شناسهٔ خبر: 70874891 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

ممنوعیت تیک‌تاک؛ گام دیگر آمریکا در جلوگیری از آزادی بیان

موضوع ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک در آمریکا طی سال گذشته و به‌طور ویژه در روز‌های گذشته انتقاد‌های حقوق بشری در موضوع آزادی بیان در این کشور را درپی داشته است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

نبرد حقوقی ۹ ماهه میان شرکت بایت‌دنس ByteDance، شرکت چینی مالک تیک‌تاک TikTok و دولت آمریکا در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ (۲۸ دی) به پیروزی واشنگتن منجر شد. تصمیم دادگاه عالی آمریکا ممنوعیتی را که کنگره تصویب کرده بود، تایید کرد.

ضربه‌ای بزرگ به آزادی بیان در آمریکا

یک گروه مدافع آزادی بیان در آمریکا گفت که دادگاه عالی آمریکا به‌تازگی با امتناع از مسدود کردن قوانینی که فعالیت نرم‌افزار تیک‌تاک TikTok را در آمریکا از روز یکشنبه ۱۹ ژانویه، ۳۰ دی ممنوع می‌کند، ضربه بزرگی به آزادی بیان آنلاین در این کشور وارد کرد.

کارشناسان عنوان می‌کنند که این تصمیم بر بیش از ۱۷۰ میلیون آمریکایی که از اینسکوی رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند تاثیر خواهد گذاشت و حقوق قانون اساسی هر آمریکایی برای صحبت و دریافت اطلاعات آنلاین را به‌خطر خواهد انداخت.

پاتریک تومی، معاون پروژه امنیت ملی اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا، گفت: حکم دیوان عالی شدیدا ناامیدکننده است و به دولت اجازه می‌دهد تا یک سکوی کامل و حقوق آزادی بیان بسیاری را براساس هراس‌آفرینی و گمانه‌زنی تعطیل کند؛ دیوان عالی با امتناع از جلوگیری از این ممنوعیت، قدرت بی‌سابقه‌ای به دولت می‌دهد تا صدا‌هایی را که دوست ندارد خاموش کند؛ این موضوع این خطر را افزایش می‌دهد که استناد‌های گسترده به امنیت ملی بر حقوق اساسی ما تضییع شود. 

این گروه گفت که براساس متمم نخست قانون اساسی آمریکا، دولت باید دلیل بسیار مهمی برای ممنوعیت کل یک سکوی آنلاین ارتباطی داشته باشد. دولت باید نشان دهد که این ممنوعیت تنها راه جلوگیری از آسیب جدی و مهم به امنیت ملی کشور است و این ممنوعیت بیش از حد لازم برای تحقق این هدف، گفتار را محدود نمی‌کند. 

همان‌طور که اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا در حمایت از تیک‌تاک اشاره کرد، دولت آمریکا به این استاندارد حتی نزدیک هم نشده است.

اقدامی که برای آمریکا امنیت به ارمغان نمی‌آورد

براساس این حکم، نرم‌افزار تیک‌تاک از ۱۹ ژانویه (۳۰ تیر) از فروشگاه‌های نرم‌افزار در آمریکا حذف می‌شود و کاربران فعلی در آمریکا در خوشبینانه‌ترین حالت توانایی به‌روز‌رسانی این نرم‌افزار را در دستگاه‌های خود از دست خواهند داد. 

با این حال، جو بایدن یا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا می‌توانند براساس قانون به تیک‌تاک مهلت داده و یا به وزارت دادگستری این کشور دستور دهند که این ممنوعیت را اجرا نکند.

اد مارکی، سناتورآمریکایی نیز به‌تازگی لایحه‌ای را ارائه کرد که به بایت‌دنس، شرکت مالک تیک‌تاک زمان بیشتری برای فروش اجباری نرم‌افزار خود می‌دهد.

تهدید امنیت ملی یا حقایقی که ناخوشایند است؟

جنا لونتوف، مشاور ارشد سیاستگذاری در اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا گفت: سلب حق آزادی بیان کشور را امن‌تر نمی‌کند؛ این کار دموکراسی را به‌خطر می‌اندازد؛ دولت بعدی باید به‌طور فوری با کنگره برای اصلاح یا لغو این قانون معیوب همکاری کند؛ هیچ‌کس نباید از آزادی بیان محروم شود، به‌ویژه در سکویی که چنین مجموعه عظیم و پر جنب‌وجوشی از صدا‌ها را از سراسر جهان گرد هم می‌آورد.

جنا لونتوف، مشاور ارشد سیاستگذاری در اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا گفت: سلب حق آزادی بیان کشور را امن‌تر نمی‌کند؛ این کار دموکراسی را به‌خطر می‌اندازد؛ دولت بعدی باید به‌طور فوری با کنگره برای اصلاح یا لغو این قانون معیوب همکاری کند؛ هیچ‌کس نباید از آزادی بیان محروم شود، به‌ویژه در سکویی که چنین مجموعه عظیم و پر جنب‌وجوشی از صدا‌ها را از سراسر جهان گرد هم می‌آورد. 

بنیاد آزادی مطبوعات، یک نهاد مستقر در آمریکا نیز به این اقدام خلاف آزادی بیان واکنش نشان داد و گفت که این اقدام درحالی انجام شده که مقام‌های آمریکایی اذعان می‌کنند که هیچ مدرک واقعی ندارند که ثابت کند چین از تیک‌تاک برای جاسوسی از آمریکایی‌ها استفاده می‌کند.

برخی قانونگذاران آمریکایی اذعان کرده‌اند که دلیل واقعی این ممنوعیت این است که دولت آمریکا و حامیانش در کنگره از آنچه مردم در تیک‌تاک درباره جنگ غزه می‌گویند، خوششان نمی‌آید.

انتهای پیام/