شناسهٔ خبر: 70838340 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

تولد دوباره پیرترین صنعت خراسان جنوبی؛ روز‌های شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان

کارخانه قند قهستان در دهه ۴۰ در شهرستان مرزی درمیان راه‌اندازی شده و می‌توان گفت که پیرترین صنعت خراسان جنوبی است.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ طیبه اکبرآبادی   - ۶۳ سال پیش وقتی صدای تولید در شهر مرزی قهستان پیچید و کارگران صبح راهی کارخانه می‌شدند، کام شان شیرین بود. کارخانه برایشان یک محل کار ساده نبود بلکه بخشی از هویت‌شان شده بود.

کارخانه روز‌های اوج و فرود زیادی را به چشم دید؛ بیراه نیست که لقب پیرترین صنعت خراسان جنوبی را هم یدک می‌کشد. زمانی که روزانه نزدیک به هزار تن چغندرقند را تبدیل به شکر می‌کرد و کارگران سه شیفت کار می‌کردند تا روزی که خشکسالی گریبان زمین‌های کشت چغندرقند را گرفت و سایه تعطیلی برسر در کارخانه افتاد. 
 

درست ۱۱ سال پیش در سال ۱۳۹۲ در‌های کارخانه قند قهستان بسته شد و به جای گپ و گفت ۳۲۰ کارگر و صدای دستگاه‌ها، سکوت و خاموشی طنین‌انداز شد.

 هدیه رئیس جمهور شهید به مردم درمیان

مردم شهرستان یک دهه با دغدغه تعطیلی کارخانه دست و پنجه نرم کردند و مطالبه احیای کارخانه را از مسئولین وقت داشتند. تا اینکه با استقرار دولت سیزدهم زمزمه‌های احیای واحد‌های تولیدی و کارخانه‌های تعطیل و نیمه تعطیل شنیده شد.

کارگران بیکار کارخانه که به هر دری زده بودند تا برای خودشان شغلی دست و پا کنند، برای بازگشایی کارخانه ثانیه‌شماری می‌کردند. 

در شهریور پارسال بود که آیت الله رییسی در سفر به خراسان جنوبی و دیدار با مردم درمیان، دستور رسیدگی فوری برای وضعیت این کارخانه را داد.

تولد دوباره پیرترین صنعت خراسان جنوبی / روز‌های شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان


 یک روز پس از سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی نشست بررسی مشکلات کارخانه قند قهستان با حضورقناعت استاندارپیشین و دستگاه‌های متولی برگزار و راهکار‌های لازم برای فعالیت دوباره آن ارائه شد.

با گذشت حدود چهار ماه از سفررئیس جمهور به خراسان جنوبی مشعل جدید کوره کارخانه قند قهستان بعد از ۱۲ سال تعطیلی روشن شد.
 

فرسودگی دستگاه‌ها عامل تعطیلی موقت کارخانه

عظیمی مدیرعامل کارخانه قند قهستان درخصوص وضعیت کارخانه قهستان پس از راه اندازی گفت: خوشالیم که پس از ۱۲ سال توانستیم چغندر قند را به کارخانه بیاوریم و تولیدات شکر را شروع کنیم.

وی افزود: سال گذشته مدتی پس از احیای کارخانه به دلیل فرسودگی دستگاه‌ها خط‌های تولید تعطیل شد و شروع به بروز رسانی و رفع مشکلات دستگاه شدیم.

مدیرعامل کارخانه قند قهستان با بیان اینکه امسال با خرید محصول چغندر قند از غرب کشور و از طرف دیگر باهمت و تلاش کارگران و حمایت مسئولان و گروه سرمایه گذاران توانستیم تولید شکر سفید از شکر خام را داشته باشیم.

تولد دوباره پیرترین صنعت خراسان جنوبی / روز‌های شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان

عظیمی اظهار کرد: با راه انداری مجدد کارخانه و توسعه آن وهمچنین به‌کارگیری ظرفیت کشاورزی منطقه و ایجاد خط تولید صنایع وابسته، زمینه اشتغال برای جوانان مرزنشین را می‌توان فراهم کرد.

عظیمی با اشاره به اینکه اکنون تولید شکر از چغندر قند وهمچنین تولید تفاله را در کاراخانه داریم گفت: امیدوارم با وجود مشکلات و کمبود امکانات بتوانیم چرخه تولید را برقرار نگه داریم.
 

توسعه قند قهستان در گرو همدلی کارگران و کافرما

فرجامی فر فرماندار درمیان گفت: چندین سال است مسئولان استانی پیگیر شروع به کار دوباره این واحد بزرگ قدیمی بودند و در این میان جدا از بیکاری کارگران، شمار زیادی از کشاورزان و پیمانکاران چغندر قند با مشکل رو‌به‌رو شده بودند.

وی با اشاره اینکه کار گر و کارفرما دو بال هستند و هیچ کدام بدون دیگری نمی‌تواند کار کند و باید در کنار هم چرخه تولید را به راه اندازند افزود: همین همدلی و تلاش موجب شد بعد از ۱۲ سال تعطیلی سال گذشته در کارخانه قند قهستان خط تولید شکر سفید از شکر بور راه اندازی شود و همچنین این مدت شاهد حضور کامیون‌های چغندر قند در کارخانه باشیم.

فرماندار درمیان بیان کرد: امسال به میزان ۵۰ هزار تن چغندر قند از غرب کشور خریداری شده است و روزانه وارد کارخانه می‌شود.

وی ادامه داد: ظرفیت کارخانه ۱۰۰۰ تن چغندر قند است که خروجی آن بطور متوسط ۱۳۰ تن شکر سفید است.

تولد دوباره پیرترین صنعت خراسان جنوبی / روز‌های شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان

فرجامی فر گفت: با تلاش‌های صورت گرفته قرداد همکاری بین شرکت سهام زراعی سهل آباد بسته شده و آمادگی انتعقاد قرارداد با دیگر شرکت‌های سهام زراعی و شرکت‌های تعاونی و تولید داریم.

فرماندار درمیان همچنین با بیان اینکه محصول چغندر قند از کشاورزان استان خریداری می‌شود اظهار کرد: نهاده‌های دامی تولید شده در اختیار کشاورزانی که متقاضی آن هستند، قرار می‌گیرد.

وی گفت: فاصله ۵۰ کیلومتری تا مرز افغانستان و نزدیکی به بندر چهابهار مهم‌ترین مزیت این کارخانه است که با پابرجا ماندن روز‌های شیرینی در انتظار کارخانه قهند قهستان است.
 

پرداخت معوقات مطالبه کارگران

عیلرضا مرادی کارگر کارخانه قند قهستان گفت: کارخانه ۱۲ سال تعطیل و دچار مشکلات فراوانی بود، اما با ورود رئیس جمهور شهید در اربعین ۱۴۰۲ و تصمیم ایشان برای راه اندازی مجدد کارخانه امید و شادی در دل مردم بویژه کارگران کارخانه ایجاد شد.

او بیان کرد: با حضور سهامداران و مدیران جدید و کمک مسئولین بعد از چندین سال قفل این کارخانه شکسته شد و موتور کارخانه به راه افتاد.

مرادی ادامه داد: خوشحالیم به خاطر این اتفاق خوب چرا که وجود این کارخانه برای ما جوانان که در منطقه مرزنشین هستیم فرصت طلایی است و با مشغول شدن در کارخانه مجبور نمی‌شویم برای پیدا کردن کار به مرکز استان و یا حتی به دیگر شهر‌های کشور برویم.

تولد دوباره پیرترین صنعت خراسان جنوبی / روز‌های شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان

کارگر کارخانه قند قهستان با بیان اینکه پرداخت معوقات از مطالبات اصلی ماست گفت: اکنون از مسئولین انتظار داریم با همدلی مشکلات را رفع کنند وعوامل کارخانه را مورد حمایت خود قرار دهند تا با تلاش کارفرما و کارگران کارخانه به ثبات و تولید حداکثری برسد.

بهره گیری از مزیت‌ها نقشه راه توسعه قند قهستان

با وجو اینکه چراغ کارخانه قند قهستان پس از سال‌ها تعطیلی روشن شده است، اما اگر بخواهد برای همیشه فعال بماند نباید تنها به دنبال تولید شکر باشد و تولیدات دیگری همچون بیسکویت، نبات و آبنبات را در دست بگیرد.

از طرف دیگر مسئولان مربوطه باید برنامه ریزی درست در زمینه تامین چغندر قند کارخانه داشته باشند، چون با وجود خشکسالی‌ها و کم آبی شدید خراسان جنوبی قادر نخواهد بود چغندرقند مورد نیاز را تأمین کند؛ بنابراین مسئولان باید کاری کنند که پیر‌ترین صنعت خراسان جنوبی دوباره گرفتار مشکلات نشود و قفل تعطیلی بر آن بسته نشود.