به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، هرچقدر که دولت چهاردهم نسبت به از سرگیری مذاکره و تعامل با امریکا در دولت ترامپ اصرار دارد، رئیسجمهور جدید ایالات متحده کمترین علاقهای به گشودن باب گفتگو و تعامل ندارد. این را میتوان از اظهارات، برنامههای اعلامی و اقدامات ترامپ در هفتههای اخیر فهمید.
دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ با کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران همراه بود. تشدید تحریمها و اعمال تحریمهای بیشتر علیه کشورمان، ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و پیگیری طرح موسوم به «آبراهام» که عادی سازی روابط کشورهای عربی منطقه و رژیم صهیونیستی را دنبال میکرد، جملگی در زمان ریاست جمهوری ترامپ انجام و دنبال شد. ترامپ به برجام هم پایبند نبود و از این توافقنامه خارج شد. با این حال پس از پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر امریکا، دولت چهاردهم، بی توجه به تجربیات گذشته، امیدوار است که وقفه چهار ساله در حضور ترامپ در کاخ ریاست جمهوری ایالات متحده، اندیشههای او در قبال ایران را دچار تغییر کرده باشد.
26 آبان ماه، به فاصله چند روز پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، در گزارشی به نقل از افراد مطلع خبر داد که دونالد ترامپ، سیاست فشار حداکثری خود علیه جمهوری اسلامی را با هدف وادار کردن به مذاکره درباره برنامه هستهای و تغییر سیاستهای منطقهای خود احیا خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، تیم سیاست خارجی ترامپ به محض ورود مجدد رئیس جمهور منتخب امریکا به کاخ سفید، تشدید تحریم ها علیه تهران از جمله صادرات نفت را پیگیری خواهد کرد. فایننشال تایمز به نقل از منابع خود تاکید کرد که «ترامپ مصمم است که استراتژی فشار حداکثری را برای ورشکستگی ایران در اسرع وقت برقرار کند».
اخیرا نیز شبکه امریکایی فاکسنیوز اعلام کرد طرحی را رؤیت کرده که از سوی سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» به تیم دونالد ترامپ ارائه شده و با عنوان «طرح ۱۰۰ روزه»، یک نقشه راه جامع را برای محدود کردن ایران از طریق راهکارهای دیپلماتیک، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی به رئیسجمهور جدید ایالات متحده امریکا پیشنهاد کرده است.
این طرح به ترامپ توصیه کرده که ابتدا در یک سخنرانی به تهران هشدار دهد که گزینه نظامی برای از بین بردن برنامه هستهای ایران روی میز است و در صورت عدم تمکین ایران، دولت امریکا مانند اسرائیل با ایران برخورد کند و به دور از وقوع جنگ گسترده در منطقه، ضربه زدن به داراییهای مهم ایران را عملی کند.
به گزارش «گاردین»، مارک سدویل مشاور امنیت ملی دولت بریتانیا در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ نیز با انتشار مقالهای، پیشنهاد کرده که لندن با حمایت از سیاست فشار حداکثری اقتصادی علیه ایران که به احتمال زیاد از سوی دولت ترامپ اعمال خواهد شد، نقش رهبری خود را علیه ایران نشان دهد.
در کنار این موارد، انتصابها، اظهارات اخیر ترامپ علیه ایران و البته استفاده او از چهرههای ضدایرانی بیانگر این نکته است که به رغم خیال پردازی جریان غربگرا، دولت دوم ترامپ با دولت قبلی او تفاوت چندانی نخواهد داشت.
از فشار حداکثری تا تقویت اپوزیسیون
در سالهای گذشته گروههای اپوزیسیون ایرانی ابزار امریکا و کشورهای غربی برای پیشبرد سیاستهای ضدایرانی بودند. چه آنکه در اغتشاشات سال 1401، امریکا، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی با ایجاد هماهنگی میان سلطنتطلبان، منافقین و تجزیهطلبان برنامه آشوبهای خیابانی در ایران را پیش بردند. اکنون به نظر میرسد که دولت دوم ترامپ نیز حمایت و پشتیبانی از اپوزیسیون ایرانی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
روز شنبه 22 دی ماه، کیت کلاگ، ژنرال بازنشسته ارتش امریکا و نماینده ترامپ در امور اوکراین و روسیه، برای دومین بار در دو ماه اخیر در همایش گروهک تروریستی منافقین شرکت کرد تا پیام سرمایه گذاری ترامپ روی اپوزیسیون ایرانی، بخصوص منافقین را مخابره کند. پیامی که مشخصا حاوی این نکته است که دولت آینده ترامپ نه تنها تصمیمی برای تعامل به ایران ندارد که برعکس، به دنبال تقویت جریان ضدایرانی است.
رسانههای غربی حضور کلاگ در این همایش را که پیش از سفرهای دیپلماتیک برنامهریزی شده او به پایتختهای اروپایی صورت گرفته را نشاندهنده توجه ویژه دولت آینده ترامپ به مسائل مرتبط با ایران دانستهاند. توجهی که روی حمایت از اپوزیسیون ایرانی متمرکز شده است.
دیدار مقامات امریکایی، بخصوص فرستادگان و نمایندگان ترامپ با گروهک تروریستی منافقین پیش از این هم سابقه داشته است. مایک پمپئو، مایک پنس و جان بولتون از جمله سیاستمداران امریکایی هستند که در مدت زمان حضورشان در کابینه اول ترامپ بارها در نشست و جلسات منافقین حاضر شدند.
چه آنکه در دوره اول ترامپ، جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی و رودی جولیانی وکیل ترامپ، در سال اول ریاست جمهوری ترامپ دستکم ۵ بار با گروه منافقین دیدار کردند. دیدارهایی که فصل مشترکشان، تمجید از منافقین به عنوان دولت مشروع در تبعید ایران و تشویق تروریستها به تشدید اقدامات ضدایرانی است.
نکته حائز اهمیت حضور فرستاده ویژه ترامپ در نشست منافقین، تاکید او بر لزوم اعمال فشار حداکثری علیه ایران بود تا نشان دهد سیاستهای ترامپ در ارتباط با ایران نسبت به دوره قبل نه تنها تغییری نکرده، که در دولت جدید با شدت بیشتری دنبال خواهد شد.