شناسهٔ خبر: 70872468 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

احداث آب‌ شیرین‌کن راهکار مدیریت بحران کم آبی در هرمزگان

بندرعباس - ایرنا - بیشتر از هفت سایت جدید آب شیرین‌کن با ظرفیت بیش از ۲۵ هزار مترمکعب به منظور مدیریت بحران کم آبی در سطح استان هرمزگان در دست اجرا است که با راه‌اندازی این آب شیرین کن‌ها بخشی از مناطق بحرانی از جمله شهرستان بستک، جزیره قشم، هرمز و ابوموسی پوشش آبی داده خواهند شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، کاهش شدت بارندگی در کنار حفر چاه های غیرمجاز و استفاده بی رویه از منابع آب های زیرزمینی در مناطق مختلف هرمزگان که افت سطح آب زیرزمینی و خشک شدن بسیاری از رودخانه ها، چشمه و قنات ها در دهه های گذشته را بدنبال داشته است، توجه ویژه در سرمایه گذاری به منظور استحصال آب شیرین از دریا را بسیار ضروری ساخته است.

در دهه اخیر با پیشرفت و تکنولوژی جدید بخشی از مشکل آبی هرمزگان از طریق شیرین‌سازی آب دریا برطرف شده و در حال حاضر ۲۶۰ هزار مترمکعب آب یعنی حدود ۴۰ درصد از آب پایدار قابل آشامیدن و بهداشتی شهرها و جزایر و روستاهای استان از طریق شیرین‌سازی آب دریا تامین می‌ شود.

پروژه آب شیرین کن بندرعباس برای تامین آب منازل و صنایع فلات مرکزی، شامل هرمزگان، یزد و کرمان راه‌ اندازی شده که بررسی‌های صورت گرفته از سوی یک شرکت اتریشی این منطقه بهترین نقطه خلیج فارس برای آبگیری و ایجاد واحدهای نمک‌زدایی است.

آب شیرین‌کن‌ها یکی از راهکارهای مهم در مدیریت منابع آبی هرمزگان است

احسان کامرانی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان، روز سه‌شنبه در مدرسه زمستانه آب و محیط زیست، با تاکید بر لزوم بررسی دقیق تاثیر آبشیرین کن‌ها بر دریا، گفت: بیش از دو سوم آب شیرین‌کن‌های دنیا در خلیج فارس قرار دارد.

وی اظهار کرد: تغییرات اقلیمی نه تنها در منطقه ما بلکه در سطح جهانی احساس می‌شود، به نکات بین‌المللی و منطقه‌ای توجه کرد و علاوه بر چاره اندیشی برای تأمین آب به محیط زیست و دیگر چالش‌های مرتبط با آن نیز توجه کرد، زیرا همه این مسائل به یک بوم‌سازگار مرتبط هستند.

کامرانی اشاره کرد: ورودی‌های آب کشور ما به شدت وابسته به بارش‌ها است و این مسئله در کشور ما بسیار نگران‌کننده است. از این رو، نیاز مبرمی به جستجوی راه‌حل‌های مناسب احساس می‌شود.

وی ادامه داد: آب شیرین‌کن‌ها می‌توانند منابع مهمی برای تأمین آب آشامیدن در کشور باشند و تأثیر آب شیرین‌کن‌ها بر سواحل بندرعباس بررسی شود که بیش از دو سوم آب شیرین‌کن‌های دنیا در خلیج فارس قرار دارد و این ظرفیت می‌تواند تحولی عظیم در حوزه اقتصادی دریا پایه در کشور ایجاد کند.

معاون استاندار هرمزگان با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از تکنولوژی‌های روز دنیا، خواستار توجه به آب شیرین‌کن‌ها به عنوان یکی از راهکارهای مهم در مدیریت منابع آبی و بهبود وضعیت اقتصادی هرمزگان شد.

برنامه‌هایی برای رفع تنش آبی هرمزگان تدوین و اجرایی شده است

هاشم امینی مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور هم که هفته گذشته برای بازدید و بررسی آخرین وضعیت منابع آبی و پروژه‌های آب و فاضلاب به استان هرمزگان سفر کرده بود، گفت: مجموع ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌های در حال ساخت در هرمزگان ۲۰ هزار و ۳۰۰ مترمکعب در شبانه‌روز است.

وی با بیان این‌که وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در ۲ سال اخیر، وضعیت منابع و روند تامین آب آشامیدنی هرمزگان را به صورت ویژه رصد می‌کند، افزود: در شرایط کم‌آبی هرمزگان به‌ویژه شهر بندرعباس که در نتیجه بروز پدیده تغییر اقلیم و کاهش چشم‌گیر بارش‌ها رخ داده است، ضمن پایش مستمر وضعیت آبی استان، برنامه‌هایی برای رفع تنش آبی هرمزگان تدوین و اجرایی شده است تا هیچ گونه نگرانی بابت تامین آب آشامیدنی و بهداشت شهروندان وجود نداشته باشد.

امینی با اشاره به ناترازی ۵۰۰ لیتر در ثانیه در مقطع اوج مصرف بندرعباس خاطرنشان کرد: با این وضعیت، ضروری است تا از مصرف آب آشامیدنی در بخش فضای سبز خودداری شود و صنایع استان نیز در اجرای پروژه‌های آبرسانی در قالب مسئولیت اجتماعی مشارکت کنند.

رئیس هیات مدیره شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به پروژه انتقال پساب تصفیه‌خانه بندرعباس به عنوان یک اقدام بزرگ، افزود: بندرعباس به عنوان یک کانون گردشگری باید فضای سبز خوبی داشته باشد، اما نه با آب حاصل از آب‌شیرین‌کن‌ها که هزینه بالایی برای تولید آن صرف می‌شود و باید از منابع جایگزین مانند پساب استفاده کرد.

ساخت هفت آب شیرین کن با ظرفیت بیش از ۲۱ هزار متر مکعب در هرمزگان

عبدالحمید حمزه پور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از ساخت هفت آب شیرین کن با ظرفیت ۲۱ هزار و ۳۰۰ متر مکعب در شبانه روز در شهرستان های بندرعباس، قشم، ابوموسی، بندرلنگه، بستک و میناب خبر داد.

وی میزان سرمایه گذاری برای تکمیل این پروژه ها را ۹ هزار و ۹۸۰ میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: با تکمیل این آب شیرین کن ها ۱۶۴ هزار و ۵۶۲ نفر از آب شرب پایدار و با کیفیت بهره مند خواهند شد.

به گفته وی، این آب شیرین کن ها تامین کننده آب ۶ شهر و ۷۹ روستای هرمزگان خواهد بود. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با قدردانی از حمایت های استاندار هرمزگان در تامین نیاز آبی مردم هرمزگان افزود: این مهم با توجه به پتانسیل بالقوه دسترسی به آب دریا به طور ویژه در برنامه های راهبردی این شرکت قرار دارد.

حمزه پور گفت: از مجموع هفت آب شیرین کن در حال احداث، سه آب شیرین کن با ظرفیت ۶ هزار و ۸۰۰ متر مکعب در شبانه روز تا پایان امسال وارد مدار تولید خواهد شد.

به گفته وی، سه آب شیرین کن کرگان، نانگ سرخون و دهتل بستک با پوشش تامین آب جمعیتی بالغ بر ۴۷ هزار و ۵۰۰ نفر به طور رسمی به بهره برداری خواهد رسید.

امارات متحده عربی روزانه ۱۲ میلیون مترمکعب و بیشتر از عربستان، آب را شیرین می کند.

بعد از آن عربستان با پنج میلیون متر مکعب، قطر با ۲.۵ میلیون متر مکعب، کویت با ۱.۸ میلیون متر مکعب و بحرین با ۶۰۰ هزار مترمکعب در حال فعالیت در این حوزه هستند.

در حال حاضر ۴۶ مرکز آب شیرین با ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار متر مکعب درشبانه روز در استان فعال و حدود ۴۰ درصد آب مورد نیاز استان از آب شیرین کن‌ها تامین می‌شود.