پس از آنكه كابينه امنيتی اسرائیل روز جمعه از توافق پیشنهادی آتشبس اسرائیل و حماس حمایت کرد، دولت بنیامین نتانیاهو نیز بامداد شنبه به تایید توافقنامه آتشبس با حماس و آزادی گروگانها رای مثبت داد.
به گزارش تایمز اسرائیل، دفتر نخستوزیری اسرائیل نیمهشب بیانیه کوتاهی صادر و تایید کرد که دولت پس از نشستی هفت ساعته، توافق را تایید کرده است. برخی رسانههای عبری گزارش دادند که ۲۴ وزیر به آن رای مثبت دادهاند و هشت وزیر ازجمله دو عضو حزب حاکم لیکود با آن مخالفت کردهاند.
این آتشبس شش هفتهای که قرار است در جریان آن برای دستیابی به راهحل بلندمدت گفتوگو شود با مخالفت چهرههای راست در اسرائیل مواجه شد، ازجمله وزیر امنیت ملی که تهدید به استعفا کرد.
براساس بیانیه دفتر نتانیاهو، توافق آتشبس با حماس از روز یکشنبه با آزای سه گروگان اسرائیلی آزاد اجرایی خواهد شد. به طور کلی قرار است ۳۳ گروگان اسرائیلی در اولین مرحله ۴۲ روزه توافق آتشبس آزاد شوند.
رایگیری دولت اسرائیل پس از آن برگزار شد که تیمهای مذاکرهکننده اسرائیل و حماس بامداد جمعه در دوحه توافق را امضا کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از رایگیری و موافقت دولت اسرائیل با آتشبس، وزارت دادگستری اسرائیل فهرستی از ۷۳۷ زندانی فلسطینی را که در مرحله اول آزاد میشوند به زبان عبری منتشر کرد .
برخی از رسانههای اسرائیلی نوشتهاند این فهرست شامل جنگجویانی است که به اتهام قتل به حبس ابد محکوم شدهاند، ازجمله اعضای حماس، جهاد اسلامی فلسطین و جنبش فتح. همچنین در میان این اسامی زنان و کودکانی که در زندانهای اسرائیل نگهداری میشوند نیز وجود دارد. این موضوع انتقادهای زیادی را در اسرائیل برانگیخته و آنها تهدید کردهاند که درمورد این موضوع به مقامهای عالی قضایی شکایت میکنند.
گفته میشود که اولین گروه زندانیان فلسطینی شامل ۹۵ زندانی همزمان با اولین گروگانهای اسرائیلی آزاد خواهند شد.
انتظار میرود حماس روز شنبه اسامی سه اسرائیلی اولی را که آزاد میشوند ارائه کند، زیرا در قرارداد گروگانگیری تصریح شده است که اسامی گروگانها باید ۲۴ ساعت پیش از آزادی به اسرائیل اعلام شود.
پیشبینی میشود این سه نفر در فهرست غیرنظامیان زن باشند. ۳۳ گروگان اسرائیلی که در مرحله اول توافق آتشبس آزاد میشوند شامل زنان، کودکان، افراد مسن و ناتواناند.
واحد هماهنگی گروگانها و مفقودین دولت اسرائیل روز جمعه به خانوادههای ۳۳ گروگانی که قرار است آزاد شوند خبر آزادی آنان را اطلاع داد. گفته نشده که چه تعداد از این افراد زندهاند، اما این احتمال وجود دارد که بیشترشان زنده باشند.
اسرائیل در حالی برای بازگشت گروگانها از غزه آماده میشود که بسیاری از آنها احتمالا با مشکلات جسمی و روحی درگیرند.
هاگای لوین، که سرپرستی تیم بهداشتی در انجمن خانواده گروگانها را برعهده دارد، گفت که احتمالا بهدلیل تهویه نامناسب تونلها گروگانها با مشکلات قلبی-عروقی و تنفسی بازگردند. ازجمله مشکلات دیگری که لوین مطرح میکند کمبود ویتامین، گرسنگی، کاهش وزن چشمگیر، مشکلات بینایی به دلیل کمبود نور خورشید، شکستگی استخوانها، اختلالات شناختی و آسیبهای روانی است.
این توافق آتشبس پس از تلاش فشرده میانجیها و پس از ماهها مذاکره بینتیجه حاصل شد و تیم ترامپ مدعی است که همکاری آنان با دولت جو بایدن در نهایی کردن این توافق نقش مهمی داشته است. ترامپ روز پنجشنبه در مصاحبهای گفت: «اگر ما در این توافق دخالت نداشتیم این معامله هرگز رخ نمیداد.»
همزمان یک مقام ارشد دولت بایدن به خبرگزاری فرانسه گفت که این همکاری نامنتظره عاملی تعیینکننده در دستیابی به توافق بود.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر، نیز روز جمعه در گفتگو با اسکاینیوز با بیان جزئیاتی از مذاکرات آتشبس، نقش دونالد ترامپ را در رسیدن به این توافق ستود و گفت که «او برای برقراری آتشبس در غزه جنگید».
نخستوزیر قطر در این گفتگو تاکید کرد که چارچوب این توافقنامه دو ماه پس از آغاز جنگ، در دسامبر ۲۰۲۳، مورد بحث قرار گرفت و در ادامه طرفین مذاکره با ۱۳ ماه گفتگو درباره جزئیات «وقت تلف کردند».
در مرحله اول توافق، علاوه بر معامله گروگانهای اسرائیلی و آزادی اسرای فلسطینی، نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه عقبنشینی خواهند کرد و به آوارگان فلسطینی اجازه بازگشت به «محل سکونتشان» داده میشود. همچنین درمورد ورود روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای امدادی به نوار غزه توافق شده است.
خبرگزاری العربیه به نقل از منابعی گزارش داد گذرگاه رفح در غزه هفت روز پس از اجرای آتشبس باز خواهد شد و نظارت فنی بر مدیریت گذرگاه زمینی برعهده اتحادیه اروپا خواهد بود.
مذاکرات برای مرحله دوم، که شامل آزادی باقی گروگانها، عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیل و آرامش پایدار است، روز شانزدهم آتشبس شروع خواهد شد.
مرحله سوم و نهایی توافق که احتمالا سالها زمان خواهد برد شامل بازسازی غزه با نظارت سازمان ملل، مصر، قطر، و همچنین بازگرداندن تمامی اجساد و بقایای گروگانها است.
بایدن میگوید مرحله دوم توافق ممکن است به «پایان دائمی جنگ» منجر شود. او افزود که این توافق «کمکهای حیاتی به غیرنظامیان فلسطینی را تسریع میکند و گروگانها را به خانوادههایشان میرساند».
در همین حال، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، اعلام کرد که این تشکیلات برای «به عهده گرفتن مسئولیت کامل در غزه» پس از جنگ آماده است.