رضا میرابیان، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به انتخاب «نواف سلام» به عنوان نخستوزیر لبنان و آینده سیاسی این کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اینکه پس از انتخاب جوزف عون و نواف سلام به عنوان رئیسجمهوری و نخستوزیر لبنان چشمانداز سیاسی این کشور به کدام سمت و سو متمایل خواهد شد، موضوعی است که در شرایط کنونی نمیتوان آن را به صورت واضح مطرح کرد اما باید توجه شود که نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان و حزبالله صراحتاً اعلام کرده بودند که میبایست نخست وزیر سابق این کشور یعنی نجیب میقاتی به عنوان نخستوزیر کار خود را ادامه دهد اما در نهایت نواف سلام با توجه به این انتقادها اعلام کرد که وی قرار نیست از یک جریان سیاسی دور شود یا تماماً به یک طیف دیگر متمایل شود. بر همین اساس در بیروت شرایط حزبالله و جنبش امل بر اساس سیاست صبر و انتظار پیش میرود و اولویت بحث ایستادگی در مقابل اسرائیل است و در این راستا نیمنگاهی هم به دولت آینده خواهد داشت.
وی ادامه داد: این بدان معنا نیست که جنبش امل و حزبالله بخواهد از دولت فاصله بگیرد اما باید توجه شود که شرایط لبنان یک وضعیت شکننده به حساب میآید و معلوم نیست که پس از ۶۰ روز اسرائیل به تعهدات خود در توافق امضا شده با بیروت پایبند خواهد بود یا خیر و اگر این توافق را مدنظر قرار ندهد، بدون شک تبعات نظامی و سیاسی برای آن به وجود خواهد آمد اما اگر به تعهدات خود پایبند باشند آرامش حاکم خواهد شد و همین روند پیش خواهد رفت. ضمن آنکه نباید فراموش کرد ساختار سیاسی لبنان با تغییر نخستوزیر یا رئیسجمهوری در این کشور از هم نمیپاشد؛ چراکه حزبالله الله در بیروت جایگاه و تاثیرگذاری خود را همچنان خواهد داشت. این در حالیست که گفته شده نواف سلام یک تکنوکرات غیرحزبی به حساب میآید اما به هر ترتیب باید مشاهده کرد که او میخواهد سمت و سوی سیاسی بیروت را به کدام طرف هدایت کند. برخی اعتقاد دارند که تکنوکراتها در لبنان به دنبال آمادهسازی بستر عادیسازی روابط با اسرائیل هستند اما به نظرم با وجود حزبالله در این کشور چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اینکه در چنین شرایطی امارات و عربستان سعودی تا چه حد میتوانند در لبنان نفوذ خود را گسترش دهند موضوعی است که برای تحلیل آن باید به دادههای گذشته هم رجوع کرد. توجه داشته باشید که امارات به صورت سنتی در لبنان نفوذ نداشته اما عربستان توانسته نفوذ قابل توجهی در این کشور از گذشته برای خود دست و پا کند و به همین دلیل است که ولیعهد سعودی از رئیسجمهوری جدید لبنان به عنوان اولین کشور برای سفر به ریاض دعوت کرده است. توجه داشته باشید که عربستان سعودی طی سالهای گذشته و در میانه وجود خلاء قدرت در بیروت تلاش زیادی برای نفوذ در لبنان کردند اما نتیجه نداد ولی این به معنای آن نیست که عربستان در لبنان دستبسته است ولی باید متوجه بود که مقاومت لبنان در بیروت به هیچ وجه دست بسته نیست و میتواند معادلات را تغییر دهد. باید دید که در دو ماه آینده دولت لبنان در خصوص خروج اسرائیل از مناطق جنوبی این کشور چه اقدامی را انجام میدهد و باید دید که طی ۶۰ روز چه اتفاقی رخ خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: دولت لبنان بر اساس توافقی که با رژیم صهیونیستی امضا کرده باید خروج آنها را پس از ۶۰ روز کلید بزند اما باید دید که آیا توان اجرای چنین کاری از سوی بیروت وجود دارد یا خیر. در این راستا اگر چنین اتفاقی رخ ندهد حزبالله با توجه به توان نظامی خود احتمالاً این مسأله را عملیاتی خواهد کرد. این در حالیست که نخستوزیر جدید لبنان هم اعلام کرده که اولویت او بازسازی کشور است. در این راستا باید توجه شود که مناطق جنوبی لبنان مانند ضاحیه نیاز به بازسازی دارد اما مسأله اینجاست که مسئولیت بازسازی کشور به عهده دولت لبنان خواهد بود اما در این بین حزبالله لبنان هم تا جایی که توان داشته باشد در این عرصه ایفای نقش خواهد کرد. به همین دلیل باید منتظر ماند و دید که نخستوزیر جدید این کشور چه توانی برای بازسازی لبنان از خود نشان میدهد.