به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی نه هشت سال بلکه چندین سال بیشتر و از همان اوایل پیروزی انقلاب در حال دفاع بوده است؛ چه آن زمان که گروهکها و احزاب منحله دست به شرارت می زدند و چه در جنگ تحمیلی و چه پس از جنگ تحمیلی و قبل از آن تاریخ، این استان روایتگر دلاور مردی های فرماندهان و مبارزانی است که اگر نبودند، امنیتی در کار نبود.
هنوز که هنوز است، مردم این استان هر از چندگاهی شهیدی بردوش گرفته و تشییع می کنند؛ این حکایت در این سرزمین همچنان ادامه دارد و باب شهادت دراین استان مرزی همچنان باز است.
اما تمامی این رشادت ها، حضور در میدان جنگ و مبارزه با اشرار آثار ماندگاری به یادگار گذاشته است که گواه روشنی بر دفاع جانانه مردم این دیار و حضور قهرمانانه آنها در جبهه های جنگ است؛ آثاری که می توانند سالانه هزاران نفر را به سوی خود فرا خوانده و لب به سخن گشوده و از حقیقت دفاع مقدس بگویند.
نمونه بارز این آثار، یادمانهای شهداست؛ یادمان هایی که روایتگر مبارزه مردانی هستند که از جان و مال خود گذشته و مبارزه در میدان جنگ را برگزیدند؛ این یادمان ها در اقصی نقاط استان قرار گرفته اند و می توان گفت آذربایجان غربی به واسطه این یادمان ها و مناطق عملیاتی مختلف می تواند به مهد گردشگری دفاع مقدس تبدیل شده و سالانه پذیرای هزاران هزار نفر زائر از داخل و خارج شود.
گردشگری دفاع مقدس، پتانسیل مغفول استانی مرزی است که همچنان به مبارزه می پردازد و امنیت و آرامش را برای هموطنان هدیه می کند و فتنه دشمنان را خنثی کرده و دیوارهای نفاق آنها را درهم می شکند.
با رواج این نوع گردشگری وآشنایی زائران، محققان و پژوهشگرانی از داخل و خارج با مناطق عملیاتی و یادمان ها، حقانیت ایران اسلامی در هشت سال دفاع مقدس و همچنین مبارزه آنها با دست خالی و همبستگی و اتحاد این ملت به جهان مخابره شده و فرصت تفرقه افکنی را از آنها می گیرد.
۴۱ یادمان استان میزبان ۷۷ شهید دوران دفاع مقدس
معاون مهندسی و امور یادمانهای دفاع مقدس آذربایجانغربی با اشاره به تدفین پیکر مطهر ۷۷شهید گمنام دوران دفاع مقدس در استان گفت: یادمان های شهدا ظرفیت غنی و قابل توجه گردشگری دفاع مقدس در استان است که باید بیش از پیش به این بخش توجه شود.
افشین سیمین مرام افزود: این شهدای گمنام در ۴۱ نقطه از آذربایجان غربی اعم از دانشگاهها، مراکز آموزشی، حوزه های علمیه و تمامی شهرهای استان دفن شده اند و مایه خیر و برکت برای استان هستند.
وی ادامه داد: هرکشور باید یاد و نام و رشادت قهرمان های خود را زنده نگه دارد زیرا پشتوانه هرملتی قهرمان های آن ملت هستند و شهیدان قهرمانان سرزمین ما محسوب می شوند.
سیمین مرام اضافه کرد: زائرانی که به استان می آیند، با حضور در مناطق عملیاتی با وقایع دوران دفاع مقدس آشنا شده و با تجربه ای دیگر به استان و شهر خود باز می گردند.
وی به همجواری آذربایجان غربی با چند کشور نیز اشاره کرد و ادامه داد: هم مرزی با چند کشور مزیتی است که باید از آن در راستای ارتقای گردشگری به ویژه گردشگری دفاع مقدس استفاده شود.
معاون مهندسی و امور یادمانهای دفاع مقدس آذربایجان غربی اظهارکرد: گردشگری دفاع مقدس همچنین تاثیر بسزایی در رونق اقتصادی استان دارد و به عبارتی از دیگر نتایج حضور زائران در مناطق عملیاتی و یادمانها بهره مند شدن استان از رونق اقتصادی است.
سیمین مرام گفت: با توجه به این مزیت ها و ظرفیت ها ضروری است نواقص یادمان ها و زیرساختهای لازم برای آنها برطرف شود و دراین زمینه مسوولان نگاه ویژه و همکاری لازم را داشته باشند تا از این ظرفیت غنی استفاده شده و سال به سال رونق یابد.
وی افزود: آذربایجان غربی یکی از قطب های گردشگری دفاع مقدس است و هم اکنون در قالب کاروان راهیان نور از استانهای مختلف کشور به این استان آمده و در مناطق عملیاتی و یادمانها حضور یافته و محل مبارزات و رشادت مردم مبارز این استان را می بینند.ماهانه به طور متوسط هشت هزار نفر از اقشار مختلف از یادمان های دفاع مقدس در آذربایجان غربی بازدید می کنند.
وی اضافه کرد: شهدای گمنام در فضاهای مختلف اعم از دانشگاهها، مدارس،حوزه علمیه،پارک ها،پادگانهای نظامی،پارک جنگلی و تمام نقاط استان از شمال تا جنوب تدفین شده اند که ظرفیت بزرگ فرهنگی به شمار می روند.
معاون مهندسی و امور یادمانهای دفاع مقدس آذربایجان غربی بر استفاده بهتر از ظرفیت یادمان ها تاکید کرد و ادامه داد: برای معرفی بیشتر یادمان شهدای گمنام که ظرفیت گردشگری دفاع مقدس هستند بهتر است اجرای برنامه های فرهنگی به سمت یادمان ها سوق پیدا کند تا فرهنگ ایثار و شهادت بیش از بیش تبلیغ شده و زائران و مردم هرچه بیشتر با فرهنگ دفاع مقدس و شهادت آشنا شوند.
وی اظهار کرد: همچنین نسل جوان با حضور در یادمان شهدای گمنام با فرهنگ ایثار و شهادت آشنا شده و پیوندی عمیق بین آنها و راه شهدا ایجاد شده و هرچه بیشتر با سیره و منش شهدا آشنا می شوند.
سیمین مرام ادامه داد: یادمانها توریست پذیر هستند و علاوه براین راهیان نور که شامل گروههای سنی مختلف هستند، از این یادمانها بازدید می کنند.
وی افزود: ماهانه هشت هزار نفر از اقشار مختلف از یادمان ها بازدید می کنند.
وی تاکید کرد: برگزاری برنامه های فرهنگی موثرترین عامل در جهت تبلیغ و شناساندن این یادمانها به مردم، گردشگران و زائران است و همچنین برای سهولت دسترسی بهتر گردشگران و زائران به این یادمان ها تابلوهای راهنما درمسیر نصب شود تا بازدید کنندگان به راحتی بتوانند به این مراکز فرهنگی دسترسی داشته باشند.
راه اندازی بازدید مجازی از یادمانها
معاون مهندسی و امور یادمانهای دفاع مقدس آذربایجان غربی ادامه داد: به منظور معرفی بیشتر یادمان ها بازدید مجازی راه اندازی شده که هرکس درهرمنطقه و نقطه دنیا می تواند یادمانهای استان را زیارت کرده و بازدید کند.
وی پیاده روی اربعین را بهترین فرصت برای بازدید و زیارت زائران و همچنین گردشگران از یادمان ها عنوان کرد و افزود: پیاده روی اربعین، بستر مناسبی برای رونق گردشگری دفاع مقدس فراهم کرده و باعث شده زائران با عبور از مرز به زیارت یادمانها رفته و با آنها آشنا شوند و هرساله این بازدیدها شور بیشتری به خود می گیرد.
شش یادمان مصوب آذربایجان غربی میزبان زائران و گردشگران
مسوول حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس سپاه شهدای آذربایجان غربی نیز گفت: یادمانهای شهید بروجردی، شهید امینی، شهید کاظمی، شهید زین الدین، بلفت و دوپازا و همچنین شهدای دارساروین از جمله یادمانهایی هستند که مورد بازدید و زیارت زائران و گردشگران قرار می گیرند.
سرهنگ منصور یوسفی اظهار کرد: با توجه به اینکه آذربایجان غربی بیش از هشت سال دفاع مقدس داشته و دفاع مردم این استان از آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی همچنان ادامه دارد، تبیین مقوله ایثار و شهادت یکی از رسالت هایی است که در قالب راهیان نور صورت می گیرد و همه ساله این استان پذیرای زائرانی از استان و خارج از استان می شود.
وی ادامه داد: برای استقبال بهتر از راهیان نور و زائران میعادگاه شهید کاوه درمهاباد راه اندازی می شود که فاز نخست آن به پایان رسیده و فاز دوم آن نیز شروع شده است؛ این میعادگاه به صورت شبانه روزی پذیرای بیش از هزار نفر خواهد بود.
سرهنگ یوسفی ادامه داد: این میعادگاه مجموعهای کامل دربردارنده یادمان و زائرسرا بوده و در آن همه امکانات موردنیاز زائران مناطق عملیاتی دفاع مقدس از جمله سرویس بهداشتی، حمام، نمازخانه، غذاخوری، استراحتگاه در نظر گرفته شده که پذیرای زائران خواهد شد.
وی بابیان اینکه آذربایجان غربی همچنین میزبان زائرانی از خارج کشور می شود، گفت: اربعین حسینی بهترین فرصت است و زائرانی از کشورهای خارجی از جمله جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق از یادمان های استان بازدید و زیارت می کنند.
مسوول حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس سپاه شهدای آذربایجان غربی با بیان اینکه روز به روز برتعداد زائران و بازدید کنندگان افزوده می شود گفت: در راستای بستر سازی برای گردشگری دفاع مقدس موزه دفاع مقدس در آستانه تکمیل است و زائران با بازدید از این موزه با ابعاد مختلف دفاع مقدس و صحنه های مختلف آن آشنا می شوند.
بازدید ۱۷۲ هزار زائر از یادمان های آذربایجان غربی
مسوول حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس سپاه شهدای آذربایجان غربی افزود: با توجه به برخورداری این استان از ظرفیت غنی گردشگری دفاع مقدس در سال جاری ۹۰ هزار زائر بومی اعم از اقشار مختلف از یادمانهای استان بازدید کردند.
سرهنگ یوسفی یادآورشد: همچنین ۸۲ هزار زائر نیز از ۱۵ استان کشور از یادمان ها بازدید کرده اند.
وی با بیان اینکه مردم به صورت خود جوش و خانوادگی از یادمان ها بازدید می کنند، افزود: سال به سال این بازدیدها افزایش یافته و رشد چشمگیری می بابد و با تکمیل میعادگاه مرکزی شمال غرب کاوه در مهاباد حضور زائران بیشتر از وضع موجود خواهد بود.تاکنون هشت یادمان دفاع مقدس در شهرستان های مختلف آذربایجان غربی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.
یادمان های شهدا، عامل توسعه گردشگری دفاع مقدس آذربایجان غربی
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی هم با بیان اینکه انواع گردشگری در آذربایجان غربی وجود دارد و این امر به دلیل وجود پتانسیل ها و ظرفیت ها درحوزه های مختلف است، گفت: ظرفیت های حوزه گردشگری دفاع مقدس به ویژه در مرز تمرچین پیرانشهر که یکی از مبادی تردد زائران اربعین حسینی است، فراهم بوده و در این راستا میتوان اقدامات خوبی را انجام داد و با تقویت زیرساختها بیش از پیش از این ظرفیتها استفاده کرد.
مرتضی صفری افزود: ایجاد یادمانهای شهدا در استان نیز میتواند از جمله اقدامات برای شناساندن شهدا و نیز توسعه گردشگری دفاع مقدس در استان باشد؛ همچنان که یادمان شهید «خالد حیدری» امروز به یکی از ظرفیتهای فرهنگی دفاع مقدس در مهاباد تبدیل شده است.
وی با تاکید بر معرفی یادمانها به نسل آینده افزود: یادمانهای دفاع مقدس نه تنها بهعنوان اسناد تاریخی، بلکه بهعنوان نمادهای پایداری و ایثار ملت ایران در برابر تجاوز دشمنان محسوب میشوند بنابراین وظیفه داریم این یادمانها را برای آیندگان حفظ کرده و ارزشهای والای آنها را بهدرستی انتقال دهیم.
وی یادآور شد: تاکنون هشت یادمان مرتبط با میراث دفاع مقدس در آذربایجان غربی به ثبت ملی رسیدهاند که شامل محل بمباران شیمیایی سردشت، محل شهادت شهید بروجردی در نقده، محوطه عملیاتی نصر هفت در بلفت و دوپازا سردشت، محل شهادت شهیدان مهدی و مجید زینالدین در سردشت، محل شهادت شهید امینی در دهستان موکریان مهاباد، یادمان شهدای تمرچین پیرانشهر، گلزار شهدای اشنویه و گلزار شهدای پلدشت می شوند.
به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی ۱۲ هزار شهید انصار و همچنین ۲۴ هزار شهید مهاجر دارد که وجود این شهدا، یادمانهای موجود و مناطق عملیاتی از پتانسیل ها و ظرفیت های غنی گردشگری دفاع مقدس آذربایجان غربی به شمار می رود.