شناسهٔ خبر: 70829814 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

مبارزه نخست وزیر جدید فرانسه برای حفظ حیات سیاسی

نخست وزیر جدید فرانسه در اولین بیانیه دولتی خود در پارلمان این کشور ضمن اعلام برنامه‌هایش تلاش کرد تا نظر مخالفان که برای تداوم حیات سیاسی به شدت به همراهی آن‌ها نیاز دارد را جلب کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ روزنامه «تاگس آنسایگر» از تلاش نخست وزیر نوپای فرانسه برای تداوم حیات سیاسی و فرار از سقوط ناشی از رای عدم اعتماد اپوزیسیون خبر داده و نوشت:  «فرانسوا بایرو»، نخست وزیر فرانسه با سقوط خود مبارزه می کند.

 نخست‌وزیر جدید فرانسه حدود یک ماه در دولتی متشکل از میانه‌روها و راست‌گرایان میانه‌رو بدون اکثریت قاطع در پارلمان کار می کند و روز گذشته بیانیه دولتی را در پارلمان این کشور اعلام کرد.

بهر حال اگر بایرو نخواهد مانند سلف خود میشل بارنیه سقوط کند، نیاز فوری به لطف و توجه بخشی از مخالفان دارد. وی برخلاف بارنیه که بر جناح راست افراطی مارین لوپن تکیه کرده بود، به دنبال ارتباطی با چپ میانه رو و به ویژه با سوسیالیست ها، اما همچنین سبزها و کمونیست ها و به عبارت دیگر با کل چپ های فرانسه به جز حزب ژان لوک ملانشون است. وی برای ماندن در قدرت به همراهی این احزاب نیاز دارد.

سوسیالیست ها از بایرو خواسته اند طرح اصلاحات بازنشستگی نامحبوب 2023 و امضا شده توسط امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه را به حالت تعلیق درآورد و دوباره درباره آن مذاکره کند و تهدید کردند که در غیر این صورت در طرح عدم اعتماد بعدی که در روز پنجشنبه به رای گذاشته خواهد شد، علیه او رای خواهند داد.

نویسنده در ادامه به استرس و بهم ریختگی بایروی 73 ساله در اولین سخنرانی خود در پارلمان این کشور اشاره کرده و نوشت: بایرو، اهل پائو در جنوب غربی فرانسه یک متن سخنرانی برای حیات سیاسی خود را تنظیم و ایراد کرد که همانطور که اطرافیانش گفتند کاملاً به تنهایی آن را نوشت. بعد از ده دقیقه، برگه هایی که او از روی آن می خواند به هم ریخته شد و بایرو مجبور شد حرفش را قطع کند و این طور توضیح داد: من تازه کار هستم و هنوز باید یاد بگیرم.

بایرو موضوع بازنشستگی را بزرگترین فوریت دولت خود خوانده و اعلام کرد که این موضوع از نظر سیاسی واقعاً به ویژه برای او و استواری فوری دولتش اهمیت دارد.

بایرو گفت که بحث اصلاحات بازنشستگی را که به تدریج حداقل سن برای مستمری کامل را در فرانسه از 62  به 64 سال افزایش می دهد، از سر می گیرد و به دنبال گفتگو با شرکای خود در این باره است. اولین جلسه در این باره قرار است جمعه آینده برگزار شود و هیچ نتیجه ای برای آن پیش بینی نمی شود. او گفت: من هیچ تابویی حتی در مورد سن بازنشستگی ندارم.

بایرو قبلاً برای نمایندگان مجلس این را محاسبه کرد که فرانسه باید سالانه 40 تا 45 میلیارد یورو وام بگیرد تا حفره‌های سیستم بازنشستگی فرانسه را پر کند.

البته بازنگری در اصلاحات بازنشستگی هزینه بالایی دارد. وضعیت مالی عمومی فرانسه در وضعیت نامناسبی قرار دارد و هرگز پیش از این، این کشور به اندازه اکنون بدهکار نبوده است. کسری بودجه سال گذشته فرانسه به 6.1 درصد از تولید اقتصادی رسید. این کشور اکنون نسبت به یونان سود بیشتری به بدهی خود می پردازد. بایرو از شمشیر داموکلس که بر فراز کشور آویزان است صحبت کرد.

بایرو در عین حال  با بیان اینکه همه بدهی ها غیراخلاقی نیست، گفت: اگر برای ساختن دانشگاه یا بیمارستان بدهکار شوید، خوب است. با این حال، درست نیست که هزینه های جاری را با بدهی هایی که به نسل بعدی منتقل می شود، پوشش دهیم. همه احزابی که در چهل سال گذشته کشور را اداره کرده اند، مسئولیت این وضعیت ناگوار را بر عهده دارند.

به این ترتیب نخست وزیر نوپای فرانسه صحنه را برای مبارزه بزرگ بعدی خود آماده کرده است و دوباره نبرد برای بقای سیاسی را آغاز کرده است. در هفته های آینده او باید بودجه ای برای سال جاری تنظیم کند و بار دیگر باید کل عرصه سیاسی را راضی کند.

بایرو وعده داد که کسری بودجه را تا پایان سال 2025 به 5.4 درصد از تولید ناخالص داخلی کاهش دهد. جناح چپ اکنون خواهان مالیات بیشتر برای ثروتمندان است، در حالی که جمهوری خواهان به طور کلی با مالیات های جدید مخالف هستند. بنابراین بایرو تا اطلاع ثانوی در آستانه سقوط باقی خواهد ماند.

نخست وزیر فرانسه در بخش دیگری از سخنانش به مسئله سیاست خارجی پرداخته و گفت: فرانسه  اکنون باید به نقش سیاست خارجی خود عمل کند. مهم این است که اروپا به هم نزدیکتر شود. آنچه مورد نیاز است «جامعه سیاسی اروپایی» است که سیاستمداران بزرگ فرانسه نیز به شکل گیری آن کمک کرده اند. بایرو تاکید کرد که دولت وی از پیشنهادات ماریو دراگی ایتالیایی برای تشویق سرمایه گذاری های مشترک حمایت می کند.

نخست وزیر فرانسه در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: دومین هدف اصلی دولت «آشتی دادن مردم فرانسه» و تقویت دموکراسی است.

بایرو گفت، از جمله، او می خواهد یک بانک دموکراسی ایجاد کند تا مبارزات سیاسی دیگر به بانک های خصوصی وابسته نباشد. بایرو گفت که او همچنین می خواهد اصلاحات انتخاباتی را پیش ببرد.

وی همچنین به مسئله مهاجرت پرداخته و گفت: دولت جدید خواهان ایجاد اثربخشی بیشتر در سیاست مهاجرت است و به همین منظور کمیته بین وزارتی برای کنترل مهاجرت را دوباره تشکیل خواهد داد.

بایرو همچنین گفت که امنیت نیز نقش مهمی برای او ایفا می کند. بنابراین، وزارت دادگستری و وزارت کشور باید از نزدیک با یکدیگر به عنوان مثال در زمینه تروریسم همکاری کنند.

سبزها و سوسیالیست ها اعلام کرده اند که تحت شرایط خاصی با رای عدم اعتماد علیه بایرو موافقت خواهند کرد ؛ به عنوان مثال، اگر  ویاصلاحات بازنشستگی را تغییر ندهد یا سعی کند قوانین را بدون تصویب پارلمان اجرا کند.

«امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه، بایرو را به عنوان نخست وزیر جدید در 13 دسامبر سال گذشته منصوب کرد. پیش از این، ائتلاف چپ متشکل از نمایندگان سوسیالیست، کمونیست، سبز و پوپولیست چپ، با حمایت حزب راست پوپولیست اجتماع ملی دولت تحت نخست وزیری «میشل بارنیه» را سرنگون کرده بود. اختلاف اصلی آن ها بر سر بودجه بود.

بایرو اگر بخواهد تا تابستان فرصتی برای مقاومت داشته باشد، باید محافظه کاران را برای خود حفظ کند. البته موانع کافی وجود دارد. وی باید در ابتدای فوریه پیش نویس بودجه سال جاری را ارائه کند. دولت قبلی میشل بارنیه دقیقاً به همین دلیل شکست خورد و در نهایت با رأی عدم اعتماد از چپ و راست افراطی سرنگون شد. بایرو می خواهد و باید از این سرنوشت فرار کند. در غیر این صورت، فرانسه تا ماه‌ها در سال 2025 قادر به اقدام نخواهد بود.

برچسب‌ها: