شناسهٔ خبر: 70859721 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

گزارش|

دوربین مخفی یا تعرض به حریم مردم؟

فرصتی که اینستاگرام و فضای مجازی برای شهرت و کسب درآمد فراهم کرده باعث شده بسیاری از افراد برای رسیدن به اهداف خود در قالب دوربین مخفی و مصاحبه‌های خیابانی دست به شکستن هنجارهای مثبت جامعه و تعرض به حریم شخصی دیگران بزنند.

صاحب‌خبر -

در حال آماده شدن

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ علی کیمیایی، تصور کنید در خیابان درحال قدم زدن و فکر کردن به یکی از موضوعات زندگی خود هستید؛ در محل کار چالش داشتید، درحال شنیدن موسیقی هستید و یا حتی با ظاهری آراسته که برای آن وقت گذاشته‌اید درحال رفتن به مهمانی هستید، در همین حین که غرق در افکار خود هستید به صورت شما کیک کوبیده می‌شود، واکنش شما چه خواهد بود؟ شاید بپرسید مگر شخصی چنین کاری انجام می‌دهد؟ احتمالا ویدئو‌های از این دست را در فضای مجازی دیده‌اید، اگر هم دنبال کننده چنین محتوا‌های پوچی نیستید باید بگوییم بله، هستند افرادی که یا معنی طنز را نمی‌دانند و یا آگاهانه در قالب شوخی به روش‌های مختلف برای رسیدن به درآمد و شهرت به حریم شخصی دیگران تعرض می‌کنند و در آخر با جمله "شما درمقابل دوربین مخفی بودید" سعی بر توجیح رفتار ناپسند خود دارند.

<div id="video-display-embed-code_2604114" ><script type="text/JavaScript" src="https://snn.ir/fa/news/play/embed/1216983/2604114?width=400&height=300"></script></div>

زیرسوال بردن کلمه "دوربین مخفی"

احتمالا پخش دوربین مخفی‌های جذاب امیرحسین قرایی در دهه شصت و هفتاد در تلوزیون را به یاد دارید که هر کدام از آنها یک درس زندگی و آداب معاشرت بود. او با سناریو‌های جذابی که طراحی می‌کرد بدون توهین، تعرض به حریم شخصی دیگران و هرگونه آزاری، شهروندان را در موقعیت‌هایی که بیشتر مربوط به حقوق شهروندی و یا حاوی یک پیامی بود قرار می‌داد و بعد از گفتن کات و جمله معروف «شما مقابل دوربین مخفی هستید»، از شهروندان یا به خاطر کار درستشان تشکر می‌کرد یا آنها را بازخواست می‌کرد که چرا برای احقاق حقوق خود سکوت کرده‌اند. امیرحسین قرایی در ادامه پای سلبیریتی‌ها را نیز برای ضبط این دوربین مخفی‌ها و چالش‌های اجتماعی به میان کشید.

شاید همین کار او بود که سبب شد دوربین مخفی مورد توجه بسیاری قرار بگیرد و خانواده‌ها در ساعت پخش آن برنامه مقابل تلویزیون جمع شوند. حالا اگر کلمه دوربین مخفی ایرانی را در گوگل یا اینستاگرام جست‌و‌جو کنید، با برخی ویدئو‌های بسیار وحشتناک رو‌به‌رو خواهید شد که نه تنها آموزنده نیست بلکه بعضاً بدآموزی هم دارد و باعث آزار و وحشت دیگران هم می‌شود. به نظر می‌رسد افرادی که امروز به هر قیمتی اعم از تعرض به حریم شخصی دیگران، شکستن هنجار‌های مثبت جامعه و... حاضر به ضبط این شبه دوربین مخفی‌ها می‌شوند، برخلاف قرایی دغدغه‌ای برای رساندن پیامی به مخاطبان خود ندارند و صرفا هدف خود که جذب دنبال فالوور، شهرت و درآمدزایی بیشتر است را دنبال می‌کنند.

در حال آماده شدن

فقط دوربین مخفی نیست!

دوربین مخفی تنها روش بسیاری از بلاگر‌ها برای رسیدن به اهداف خود نیست. از دیگر روش‌های این اشخاص می‌توان به ضبط مصاحبه‌های خیابانی و انجام چالش‌های مختلف اشاره کرد. ضبط بسیاری از این مصاحبه و چالش‌ها با سوال و جواب‌های پوچ و انجام چالش‌های خلاف عرف جامعه همراه است که در نهایت به شکستن هنجار‌های مثبت جامعه دامن می‌زنند.

یکی از این چالش‌ها که احتمالا در فضای مجاری دیده‌اید، انجام چالش به ظاهرشوخی با پدر مادر است. این چالش شما را به انجام رفتاری درمقابل والدین دعوت می‌کند که در نهایت باید منجر به واکنش شدید آنها شود. برای نام بردن از نمونه‌های این ویدئوها، می‌توان به سیگار کشیدن درمقابل والدین، بیان جملات رکیک و هر رفتاری که می‌تواند والدین را به واکنش وا دارد اشاره کرد. این چالش معمولا با عصبانیت و یا ناراحتی شدید والدین همراه می‌شود که در نهایت فرزند با گفتن جمله "به خدا چالش بود" سعی بر آرام کردن پدر و یا مادر خود دارد.

 

بیشتر بخوانید:

 

اگر از بحث مجوز و تخصص در این زمینه بگذریم، بدون شک ساخت چنین ویدیو‌هایی که اغلب تقلیدی از برخی دوربین مخفی، مصاحبه، و چالش‌های خارجی هستند، با فرهنگ جامعه ما سازگار نیستند. از سوی دیگر، گسترش این پدیده در جامعه باعث ایجاد تردید و سؤالاتی در ذهن مخاطب می‌شود که اگر در خیابان با چنین مواردی مواجه شد، چه واکنشی نشان دهد؟ آیا واقعاً مورد زورگیری و آزار قرار گرفته یا هدف تفریح چند جوان شده و مقابل دوربین مخفی است و باید لبخند بزند؟

در حال آماده شدن

در دنیای امروز، تنها با داشتن یک دوربین تلفن همراه، کمی جسارت و تمایل به کسب شهرت و درآمد، می‌توان تصاویری ضبط و منتشر کرد که به نام تفریح و شادی، رفتار‌های مجرمانه و ناهنجار را در جامعه ترویج می‌دهند و موجی از ناامنی، ترس و اضطراب را به همراه دارند. این تصاویر که در اینستاگرام، یوتیوب و تلگرام به عنوان دوربین مخفی منتشر می‌شوند، از کوبیدن ظرف خامه به صورت رهگذران تا ریختن آب داغ بر صورت افراد و بریدن سر عروسک توسط راننده مسافربرنما و حتی زورگیری، نمونه‌هایی از رفتار‌های عجیب و شوک‌آور جوانانی هستند که به دنبال پول و شهرت هستند. این فیلم‌ها که روز به روز در فضای مجازی بیشتر می‌شوند، علاوه بر آسیب‌های جسمی، می‌توانند به روح و روان افراد نیز صدمات جبران‌ناپذیری وارد کنند.

برچسب‌ها: