شناسهٔ خبر: 70847595 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تندیس مادر درناها در رویان رونمایی شد+فیلم

ساری- ایرنا- تندیس زنده‌یاد «الن ووسالو» پژوهشگر و جانورشناس فنلاندی ساکن مازندران امروز در مراسم یادبود او در مجتمع پیامبر اعظم(ص) رویان رونمایی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مراسم یادبود زنده‌یاد «الن ووسالو» که چهارشنبه هفته گذشته -۲۰ دی- پس از حدود پنج دهه زندگی در مازندران در سن ۹۵ سالگی درگذشت امروز -پنجشنبه- با حضور تعدادی از مسئولان، کنش‌گران حوزه محیط زیست و شهروندان رویان در مجتمع فرهنگی و هنری پیامبر اعظم(ص) رویان برگزار و تندیس این چهره بین‌المللی ساکن مازندران که به پاس حدود ۶ دهه تلاش در عرصه محیط زیست و حیات وحش مازندران ساخته شده بود با حضور فرزندان زنده‌یاد ووسالو رونمایی شد.

این تندیس برنزی که همراه با مجسمه‌ای از «امید» تک‌درنای به جا مانده از گله غربی درناهای سیبری ساخته شده، اثری از استاد رضا یحیایی هنرمند مازندرانی و صاحبنام هنرهای تجسمی کشور است.

یحیایی از چهرهای مطرح هنرهای تجسمی ایران و دانش‌آموخته رشته نقاشی، معماری داخلی، سرامیک از آکادمی هنرهای زیبای فلورانس، مجسمه‌سازی و سنگ‌تراشی از آکادمی کرارا ایتالیا و دوره دکتری هنر سوربن پاریس است که تدریس در آکادمی هنرهای زیبای فلورانس، معاونت دانشگاه جندی‌شاپور و معاونت برنامه‌ریزی و مرمت موزه ایران باستان تهران را درکارنامه هنری خود دارد و از جمله آثار او می‌توان به مجسمه گنبد آسمان در برج میلاد و مجسمه دشت شقایق در باغ موزه هانریش فرانسه اشاره کرد.

تندیس مادر درناها در رویان رونمایی شد + فیلم رونمایی از تندیس مادر درناها اثر استاد رضا یحیایی - عکس و فیلم: اسحاق پاک‌نیا

تندیس برنزی زنده‌یاد «الن ووسالو» و درنای «امید» یکی از آثار او در قالب «مجموعه مجسمه‌های مشاهیر برج ادیما» است که یحیایی ساخت آن را با پیشنهاد و پیگیری تورج ناییج‌پور رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی مازندران، فعال اقتصادی و یکی از حامیان حوزه فرهنگ و هنر در استان، از مدت‌ها پیش آغاز کرد و قرار بود با حضور زنده‌یاد ووسالو رونمایی شود.

قدرشناسی مردم از مادر درناها

شهردار رویان در این مراسم گفت: حضور شهروندان رویانی و مردم منطقه در مراسم خاکسپاری و یادبود زنده‌یاد ووسالو نشان دهنده قدرشناسی مردم از مقام علمی و سال‌ها خدمات بی‌شائبه و صادقانه و بی‌ریای این پژوهشگر به محیط زیست این مرز و بوم است.

جعفر حسین‌زاده اظهار کرد: ایشان در رویان بیش از چهار دهه زندگی کرد و با وجود مقام علمی و جایگاه جهانی که در حوزه محیط زیست داشت به خاطر اخلاق حسنه و مهربانی‌اش با جوامع محلی هم ارتباط خوبی پیدا کرده بود.

وی افزود: در روز تشییع و خاکسپاری تصور می‌کردیم به خاطر سکونت ایشان در شهرک فردوس و دور بودن از مردم و کمتر حضور یافتن در جامعه محلی به دلیل کهولت سن در سال‌های اخیر، تشییع غریبانه‌ای را شاهد باشیم. اما همه شاهد بودیم که بسیاری از شهروندان مراسمی قدرشناسانه را برگزار کردند.

شهردار رویان تصریح کرد: مردم رویان با حضور پررنگ‌شان و بدرقه ارزشمند، به نمایندگی از مردم عزیز ایران در روز تشییع و خاکسپاری و در مراسم یادبود این شخصیت بین‌المللی محیط زیست، فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی جامعه ما را به تصویر کشیدند و نشان دادند که قدر خادمان خود را حتی اگر این خادمان از این مرز و بوم نباشند می‌دانند.

به گزارش ایرنا، «الن ووسالو» جانورشناس، پژوهشگر، روزنامه‌نگار و مؤسس انجمن درنای سیبری از دهه ۵۰ ساکن شهر رویان مازندران شده بود و به دلیل بیش از پنج دهه حضور و فعالیت پژوهشی درباره پرندگان مهاجر به ویژه درناهای سیبری در این استان به مادر درنای سیبری شهرت داشت.

او در بیش از ۵۰ سال حضورش در مازندران ساکن شهرهای فریدونکنار، بابلسر و رویان بود و علاوه بر فعالیت‌های پژوهشی مستمر، ارتباط نزدیک و پررنگی با جوامع محلی نیز داشت.

مادر درناهای سیبری که دانش آموخته مقطع کارشناسی جانورشناسی از دانشگاه یو.سی.ال.اِی (UCLA) امریکا بود و مدرک کارشناسی ارشد روزنامه‌نگاری را نیز اخذ کرده بود، روز ۲۰ دی در سن ۹۵ سالگی درگذشت و پیکرش روز ۲۱ دی با حضور تعدادی از مسئولان، کنش‌گران حوزه محیط زیست و شهروندان منطقه در آرامگاه رویان به خاک سپرده شد.

تندیس مادر درناها در رویان رونمایی شد + فیلم الن ووسالو

او پنج دهه پیش، پس از ازدواج با همسر ایرانی‌اش راهی مازندران شد و به فریدونکنار رفت تا دسته باقیمانده از گله غربی درناهای سیبری را که هر سال به مازندران می‌آمدند مشاهده کند و پس از مدتی ساکن مازندران شد.

ووسالو علاوه بر فعالیت‌های پژوهشی و علمی متعدد در زمینه جانورشناسی، پرندگان مهاجر، بیوتکنولوژی، بیوشیمی، نانوتکنولوژی و شیمی، با چند دانشگاه کشور از جمله دانشگاه مازندران نیز همکاری‌هایی داشت.

علاقه وافر او به درناهای سیبری سبب شد که برای سال‌های طولانی همواره در فریدونکنار حضور پررنگی داشته باشد و به بخشی از جامعه محلی تبدیل شود. او در چند دهه فعالیتش تلاش کرد تا علاوه بر فعالیت‌های علمی، شکارچیان و دامگاه‌داران و بومیان منطقه را نیز برای دست کشیدن از شکار متقاعد کند و گام‌های زیادی در زمینه فرهنگسازی برای پیشگیری از شکار برداشت.

تلاش‌های گسترده و مستمر الن ووسالو از او چهره‌ای شناخته شده و اثرگذار در زمینه پرندگان مهاجر مازندران ساخت. او نخستین پژوهشگری بود که در ایران کار پژوهشی روی درناها را آغاز کرد. بارها در همایش‌های علمی متعدد حضور یافت و تجارب خود را ارائه کرد و اقداماتش نیز در برخی رویدادهای محیط زیستی مورد تجلیل و تقدیر قرار گرفت. مادر درنای سیبری سال ۱۳۹۶ در نخستین همایش زیست‌وران بوم ایران که در ساری برگزار شده بود به پاس چند دهه فعالیت در زمینه پرندگان مهاجر مازندران تجلیل شد.