به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، رفتار والدین با کودکان تأثیر آشکار و بسزایی در کیفیت رشد روحی و عاطفی آنها دارد. اغلب پدران و مادران وظیفهشناس میدانند که بروز رفتارهای پرخاشگرانه در مواجهه با کودکان، موجب برانگیختهشدن ترسی مهلک و مضر در نهادِ آنها میشود. بااینحال بسیار پیش میآید که پدران و مادران گاه این واقعیت مهم را فراموش کنند و در رفتارِ تنبیهی با فرزندان خود، راه افراط را در پیش گیرند.
کلاس ورپلانکه کتاب «بابای شکمبالشی» را برای ایندست از والدین و البته برای کودکانی که تحت تربیت آنها قرار دارند به رشته تحریر درآورده است. این کتاب داستانی مصور است که از زبان جانی، پسرکی خردسال، روایت میشود. جانی در این داستان با طنز و زبان ساده پدرش را توصیف میکند. او پدرش را دوست دارد، به محبتها و لحظات خوشایندش مانند درستکردن سس سیب و بازیهای مهربانانهاش دل میبندد؛ اما گاهی نیز از خشم و بیحوصلگیهایش میترسد. در این مواقع آرزو میکند ای کاش پدر دیگر داشت؛ آرزویی که میداند محقق نمیشود.
پسرک این داستان، ویژگیهای ظاهری و رفتاری پدرش را با واژههای ساده و دلنشین و با چاشنی طنز توصیف میکند. وصف پسرک از صدا و موی پدرش تا مهربانی و حتی عصبانیتش برای مخاطب کودک ملموس است؛ چراکه بسیاری از این ویژگیها را در پدرش دیده و حس کرده است. این داستان با نگاهی صادقانه به رابطه کودک و والد، دو روی متفاوت پدرها را نمایش میدهد: مهربانی و حمایت در کنار خشم و بیحوصلگی. جانی در این مسیر یاد میگیرد که با پدرش کنار بیاید و او را با تمام نقاط قوت و ضعفش بپذیرد. در عین حال، کتاب به والدین نیز یادآوری میکند که رفتارهای پرخاشگرانه چگونه میتواند بر روحیه کودک تأثیر بگذارد و اهمیت تعامل آگاهانه و محبتآمیز را برجسته میسازد.
«بابای شکمبالشی» که نامزد جایزه آسترید لیندگرن شده، اثری است که کودکان را به شناخت احساسات خود و والدینشان دعوت میکند و والدین را به تأمل درباره رفتارشان با فرزندانشان فرامیخواند. مطالعه چنین کتابهایی به کودک احساس آرامش، امنیت و تنها نبودن در برابر مشکلات میدهند و همچنین شناخت احساسات و کنترل خشم و آشنایی با حقوق کودک میتواند در پایان بلندخوانی این کتاب بسیار سودمند باشد.
در بخشی از متن این کتاب میخوانیم:
بابای شکمبالشی، لپهای نرم و دستهای گرمی دارد و مانند هر بابای دیگری توی حمام میزند زیر آواز. او عضلههای قوی دارد البته غیر از شکمش. برای همین به او بابای شکمبالشی میگویم. از وقتی به دنیا آمدم بابا کنارم بود. گویی او را به من هدیه دادهاند. اما گاهیوقتها که دستهایش سرد میشود، میدانم که میخواهد با سرزنشها و فریادش طوفان بهپا کند. آنوقت دیگر همان بابای همیشگی و باحال نیست.
اطلاعات بیشتر:
کتاب «بابای شکمبالشی» به قلم و تصویرگری کلاس ورپلانکه و ترجمه محمدرضا فرزاد در ۳۶ صفحه مصور رنگی و بهای ۸۹ هزار تومان از سوی انتشارات پرتقال برای کودکان بالای ۶ سال منتشر شده است. این اثر به فهرست چهلوپنجم لاکپشت پرنده راه یافته و نشان «۴ لاکپشت پرنده زمستان ۱۴۰۱» را دریافت کرده است.
∎