به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جایزه بینالمللی ادبیات داستانی عربی (IPAF) که به عنوان بوکر عربی شناخته میشود و معتبرترین جایزه ادبی در جهان عرب است، فهرست اولیه خود را که شامل ۱۶ رمان است، برای رقابت ۲۰۲۵ منتشر کرد.
این فهرست از میان ۱۲۴ کتاب ارسال شده برای این جایزه انتخاب شده و هیئتی متشکل از ۵ داور به ریاست مونا بیکر چهره دانشگاهی مصری با همراهی سعید بنگراد چهره دانشگاهی و منتقد مراکشی، مریم الهاشمی منتقد و استاد دانشگاه از امارات، بلال اورفالی محقق و دانشگاهی لبنانی و سامپسا پلتونن مترجم فنلاندی کار انتخاب را انجام داده است.
در این فهرست، ۳ نویسنده که پیش از این در فهرست اولیه این جایزه جای داشتند حضور دارند که شامل رشید الضیف نامزد سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۲۴، سوسن جمیل حسن نامزد سال ۲۰۲۳ و تایسیر خلف نامزدی ۲۰۱۷ می شود. اظهر جرجیس هم سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۳ در فهرست نهایی این جایزه جای داشت. در کنار این نویسندگان، ۱۲ نویسنده دیگر برای اولین بار به این فهرست راه یافته اند.
فهرست کامل کتابهای نامزد شده چنین است:
عقیل الموسوی برای «گریه کنندگان» از بحرین
انعام بیوض برای «هواریا» از الجزایر
رشید الضعیف برای «زینا چه دید و چه ندید» از لبنان
احمد فال الدین برای «دانشمند» از موریتانی
جان دوست برای «زندانی فرانسوی» از سوریه
سوسن جمیل حسن برای «وارث کلیدها» از سوریه
ایمان حمیدان برای «آهنگ هایی برای تاریکی» از لبنان
ازهر جرجیس برای «دره پروانهها» از عراق
حسن کمال برای «رمان دزدیده شده» از مصر
تیسیر خلف برای «مسیحای اندلس» از سوریه
احمد الملوانی برای «رویاهای شاد» از مصر
محمد سمیر ندا برای «دعای اضطراب» از مصر
نادیا نجار برای «لمس نور» از امارات
حنین الصایغ برای «منشور زنان» از لبنان
سومر شحاده برای «زندگی من تازه شروع شده است» از سوریه
ایمن رجب طاهر برای «حامل مشعل» از مصر
رمانهای فهرست اولیه امسال خوانندگان را از خیابانهای شلوغ لبنان و بحرین دهه ۱۹۸۰ به شهر پرجنبوجوش اوران در الجزایر میبرند. از گورستانی در بغداد و شهری خیالی و آخرالزمانی که در آن مردم به طور مصنوعی به خواب میروند، به زندگی شخصیتهای تاریخی مانند امام ابوحامد غزالی میروند و زندگی در اندلس را دوباره به تصویر میکشند. برخی از رمانها هم داستانهای نسلها را در پسزمینهای از تحولات سیاسی دنبال میکنند تا در مجموع طیفی از دیدگاهها، ارزشها و دیدگاهها و تجربیات شخصی و جمعی را منتقل کنند.
جایزه بین المللی ادبیات داستانی عربی یک جایزه ادبی سالانه برای رمانهایی است که به زبان عربی نوشته شدهاند و به برنده جایزهای ۵۰ هزار دلاری اهدا میشود. این جایزه از سوی مرکز زبان عربی ابوظبی، در بخش فرهنگ و گردشگری حمایت میشود.
از میان این فهرست ۶ عنوان توسط داوران انتخاب و در قالب فهرست نهایی در روز چهارشنبه ۱۹ فوریه ۲۰۲۵ (یکم اسفند) در کتابخانه اسکندریه مصر معرفی خواهند شد.
برنده این جایزه پنجشنبه ۲۴ آوریل ۲۰۲۵ (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) در نمایشگاه کتاب ابوظبی معرفی خواهد شد.
∎