شناسهٔ خبر: 70867875 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر گامی به سوی آینده‌ای پاک

زنجان - ایرنا - بهره مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر به خصوص در سال‌های اخیر به یکی از مهم‌ترین اولویت کشورها از جمله ایران تبدیل شده است و تلاش می‌شود با گسترش این نوع انرژی پاک، از مزایای آن در بخش‌های مختلف منتفع شد، استان زنجان نیز هر چند گام‌های خوبی در این خصوص برداشته است اما تا رسیدن به مطلوب فاصله دارد و تحقق برنامه‌های هدف گذاری شده در گرو تسهیلگری و فراهم سازی شرایط لازم است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، بحران انرژی یکی از موضوعات مهم سراسر جهان طی چند دهه اخیر است، پیامد از بین بردن برخی منابع طبیعی از جمله گونه های دریایی و زمینی و افزایش بی رویه جمعیت و سرعت ساخت و ساز و پدیده های گلخانه ای، اتلاف انژی و آلودگی‌های زیست محیطی است.

با رشد روزافزون جمعیت، نیاز به انرژی و پایان پذیری سوخت های فسیلی و افزایش آلودگی های زیست محیطی از طرفی دیگر موجب شده است که دانش پژوهان و سرمایه گذاران در قسمت انرژی، مهارت پیدا کردن تامین انرژی از منابع تجدید پذیر را داشته باشند.

دانشمندان نیز معتقدند انرژی های تجدیدپذیر و پاک با توجه به محدود بودن سوخت های فسیلی و آلودگی محیط زیست باید مورد توجه جدی باشد.

کشورمان نیز به دلیل موقعیت جفرافیایی، ظرفیت های متعددی در حوزه انرژی تجدیدپذیر دارد، استفاده از انرژی های پاک از جمله انرژی خورشیدی، انرژی بادی، انرژی زمین گرمایی، انرژی زیست توده و انرژی برق آبی می تواند موجب کاهش وابستگی به منابع فسیلی و کاهش گازهای گلخانه ای که تاثیر اساسی بر گرمایش جهانی دارند، شود.

با افزایش جمعیت، افزایش تقاضا برای انرژی، مساله ای است که دولت ها به دنبال یافتن راه‌هایی برای پاسخگویی موثر به آن هستند.

انرژی های تجدیدپذیر جایگزین مناسب برای سوخت های فسیلی بوده زیرا قابل دسترس تر و کم هزینه تر از سایر سوخت ها هستند و مشکلات زیست محیطی را تا حد زیادی از بین می برند.

بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران، ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر کشور در پایان مهر امسال به یک هزار و ۳۱۷.۱۲ مگاوات افزایش یافته است.

در این راستا هر چند استان زنجان نیز گام هایی برداشته است اما تا رسیدن به حد مطلوب فاصله دارد و به اعتقاد کارشناسان تامین منابع مالی و تسهیلگری می تواند در این زمینه تا حدود زیادی راهگشا باشد.

بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر گامی به سوی آینده‌ای پاک

توسعه نیروگاه های تجدید پذیر در گرو تسهیلگری

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای زنجان با اشاره به اقدامات انجام گرفته در حوزه انرژی های تجدیدپذیر گفت: شناسایی زمین‌های قابل تخصیص به ساختگاه‌های نیروگاه‌های خورشیدی با همکاری اداره کل منابع طبیعی استان و راهنمایی مراجعین و همکاری با سرمایه‌گذاران در جهت تسهیل از جمله اقدامات در این بخش بوده است.

پروانه برهانی اضافه کرد: رفع موانع، دستیابی به نتایج مطلوب و نهایت ساخت نیروگاه خورشیدی، جلب مشارکت سرمایه‌گذاران و صاحبان صنایع جهت ورود به حوزه ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و استفاده دوجانبه از ایجاد نیروگاه‌ها، هم کمک به صنایع و هم کمک در جهت رفع ناترازی انرژی کشور از دیگر کارهای صورت گرفته است.

به گفته این مسوول، مطالعه اولیه طرح اتصال نیروگاه‌ها و بررسی مطالعات طرح اتصال انجام شده و پیگیری ابلاغ طرح مصوب از شرکت توانیر از کارهای انجام شده در این بخش است.

وی چشم انداز انرژی های تجدیدپذیر را در استان یادآور شد و گفت: با توجه به حمایت‌ها، اقدامات صورت گرفته و عزم جدی در این خصوص در آینده نه چندان دور شاهد به مدار آمدن نیروگاه‌های تجدید پذیر در سطح استان خواهیم بود، البته تحقق این مهم به ادامه دار بودن شرایط موجود و تسهیل در جهت ساخت نیروگاه‌ها باز می گردد.

این مسوول به تمهیدات شرکت برق منطقه ای، در این زمینه اشاره کرد و اظهار داشت: پیگیری احداث نیروگاه‌های تجدید پذیر به ویژه نیروگاه‌های خورشیدی توسط واحد مستقلی در شرکت تحت عنوان مجری طرح تولید پراکنده و انجام مطالعات اولیه طرح اتصال به شبکه به فوریت در حداقل زمان ممکن حداکثر سه روز کاری مدنظر قرار گرفته است.

در زمینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی مشکلاتی نیز وجود دارد که اولین مشکل، تخصیص و تامین زمین مورد نیاز و مورد نظر سرمایه گذاران از محل زمین‌های منابع طبیعی است.برهانی، با بیان اینکه در زمینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی مشکلاتی نیز وجود دارد، تصریح کرد: اولین مشکل، تخصیص و تامین زمین مورد نیاز و مورد نظر سرمایه گذاران از محل زمین های منابع طبیعی است.

این مسوول خاطرنشان کرد: مشکل بعدی به محدودیت های موجود در مساعدت به تامین منابع مالی احداث نیروگاه‌های خورشیدی در استان باز می گردد که لازم است در قانون سنواتی بودجه پیش بینی لازم برای ارائه تسهیلات توسط استانها به تناسب سهم ناترازی انجام شود.

بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر گامی به سوی آینده‌ای پاک

احداث ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک در زنجان

مجری توسعه نیروگاه‌های خورشیدی استان زنجان در این ارتباط ادامه داد: طبق برنامه ریزی انجام گرفته ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک در قالب طرح جهاد روشنایی با هدف توسعه انرژی تجدیدپذیر در دورترین نقاط استان احداث می‌شود.

امیرمسعود محقق افزود: به منظور توسعه انرژی خورشیدی چهار جامعه هدف حمایتی، صنایع، کشاورزی و ادارات در استان زنجان شناسایی شده است که هدف از طرح حمایتی که به عنوان جهاد روشنایی نیز شناخته می شود، خانواده‌های تحت حمایت است تا علاوه بر کمک به تامین برق و کاهش ناترازی، درآمد پایداری برای خانواده های تحت حمایت ایجاد شود.

وی با بیان اینکه پیشران توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در استان زنجان توجه بیش از پیش به ظرفیت صنایع است، اظهار داشت: بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان، صنایع با مصرف بیش از یک مگاوات از ابتدای سال ۱۴۰۳ موظف هستند سالانه معادل یک درصد از برق مصرفی مورد نیاز خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند و در پایان سال پنجم، این عدد را حداقل به پنج درصد برسانند.

بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان، صنایع با مصرف بیش از یک مگاوات از ابتدای سال ۱۴۰۳ موظف هستند سالانه معادل یک درصد از برق مصرفی مورد نیاز خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند و در پایان سال پنجم، این عدد را حداقل به پنج درصد برسانندمحقق با بیان اینکه احداث نیروگاه تجدیدپذیر در شهرک‌های صنعتی و شهرک‌های تخصصی خورشیدی ۲ طرح مرتبط با صنایع است، تصریح کرد: ظرفیت فعلی نیروگاه‌های خورشیدی صنایع در استان زنجان ۲۵۰ کیلووات است و در حال حاضر یک نیروگاه خورشیدی در شهرک صنعتی افق ابهر به ظرفیت سه مگاوات و یک نیروگاه خورشیدی دیگر در شهرک صنعتی ماهنشان به ظرفیت ۴۰۰ کیلووات در دست احداث قرار دارد.

وی اضافه کرد: شهرک صنعتی شهید شهریاری زنجان و شهرک صنعتی افق ابهر به عنوان ۲ قطب ویژه نیروگاه خورشیدی در شهرک های صنعتی استان هدفگذاری شده است و تاکنون بالغ بر ۳۰ متقاضی برای احداث بیش از ۱۲ مگاوات نیروگاه خورشیدی در این شهرک اقدام کرده‌اند.

این مسوول، با بیان اینکه به منظور کاهش هزینه‌های سرمایه گذاری در احداث نیروگاه‌های خورشیدی و تسهیل در روند احداث آنها، ایجاد شهرک‌های تخصصی خورشیدی در دستور کار دولت قرار گرفته است، گفت: سرمایه گذاران بخش خصوصی می توانند نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی تا سقف سه مگاوات در شهرک تخصصی خورشیدی اقدام کنند.

به گفته محقق، ایجاد تعاونی روستایی و درآمد پایدار برای کشاورزان، توانمندسازی ساکنان مناطق محروم، فعال‌سازی متخصصان در روستاها، فرهنگسازی توسعه انرژی پاک و توسعه کشاورزی مکانیزه از اهداف جانبی طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در بخش کشاورزی است.

وی با بیان اینکه ظرفیت فعلی نیروگاه‌های خورشیدی در استان زنجان در بخش کشاورزی ۲۲۰ کیلووات است، عنوان کرد: نیروگاه ۱۰۰ کیلوواتی در گلخانه دوسران واقع در منطقه قره پشتلو زنجان یکی از نیروگاه‌های خورشیدی شاخص در بخش کشاورزی است که فاز توسعه آن تا ۲۵۰ کیلووات توسط سرمایه گذار مربوطه در دست اقدام قرار دارد.

این کارشناس خاطرنشان کرد: بیش از هشت اداره و سازمان دولتی برای احداث بیش از ۱۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی در سال جاری اعلام آمادگی کردند و در مجموع ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی در حال بهره‌برداری در بخش ادارات و نهادهای دولتی استان زنجان در حال حاضر بالغ بر ۴۵۰ کیلووات است.

بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر گامی به سوی آینده‌ای پاک

توسعه نیروگاه های خورشیدی گامی مهم در رفع ناتراری های برق

معاون بهره‌برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان نیز با بیان اینکه شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان به بیش از نیم میلیون مشترک خدمات‌رسانی می‌کند،گفت: نیاز مصرفی استان در تابستان ۸۰۰ مگاوات و در زمستان ۶۰۰ مگاوات است. در این راستا، اقدامات خوبی برای رفع ناترازی‌های صنعت برق انجام شده است که توسعه نیروگاه‌های خورشیدی یکی از نمونه‌های آن به شمار می‌رود.

علی کاظمی افزود: هم اکنون حدود ۱۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در حال بهره‌برداری است و انرژی تولیدی آن به شبکه برق تزریق می‌شود، افزون بر این، حدود هفت مگاوات نیروگاه خورشیدی نیز در مرحله احداث قرار دارد که در این راستا اقدامات دیگری نیز برای توسعه این نوع نیروگاه‌ها در بخش‌های مختلف مصرف در دست پیگیری است.

وی اظهار داشت: با ارزیابی‌های صورت‌گرفته، نقاط قابل بهبود به نقاط قوت تبدیل خواهد شد و از راهبردها، تجارب و توصیه‌های ارزیابان بهره گرفته خواهد شد تا خروجی هر بخش ارتقا یابد.

تسریع توسعه نیروگاه‌های خورشیدی از جمله اهداف مهم پیش‌روی وزارت نیرو و شرکت‌های توزیع برق کشور است، تشویق مشترکان برای همکاری در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی از راهکارهای قابل توجهی است که می‌توان با اقداماتی مانند ارائه تسهیلات، این مهم را انجام داد.کاظمی، با بیان اینکه تسریع توسعه نیروگاه‌های خورشیدی از جمله اهداف مهم پیش‌روی وزارت نیرو و شرکت‌های توزیع برق کشور است، خاطرنشان کرد: تشویق مشترکان برای همکاری در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی از راهکارهای قابل توجهی است که می‌توان با اقداماتی مانند ارائه تسهیلات، این مهم را انجام داد.

این مسوول تصریح کرد: یکی دیگر از طرح‌های خوبی که در زمینه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در استان در حال پیگیری است، واگذاری برخی از اراضی در جهت تولید انرژی پاک است که اگر این طرح عملیاتی شود مقیاس قابل توجهی از انرژی شبکه از طریق نیروگاه‌های خورشیدی تامین خواهد شد.