برداری از محصولات به‌صورت دوره‌ای یا در صورت دریافت شکایت انجام می‌شود. نمونه‌ها به آزمایشگاه ارسال شده و در صورت مشاهده تخلف، برخورد قانونی اعمال خواهد شد.

جندقی تأکید کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر عهده سازمان دامپزشکی است، هرگونه افزودنی غیرمجاز به دلیل تغییر طعم شیر قابل شناسایی بوده و کارشناسان آزمایشگاهی با آزمایش‌های ساده آن را بررسی می‌کنند.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری محصولات لبنی، با بیان اینکه مردم باید از خرید و مصرف شیر خام غیرپاستوریزه خودداری کنند، خاطرنشان کرد: مردم در صورت اجبار به استفاده از شیر خام، آن را به مدت یک دقیقه بجوشانند و در حالت جوش هم بزنند، حتماً باید ظروف شیر خام پس از مصرف شسته شوند و شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود؛ شیر پاستوریزه در یخچال با دمای چهار درجه و حداکثر ۴۸ ساعت نگهداری شود. اگر بیش از این زمان بماند، پیش از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه به شدت پرهیز شود.

وی ادامه داد: برای نگهداری کره بسته‌بندی شده پاستوریزه، باید توجه داشت که در دمای یخچال تنها به مدت یک هفته قابل نگهداری است. اگر قصد نگهداری طولانی‌مدت وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره خطر انتقال تب مالت از محصولات لبنی هشدار و تصریح کرد: یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که می‌تواند خطرناک باشد. به همین دلیل، بارها به مردم توصیه کرده‌ایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند، تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروب‌های موجود در آن از بین برود.

جندقی با بیان اینکه فرآورده‌های خام دامی به‌سرعت می‌توانند بیماری‌هایی مانند تب مالت را منتقل کنند، اضافه کرد: لازم است از محصولات لبنی بسته‌بندی شده با برچسب مجوز بهداشتی استفاده شود، نظام مراقبت از بیماری‌ها در مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر و دانشگاه‌های علوم پزشکی فعال است، وقتی موردی از تب مالت گزارش شود، تحقیقات و ردیابی‌های لازم انجام اگر مشخص شود که یک مرکز، شیر خام توزیع می‌کند، با هماهنگی سازمان دامپزشکی برخوردهای قانونی انجام می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت واکسیناسیون دام‌ها برای پیشگیری از تب مالت گفت: در صورتی که دام آلوده باشد، کنترل و اقدامات قانونی توسط سازمان دامپزشکی انجام می‌شود. تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی، و بهداشت محیط ضروری است تا با همکاری، شیوع تب مالت در جامعه کاهش یابد.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت افزود: در صورتی که در مراکز صنفی شیر خام عرضه شود و پروتکل‌ها رعایت نشود، اقدامات قانونی انجام خواهد شد تا سلامت شهروندان تضمین شود، شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف یا مشاهده مواد غیربهداشتی را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش کنند. پس از ثبت شکایت، بازرسین بهداشت محیط در محل حاضر شده و ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت نتیجه را به شاکی اعلام خواهند کرد. در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب می‌شود و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری به عمل خواهد آمد.