به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بعد از ظهر روزگذشته مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین، رؤسایجمهور ایران و روسیه در آیینی درکاخ کرملین، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند تابه قول رئیس دولت چهاردهم، فصل جدیدی در روابط دو کشور درهمه زمینهها بهویژه اقتصادی گشوده شود؛ این خبر مهمترین بخش روزنامههای امروز کشور را به خود اختصاص داده است از همین رو در ادامه این گزارش به مرور روزنامهها خواهیم پرداخت.
صفحه اول روزنامه کیهان با این تیتر آغاز شد: پس از 469 روز جنایت آمریکا و اسرائیل مقابل حماس زانو زدند
پس از ۴۶9 روز مقاومت قهرمانانه و مظلومانه ملت فلسطین در مقابل آمریکا و رژیم صهیونیستی، سرانجام بایدن و نتانیاهو که برای پیروزی در جنگ از هیچ جنایتی فروگذار نکردند، بدون اینکه به هیچیک از اهداف اعلامی خود در جنگ برسند با خواری و سرافکندگی مقابل حماس زانو زده و تن به آتشبس دادند.
نتایج یک جنگ را کشتار زنان و کودکان یا بمباران مدارس و بیمارستانها و ترور فرماندهان رقم نمیزند، بلکه دستاوردهای سیاسی در پایان جنگ است که برنده و بازنده جنگ را مشخص میکند. نتانیاهو جنگ غزه را 469 روز پیش با اهدافی کاملاً مشخص شامل نابودی حماس، آزادی اسرای صهیونیست، از بین بردن تونلها و از بین بردن حاکمیت حماس بر غزه آغاز کرد.
در راه رسیدن به این اهدف رژیم صهیونیستی جنایتی نمانده که نکرده باشد؛ بسیاری از رسانهها و خبرگزاریهای بینالمللی در توصیف این جنایتها واژه کم آوردهاند. 47هزار شهید، 110هزار مجروح، دهها هزار مفقودی و نزدیک به 2میلیون نفر در این جنگ آواره شدند.
13 خط قرمزی که اسرائیل زیر پا گذاشت
اسرائیل در این جنگ برای دستیابی به اهدف خود و با کمکهای مالی، نظامی، اطلاعاتی و سیاسی آمریکا تمامی خطوط قرمز حقوقی و قواعد آمره بینالمللی را زیر پا گذاشت؛
1- حملات هدفمند و کاملاً عامدانه به غیرنظامیان (به گفته پزشکان غربی شماری از کودکان کشتهشده نه در اثر بمبارانها بلکه با شلیک مستقیم گلوله به سرشان و حین بازی به شهادت رسیدهاند)
2- حمله به مناطق مسکونی
3- حمله به بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی (بیش از 1000 تن از اعضای کادر درمانی اعم از پزشک و پرستار در طول جنگ شهید شدهاند و بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی غزه به دلیل این حملات و محاصره اعمال شده و نبود دارو و امکانات پزشکی تعطیل شدهاند).
...
در ادامه وطن امروز در صفحه اول خود نوشت: اینک پیروزی
سرانجام خبر توافق آتشبس جنگ غزه به رسانههای جهان مخابره شد؛ خبری که نوید آتشبس را برای مردم غزه به ارمغان آورد و رژیم صهیونیستی را مجبور به پذیرش توافقی کرد که حداکثر آوردهاش برای آن رژیم رهایی اسرای صهیونیست است؛ اسرایی که اسرائیل با هدف آزاد کردن آنها به نوار غزه لشکرکشی کرد و 16 ماه گذشته را در این کرانه باریک و پرتراکم دست به جنایات جنگی زد اما سرانجام آنها از همان مسیری آزاد خواهند شد که حماس تعیین کرده بود.
دفتر نخستوزیر رژیمصهیونیستی از تصویب توافق آتشبس در روز جمعه خبر داد.
ایران تیتر اصلی خود را اینگونه آغاز کرد: روز ایران و روس
توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه پس از سه سال کار کارشناسی و رایزنی مستمر، دیروز به امضای رؤسایجمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو روسیه رسید. مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین در حالی معاهده گسترش همکاریهای ویژه و راهبردی دو کشور را در حوزههای اقتصادی، علمی، فناوری، فرهنگی و گردشگری امضا کردند که بسیاری این توافق را ریلگذاری تهران و مسکو برای رسیدن به سطح بالاتری از رابطه میدانند. رابطهای که برای دو کشور و به طور ویژه برای جمهوری اسلامی ایران در متن «جهان چندقطبی» و در امتداد راهبرد «سیاست خارجی متوازن» معنا دارد.
مسعود پزشکیان پیش از ظهر روز گذشته در رأس یک هیأت عالیرتبه، از دوشنبه پایتخت تاجیکستان وارد مسکو شد. سفری که مشخص بود امضای توافقنامه راهبردی پس از سه سال کار کارشناسی و رایزنی بر سر جزئیات در رأس اهداف اصلی آن قرار داشت.
پزشکیان و پوتین پیش از حضور در مراسم رسمی امضای توافقنامه در کاخ کرملین با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
خراسان امروز را این طور شروع کرد: روز بعد از طوفان/ چرا فلسطینیها به «طوفان الاقصی» نیاز داشتند، برایش ایستادند و حالا شادند؟
چرا حتی در زمان اوج حملات رژیم صهیونیستی اکثر فلسطینیها در کرانه و غزه نظرشان این بود که تصمیم حماس برای حمله ۷ اکتبر درست بود؟ این نظرسنجی را موسسه معتبر پیو انجام داده بود. برخی میپرسند اگر طوفانالاقصی نمیشد، چه میشد؟ آتشبس امروز با صبح قبل از طوفان چه فرقی دارد؟
۱-تکمیل مرگ تدریجی در فراموشی: غزه از سال ۲۰۰۷م در محاصره قرار داشت. این محاصره به معنای اعمال محدودیتهای شدید توسط اسرائیل و مصر بر ورود و خروج افراد، کالاها و منابع حیاتی به منطقه غزه بود. به طوری که حتی بیماران برای دریافت درمان در خارج از غزه با موانع اداری و امنیتی مواجه بودند.
رکود اقتصادی شدید، افزایش بیکاری و فقر گسترده در غزه طوری بود که بر اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی، بیش از ۸۰درصد ساکنان غزه به کمکهای بشردوستانه وابسته شده بودند.
جوان نوشت: تسلیم کودککشان مقابل تابآوری مقاومت
غزه در پرتو نسلکشی، پاکسازی قومی و محاصره مداوم، به دستاوردی رسید که حتی خوشبینترین ناظران هم انتظارش را نداشتند. بر این اساس پس از ۱۵ ماه، حماس و رژیمصهیونیستی توافقی را امضا کردند که در مدت ۴۲ روز اسرای فلسطینی و اسرائیلی مبادله و نظامیان اشغالگر به تدریج از غزه خارج خواهند شد.
تحمیل توافق آتشبس به دشمن صهیونیستی تصادفی نبود، بلکه نتیجه استواری افسانهای فلسطینیان و مبارزان مقاومت در برابر تجاوزات مداوم اسرائیل و امتناع از تسلیمشدن در برابر تلاشهای اشغالگران برای تحمیل واقعیت جدید با زور بود.
این توافق که شادی را در بین مردم فلسطین و حامیان جهانی آن به ارمغان آورد، برای صهیونیستها که خود را شکستخورده این میدان میدانستند جز غم و اندوه عایدی دیگری نداشت، با این حال با توجه به مواضع وزرای تندرو تلآویو و ابهامات باقی مانده در توافق، چشمانداز آتشبس چندان روشن به نظر نمیرسد.
در ادامه جام جم نوشت: ایران و روسیه همپای رابطه راهبردی
در هندسه قدرت جهانی، مسکو و تهران سالهاست که مسائل مشترکی با یکدیگر دارند؛ چه از آن جهت که هر دو تحت بیسابقهترین رژیم تحریمهای غرب هستند و چه از آن حیث که در معرض تهدید مداوم اتحاد نظامی غرب در قالب ناتو و ایادی آن قرار دارند.
چنین شرایطی از مدتها پیش لزوم اجرای موافقتنامه راهبردی میان دو کشور را الزامی کرد و این امر حالا بعد از دو سال و اندی کار سنگین مطالعاتی و هماهنگی چندین و چندباره کارشناسی و سیاسی با سفر رئیسجمهور کشورمان در کرملین به ثمر نشسته است و امضای رئیسجمهور دو کشور که دیروز برپای این موافقتنامه جامع نشست، خیز دیگری است درمسیر حرکت کشورهای غیرهمسو با غرب برای ساخت نظم نوین جهانی مبتنی بر نظام چندقطبی. دکتر مسعود پزشکیان، دیروز از تاجیکستان وارد مسکو شد تا کاری را که در دوران رئیسجمهور فقید، شهید رئیسی سرعت گرفته بود، تمام کند و در کرملین در کنار همتای روسی خود راه دو کشور را به سمت اوج همگرایی تاریخی خود باز کند.
در ادامه همشهری چنین نوشت: اعتراف به شکست
برقراری آتشبس در غزه برای صهیونیستها بسیار سنگین و پرهزینه عنوان شده است. بسیاری در داخل مناطق اشغالی مقامات تلآویو را به باد انتقاد گرفتهاند و برخی دیگر پذیرش آتشبس در غزه از سوی نتانیاهو را بهعنوان پذیرش شکست توصیف کردهاند. این گزارش نگاهی به واکنشهای داخلی در مناطق اشغالی به پذیرش آتشبس در جنگ غزه انداختهاست.
شکست خوردیم
واکنشها به آتشبس در مناطق اشغالی بهصورت عمده همراه با احساس ضعف و حقارت و نوعی سرخوردگی بوده است:
حماس اسطوره شد: «آلون مزراحی»، نویسنده و تحلیلگر اسرائیلی در واکنش به آتشبس نوشتهاست که حماس به یک اسطوره فرهنگی برای نسلهای آینده تبدیل شده و بر ما، و حتی بر تمام غرب، پیروز شده و ایستادگی کردهاست.
اسرائیل همیشه تسلیم میشود: «یوسی میلمان»، کارشناس امور امنیتی اسرائیل نیز گفته است که اسرائیل همیشه درنهایت تسلیم میشود و اسرای فلسطینی را آزاد میکند. چرا این تأخیر حماس از بین نرفت: «رون کوفمان»، روزنامهنگار اسرائیلی درباره پذیرش آتشبس توسط تلآویو تأکید کرد که یک چیز را میتوان گفت: حماس از بین نرفتهاست.
در پایان، فرهیختگان تیتر اصلی خود را چنین انتخاب کرد: کریدور مقاومت برد
در گذشته هم جنگیدن و هم تعیین طرف پیروز، هردو آسانتر بود. با پیچیده شدن سلاحها، نتایج جنگها نیز پیچیدهتر شدند. از این رو پس از هرجنگ باید به دقت طرف پیروز و جنبههای پیروزی آن را شناخت.
اگر جنگی میان طرفی شبیه رژیمصهیونیستی با طرفی شبیه به غزه دهها و صدها سال قبل در میگرفت، پیروز جنگ مشخص بود اما امروزه با وجود نامتوازن بودن صحنه، نتیجه جنگ ابهاماتی دارد. با وجود تمام این ابهامات اما نظر اکثریت بر شکست رژیمصهیونیستی در جنگ است.
چگونه غزه پیروز شد؟
پیروزی غزه در جنگی نابرابر یک سؤال بزرگ است. اگر عوامل این پیروزی کشف و بررسی شوند، خود پیروزی بیش از پیش اثبات میشود.
گزارشی از امیر کریمی