شناسهٔ خبر: 70839972 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

با مشاهیر لرستان - ۹

شاگرد برجسته «آیت‌الله بروجردی» را بیشتر بشناسید

لرستان - آیت‌الله «بهاءالدین حجتی» از شاگردان برجسته آیت‌اللّه بروجردی و از مشاوران علمی نزدیک به ایشان بود که پس از انتقال آیت‌اللّه بروجردی به حوزه علمیّه قم به درخواست استادش به‌عنوان یاوری صدیق و مشاوری آگاه برای ایشان از بروجرد به قم آمد. وی از اعضای جلسه تنظیم حواشی آیت‌اللّه بروجردی بر «العروة الوثقی» بود.

صاحب‌خبر -

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): آیت‌الله «بهاءالدین حجتی» فرزند محمدباقر سال ۱۲۶۵ ش. در شهرستان بروجرد متولد شد. وی علوم مقدماتی مانند صرف و نحو، معانی و بیان و فقه و اصول را نزد پدر بزرگوار خود و دیگر علمای بروجرد فراگرفت. یک سال در درس فقیه بزرگ و اصولی برجسته مرحوم شیخ حسین غروی بروجردی که از شاگردان مشهور علامه مجدد میرزای شیرازی به‌شمار می‌آمد، شرکت کرد و از مجلس درس آن دانشمند بزرگ بهره برد.

پس از آن در مجلس درس آیت‌اللّه بروجردی حاضر شد و این حضور تا سال ۱۳۶۴ ق.؛ یعنی زمان انتقال ایشان به حوزه علمیّه قم و عهده‌دار شدن مرجعیت و زعامت عامه ادامه یافت.

دریافت اجازه اجتهاد از آیت‌الله بروجردی

وی بیش از سه دوره درس خارج اصول را نزد وی فراگرفت و از شاگردان برجسته آیت‌اللّه بروجردی و از مشاوران علمی نزدیک به ایشان بود. حجتی در درس‌های فقه ایشان مانند کتاب طهارت، صلات، زکات، نکاح، طلاق، تجارت، وصیت و دیگر ابواب فقهی شرکت کرد، آیت‌اللّه بروجردی در جلسات درس به آرا و نظریات وی توجه خاصی داشت و نظریات و دیدگاه‌های او ارزش و اعتبار فراوانی نزد ایشان داشتند، تا آنکه اجازه اجتهاد را از آن مرجع بزرگ شیعه دریافت کرد. [وی از معدود کسانی بود که از مرحوم حضرت آیت‌الله بروجردی اجازه اجتهاد دریافت داشته است.]

شهید مرتضی مطهری درباره آیت‌الله حجتی می‌فرماید: «در ایام تابستان و تعطیلات حوزه علمیّه قم، من به‌همراه جمعی از فضلا و دوستان برای استفاده از محضر درس حضرت آیت‌اللّه بروجردی قبل از مهاجرت ایشان به قم، به شهر بروجرد می‌رفتیم و بسیار اتفاق می‌افتاد که در هنگام مباحثه با دوستان، به اطلاع از دیدگاه‌های اصولی آیت‌اللّه بروجردی نیازمند می‌شدیم، ولی دسترسی به ایشان در همه اوقات برای ما میسر نبود، لذا از محضر ایشان سؤال کردیم کدام‌یک از شاگردان شما به تمام مبانی اصولی و نظرات فقهی شما احاطه و تسلط کامل دارد؟ ایشان آیت‌اللّه شیخ بهاءالدین حجتی بروجردی را به ما معرفی کردند.»

شاگرد برجسته «آیت‌الله بروجردی» را بیشتر بشناسید

شهید مطهری فرمودند آقای حجتی در آن زمان مشغول تدوین حاشیه‌ای بر کتاب «کفایه الاصول» بود و آراء و نظرات آقای بروجردی را منعکس می‌کرد شهید مطهری از این حاشیه می‌پرسید و اظهار می‌داشت: اگر بتوانید آن‌را پیدا کنید چیز خوبی است چون ایشان کاملاً مسلط بر مبانی مرحوم آیت‌الله بروجردی در اصول بود.

این کتاب پس از تلاش و جستجوی فراوان با همت یکی از فرزندان مرحوم حجت‌الاسلام حاج شیخ علی‌محمد حجتی در اختیار قرار گرفته که توسط یکی از شاگردان آن مرحوم حجت الاسلام غلامرضا مولانا تصحیح و تنقیح و تحقیق شده است. از مولف بزرگوار (آیت‌الله بهاء‌الدین حجتی) نوشته‌هایی در فقه به‌دست آمده که اکثراً تقریر درس آیت‌الله بروجردی در کتب مختلف فقه در ایام اقامت ایشان در بروجرد است.

آثار:

۱. «الحاشیة علی کفایة الاصول»، به زبان عربی، حاصل درس‌های خارج اصول آیت‌الله سیدحسین بروجردی، در حوزه علمیه بروجرد است که توسط آیت‌الله شیخ‌بهاءالدین حجتی بروجردی گردآوری شده است؛ این کتاب، یک دوره کامل علم اصول و شامل دیدگاه‌های اصولی آیت‌الله بروجردی در قالب شرح و توضیح کتاب «کفایة الاصول» آخوند خراسانی است و در حوزه‌های علمیه قم و بروجرد از استقبال و توجه فراوانی برخوردار شده و بسیاری از علمای بزرگ حوزه در درس‌های خارج اصول خود، برای دست‌یابی به دیدگاه‌های اصولی آیت‌الله بروجردی به آن مراجعه می‌کنند.

۲. رسائل فقهیه؛ این کتاب مجموعه تقریرات درس‌های خارج فقه حضرت آیت‌اللّه بروجردی است.

سرانجام این عالم اندیشمند پس از عمری خدمت به علوم و معارف اهل‌بیت (ع) در سال ۱۳۸۹ ق.، در شهر بروجرد دیده از جهان فروبست. وفات ایشان شهر بروجرد را یکسره سیاه‌پوش کرد. مردم و علمای شهر بروجرد در تشییع جنازه‌ای باشکوه او را در کنار جد بزرگوارش «شیخ اسداللّه بروجردی» به خاک سپردند.