شناسهٔ خبر: 70864767 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

دولت اسرائیل توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را تایید کرد؛ اجرای توافق از یکشنبه

صاحب‌خبر -

ساعاتی پس از موافقت کابینه امنیتی اسرائیل با توافق آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها، کابینه کامل این کشور نیز این توافق را تایید کرد.

جلسه کابینه کامل اسرائیل شامگاه جمعه ۲۸ دی برگزار شد و پس از آن دفتر نخست وزیر این کشور در بیانیه‌ای اعلام کرد که «دولت طرح بازگشت گروگان‌ها را تایید کرد» و توافق از روز یکشنبه اجرایی خواهد شد.

به نوشته وبسایت اکسیوس و همچنین برخی رسانه‌های اسرائیلی، در این جلسه ۲۴ عضو کابینه به توافق رای مثبت و هشت عضو کابینه به آن رای منفی دادند.

ساعاتی پیشتر نیز، در بعد از ظهر جمعه، کابینه امنیتی اسرائیل این توافق را تایید کرده بود.

بر اساس این توافق که با میانجیگری ایالات متحده، مصر و قطر تدوین شد، آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها از روز یکشنبه، یک روز پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، به اجرا گذاشته می‌شود.

مرحله اول توافق شش هفته به طول خواهد انجامید و طی آن، مذاکره درباره آتش‌بس پایدار و مراحل بعدی توافق ادامه خواهد یافت.

نخستین گروگان‌های اسرائیلی و زندانیان فلسطینی قرار است عصر یکشنبه مبادله شوند و بنابر گزارش‌ها، قرار است در این روز سه گروگان اسرائیلی و چندین زندانی فلسطینی آزاد شوند.

اسرائیل بامداد شنبه اسامی و تصاویر ۳۳ گروگانی را که قرار است از غزه آزاد شوند منتشر کرد.

وزارت دادگستری اسرائیل نیز فهرست ۹۵ تن از زندانیان فلسطینی را که قرار است آزاد شوند منتشر کرد و گفت آزادی‌ها زودتر از ساعت چهار بعد از ظهر یکشنبه به وقت محلی نخواهد بود.

جزئیات توافق آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها

مرحله اول

مدت این مرحله شش هفته و شامل موارد زیر است:

  • آزادی ۳۳ گروگان اسرائیلی (شامل زنان، کودکان و مردان بالای ۵۰ سال)
  • آزادی صدها زندانی فلسطینی (به ازای هر گروگان غیرنظامی اسرائیلی ۳۰ زندانی فلسطینی، و به ازای هر نظامی زن اسرائیلی ۵۰ زندانی فلسطینی آزاد می‌شوند)
  • خروج تدریجی نیروهای اسرائیلی از مرکز غزه و بازگشت آوارگان فلسطینی به شمال غزه
  • ورود روزانه ۶۰۰ کامیون کمک‌های امدادی، از جمله ۵۰ تانکر سوخت، به نوار غزه

مرحله دوم
  • مذاکرات درباره مرحله دوم توافق حداکثر تا روز شانزدهم مرحله اول آغاز خواهد شد
  • انتظار می‌رود مرحله دوم شامل آزادی تمامی گروگان‌های باقیمانده، آتش‌بس پایدار و خروج کامل سربازان اسرائیلی از نوار غزه باشد

مرحله سوم
  • مرحله سوم و نهایی توافق که احتمالا سال‌ها زمان خواهد برد شامل بازسازی غزه با نظارت سازمان ملل، مصر و قطر، و همچنین بازگرداندن تمامی اجساد و بقایای گروگان‌ها است

منبع: رویترز

به نوشته یدیعوت آحرونوت، نخست‎‌وزیر اسرائیل جمعه‌شب در نشست دولت خود گفت رئیس‌جمهور ترامپ از بازگشت اسرائیل به جنگ در صورت نقض توافق (از سوی گروه افراطی حماس) «به طور کامل حمایت می‌کند».

بنیامین نتانیاهو افزود: «رئیس‌جمهور ترامپ همچنین تصمیم گرفته تمامی تسلیحات مورد نیاز اسرائیل را که متوقف شده بود، تأمین کند و این امر اهمیت دارد زیرا اگر به مرحله دوم توافق نرسیم، تجهیزات مناسب برای بازگشت به جنگ را دراختیار خواهیم داشت».

در همین حال کامیون‌های حامل کمک‌های بشردوستانه در خاک مصر و در گذرگاه مرزی رفح صف کشیده و در انتظار ورود به غزه هستند.

به گزارش خبرگزاری‌های فرانسه و آسوشیتدپرس، روز جمعه یک هیئت اسرائیلی شامل مقامات ارتش و آژانس امنیت داخلی (شین‌بت) به قاهره رفتند تا درباره بازگشایی گذرگاه مرزی با مقامات مصری گفت‌وگو کنند.

حملات اسرائیل به نوار غزه تا روز جمعه ادامه داشت و به گفته نهادهای زیر کنترل حماس، بیش از ۱۱۰ کشته بر جای گذاشته است.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

جنگ کنونی غزه پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد.

اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.

تشکیلات خودگردان فلسطینی هم روز جمعه اعلام کرد «تدارکات برای پذیرش مسئولیت کامل نوار غزه را تکمیل کرده است».

بیانیه تشکیلات وابسته به محمود عباس، رهبر حکومت خودگردان فلسطینی در کرانه باختری، افزود تیم‌های اداری و امنیتی برای کمک به مسائل مربوط به «بازگشت آوارگان به محل سکونت، بازگرداندن خدمات اولیه مانند آب، برق، مدیریت گذرگاه‌ها و ترمیم ویرانی‌ها» آمادگی دارند.

یک مقام تشکیلات فلسطینی در این زمینه به روزنامه اسرائیلی هاآرتص گفت این حکومت اقدامات خود را ضمن «همکاری با کمیته بین‌المللی عربی برای بازسازی فلسطین» انجام می‌دهد.

به نوشته هاآرتص، توافق به‌دست‌آمده تضمینی به تشکیلات خودگردان فلسطینی برای دخالت و اداره نوار غزه نداده، اما به‌گفتهٔ مقامات ارشد این تشکیلات، محمود عباس با ابراز آمادگی برای اداره غزه، به دولت جدید آمریکا، میانجی‌ها و سازمان ملل پیام داده که تشکیلات خودگردان فلسطینی آماده به عهده گرفتن مسئولیت است.