شناسهٔ خبر: 70878624 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

"رفح"؛ گذری نمایشی از بیرجند تا پایتخت

صاحب‌خبر -

 

به گزارش روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، به نقل  از خبرگزاری شبستان، فعالیت هنری خود را از دهه ۸۰ آغاز کرد و تاکنون در جشنواره های مختلف استانی، منطقه ای و کشوری خوش درخشیده است. «برگزیده بخش کارگردانی جشنواره تئاتر استانی، درخشش در بخش‌های بازیگری، طراحی صحنه و کارگردانی جشنواره‌های استانی، راهیابی به جشنواره‌های فجر و جشنواره بین‌المللی مقاومت و ...» تنها بخشی از موفقیت‌هایش است.

 

«احسان محمدیان» هنرمند برجسته خراسان جنوبی که دایره فعالیتش محدود به این استان نشده؛ در «رویای تفتیده» استان هرمزگان هم به عنوان بازیگر به روی صحنه رفت. تئاتری که نه تنها به جشنواره بین‌ المللی فجر راه پیدا کرد بلکه در جشنواره بین‌المللی مقاومت هم مقابل دیدگان تماشاچیان قرار گرفت.


به ماجری «گاندو اشترک» هم گریزی می‌زند که در شبکه هامون استان سیستان و بلوچستان ساخته شد و به عنوان بازیگر، این بار کودکان و نوجوانان مخاطبان اصلی بازی‌اش بودند.

 

 عشق از تمامی اجراها و بازی‌هایش می‌گوید آنقدر که گویی بیشتر از بازی، صحنه تئاتر یک بخشی از زندگی‌اش شده است؛ نگران نداشته‌های این هنر فاخر در استان است و در تلاش برای محجوریت‌زدایی از بخش‌هایی که خاک گرفته است؛ همین موضوع باعث شد در روزهایی که به گفته «محمدیان» نگاه های ضعیفی از سوی هنرمندان به تئاتر خیابانی وجود دارد و درست در اوج تلاطم‌ قلب‌ آزادیخواهان جهان برای مردم مظلوم غزه، جسارتی هنرمندانه به خرج داد و همنوا با مردم فلسطین، «رفح» را در کوچه پس کوچه‌های شهر بیرجند، مقابل دیدگان تماشاچیان به نمایش گذاشت.

این هنرمند بیرجندی از سختی‌های تئاتر خیابانی می گوید که معتقد است که بازیگر این تئاتر باید علاوه بر اینکه قدرت تمرکز بالایی داشته باشد، از بداهه‌گویی خوبی هم برخوردار باشند. گریزی به تئاتر خیابانی که با زندانیان بیرجندی اجرا کرده بود و به هفدهمین جشنواره تئاتر زندان های سراسر کشور راه پیدا کرده بود می زند؛ تجربه این نمایش و نمایش خیابانی که در سال گذشته به جشنواره منطقه ای راه پیدا کرده بود را به کار می گیرد؛ همین موضوع باعث شد که در انتخاب هنرمندان این نمایش، وسواس بیشتری به خرج دهد.
محمدیان می‌گوید که به عنوان یک هنرمند نمی‌توانستم نسبت به مردم مظلوم غزه بی‌تفاوت باشم و باید سهم خود را نسبت به آنها ادا می‌کردم این موضوع باعث شد که پیشنهاد تئاتر خیابانی رفح را به قرارگاه شهید آوینی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ارائه دهم که با ۱۰ میلیون تومان مورد تایید و حمایت قرار گرفت.
«ماکان وزیری» به عنوان نویسنده این تئاتر پای کار آمد و با کمک ۱۵ نفر هنرمند (چهار بازیگر «مرتضی دهشیبی، ریحانه سادات حسینی، حمیده ابراهیمی، احسان محمدیان») در مدت یک ماه تلاش کردیم که حال و هوای تعزیه را بر این نمایش حاکم کنیم با این تفاوت که در تعزیه، بازیگر زن وجود ندارد اما ما باید از هنرمندان زن برای این کار استفاده می‌کردیم. موسیقی زنده و رجزخوانی باعث شد رنگ و لعاب جذاب‌تری بر تئاتر حکمفرما شود. کاری که در روز پایانی هجدهمین جشنواره استانی با اقبال داروان مواجه شد و در بخش های بازیگری، طراحی صحنه و بروشور برگزیده شد و به دبیرخانه چهل و سومین جشنواره بین المللی فجر معرفی شد.
وی به اجراهای پر مخاطب این تئاتر در دانشگاه بیرجند و مساجد شهر بیرجند هم گریزی می زند و تاکید می کند که استقبال خوب مردم به ویژه قشر مذهبی از این تئاتر، بسیار انگیزه‌بخش بود اما انتظار داشتیم که مسئولان با اجرای این تئاتر در نمازجمعه بیرجند موافقت کنند که این مهم در شرایطی که نگران تهاجم نرم دشمنان هستیم، تاکنون محقق نشده است.
محمدیان با اشاره به اینکه استان خراسان جنوبی آخرین دفعه ای که در حوزه تئاتر خیابانی در جشنواره فجر نماینده داشته است به ۱۲ سال قبل برمی‌گردد و ادامه می دهد: باعث افتخار است که بعد از ۱۲ استان، امسال خراسان جنوبی در این جشنواره یک نماینده آن هم در بخش «اصلی» دارد این درحالیست که در بخش جنبی این جشنواره با موضوع غزه نیز آثاری مقابل دیدگان مخاطبان قرار خواهد گرفت.

 

وی با بیان اینکه ۵ و ۶ بهمن، با ۲۴ گروه نمایشی دیگر در تهران به رقابت خواهیم پرداخت، گفت: از مسئولان استان می خواهیم در اعزام این گروه به تهران و تامین هزینه های ایاب و ذهاب و اسکان تیم را یاری کنند.

 

این هنرمند بیرجندی با تاکید بر اینکه حال تئاتر خراسان جنوبی خوب نیست اما این مشکل را نمی توان به صورت کامل متوجه مسئولان دانست، افزود: متاسفانه تولیدات تئاتر استان معطوف به بازه زمانی هاص خاص آن هم در ایام جشنواره تئاتر شده است که موجب شده است که چراغ نمایش استان کم سو شود و از دیگر سو، متاسفانه عدم زیرساخت های لازم برای این حوزه باعث شده است که میزبانی جشنواره های منطقه ای را از دست بدهیم. 

وی در پایان از شهردار بیرجند می خواهد با توجه به ساخت میدان بزرگ اجتماعات، پلاتویی استاندارد ویژه نمایش در این پروژه جانمایی کنند که هنرمندان استان بتوانند نمایش های فاخر و تولیدات هنری خود را در این مکان در معرض دید مردم قرار دهند؛ موضوعی که بدون شک از مهاجرت هنرمندان جلوگیری خواهد کرد.

 

نمایش خیابانی «رفح» اکنون فرصتی استثنایی برای نمایش توانمندی‌های هنری خراسان جنوبی در صحنه بین‌المللی فراهم کرده است؛ فرصتی که می‌تواند آغازگر مسیرهای روشن‌تری برای تئاتر این دیار باشد.