شناسهٔ خبر: 70854083 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

با هدف گسترش روابط و امضای معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه؛

رئیس‌جمهور وارد مسکو شد + فیلم

مسکو- ایرنا- دکتر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران امروز (جمعه ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳) بنا به دعوت رسمی همتای روس خود و با هدف گسترش روابط دوجانبه و نیز امضای معاهده مشترک جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه وارد مسکو شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، رئیس‌جمهور در بدو ورود به فرودگاه بین‌المللی ونووکوا مسکو مورد استقبال سرگئی سیویلیف وزیر انرژی روسیه و رئیس طرف روسی کمیسیون همکاری‌ مشترک دو کشور، آندری رودنکو معاون وزیر امور خارجه روسیه، کاظم جلالی و آلکسی ددوف سفرای دو کشور و برخی دیگر از مقامات روس قرار گرفت.

در این آیین سرود ملی دو کشور توسط یگان تشریفات روسیه نواخته شد.

هواپیمای حامل رئیس‌جمهور در حالی وارد محل استقبال شد که حامل پرچم‌های جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به نشانه دوستی بود.


پزشکیان که از چهارشنبه ۲۶ دی‌ماه به دعوت رسمی میهمان رسمی جمهوری تاجیکستان بود، صبح جمعه از شهر دوشنبه راهی مسکو شد تا بدین ترتیب، بخش دوم سفر هیأت بلندپایه ایران آغاز شود.
قرار است رئیس‌جمهور پس از نثار گل به بنای یادبود سرباز گمنام روسیه، ملاقات‌های جداگانه‌ای با رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر این کشور داشته باشد.
در پایان مذاکرات هیأت‌های بلندپایه ایران و روسیه به ریاست پزشکیان و پوتین، معاهده مشترک جامع راهبردی همکاری‌های تهران و مسکو به امضای رؤسای جمهور دو کشور خواهد رسید.
پیش‌تر اعلام شد که این سند شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده است و همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد.
رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های سفر یکروزه خود در جمع تجار و صنعتگران روسی نیز حضور خواهد یافت و با آنان گفت‌وگو خواهد کرد.
پزشکیان همچنین در مصاحبه‌ای پاسخگوی پرسش‌های شبکه ملی تلویزیون روسیه خواهد بود.
وزیران امورخارجه، اموراقتصادی و دارایی، راه و شهرسازی، نفت، جهاد کشاورزی، رئیس سازمان انرژی اتمی، رئیس کل بانک مرکزی، معاون امور بین‌الملل وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و برخی دیگر از دولتمردان و همچنین مهدی طغیانی عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه، رئیس‌جمهور را در این سفر همراهی می‌کنند.

پیش از این، جمعی از مقامات و صاحب‌نظران دو کشور با تأکید بر اهمیت سفر رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به روسیه و دستورکار مذاکرات دوجانبه به ویژه در حوزه‌های انرژی و حمل و نقل، امضای سند معاهده مشترک جامع راهبردی تهران و مسکو را به عنوان مهمترین بخش و دستاورد این سفر دانسته‌اند.
در این پیوند، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به ایرنا گفت:‌ معاهده مشترک جامع راهبردی فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران،‌ خواسته‌های مردم این دو کشور دوست و همسایه را محقق می‌کند و روابط دو کشور را به سطح مشارکت راهبردی ارتقا می‌دهد.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت و گو با خبرگزاری روسی اسپوتنیک ابراز امیدواری کرد که علاوه بر امضای معاهده جامع راهبردی، همکاری‌های دو کشور در کریدور شمال – جنوب و طرح انتقال گاز روسیه به ایران نیز با سرعت مطلوبی پیش رود.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه نیز در یادداشتی برای مجموعه رسانه‌ای «راسیاسیوودنیا» (روسیه امروز) خاطرنشان کرد: امضای قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه تنها یک سند سیاسی نیست، بلکه نقشه راه آینده است. این معاهده، تمامی جنبه های همکاری دو کشور را پوشش می دهد و به سه حوزه اصلی: همکاری اقتصادی، همکاری علمی و فناوری و همکاری در حوزه فرهنگ و گردشگری توجه ویژه ای دارد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود تأکید کرد: معاهده جامع تهران و مسکو علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین امنیت دو کشور است.
به گفته اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه، این معاهده مشترک در واقع متن به روز شده موافقت‌نامه‌ای است که ایران از اواخر دهه ۱۳۷۰ با روسیه منعقد کرده بود؛ موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی روسیه از سال ۱۳۸۱ برای دو طرف لازم الاجرا شد و در حال حاضر هم اجباری است؛ بنابراین سعی شد با توجه به تحولات با توجه به گسترش روابط بین دو مختلف با تفصیل و جزئیات بیشتری موافقتنامه جدید تنظیم بشود.
در این پیوند، کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه به ایرنا گفت: معاهده مشترک جامع همکاری‌های دو کشور که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده است، همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد و در نگارش آن، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشور مورد توجه بوده است.
موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه پس از امضا توسط رؤسای جمهور دو کشور برای اجرایی شدن باید به تصویب مجالس دو کشور برسد.
در این پیوند، لئونید اسلوتسکی رئیس کمیته امور بین‌الملل دوما (پارلمان) روسیه با بیان اینکه معاهده مشترک جامع راهبردی این کشور و جمهوری اسلامی، نقشه راهی برای توسعه مناسبات دوجانبه است، در گفت و گوی اختصاصی به ایرنا گفت: با امضای این موافقت‌نامه،‌ توجه دو کشور به توسعه همکاری اقتصادی از جمله در حوزه‌های حمل و نقل، انرژی و فناوری متمرکز خواهد شد.