مجیدرضا منصورخاکی در مصاحبه با خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما با بیان این مطلب افزود: سرانه مصرف در منابع مختلف آماری، از ۳۶ کیلوگرم مرکز آمار تا ۴۰ کیلوگرم سازمان خاروبار جهانی و ۴۱ کیلوگرم وزارت صمت است که اگر این میزان را در میزان جمعیت کشور بین ۸۵ تا ۹۰ میلیون نفر با احتساب اتباع خارجی ضرب کنیم، حداقل حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن نیاز سالانه کشور به برنج است.
سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران افزود: از ابتدای امسال تا ۲۴ دی ماه حدود ۶۶۰ هزار تن برنج سفید وارد کشور شده که در مقابسه با مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد کاهش داشته است.
سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران ادامه داد: در حوزه تولید طبق آمار اعلامی وزارت جهاد کشاورزی امسال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید شده که با توجه به شرایط فعلی موجود در کشور در بازار رصد بازار تلاطم و افزایش قیمتها هم در برنج ایرانی و هم در برنج خارجی وجود دارد که این میزان با واقعیت کشور تناسبی ندارد.
منصورخاکی با اشاره به نیاز واقعی کشور به برنج وارداتی افزود: بر اساس آمار فائو کشور ما به طور میانگین سالانه حدود ۲ میلیون تن برنج تولید میکند که با احتساب این دو میلیون تن که با واقعیتهای اقلیمی و کمبود در منابع آبی تطابق بیشتری دارد حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج وارداتی بدون احتساب واردات بخش دولتی نیازمند هستیم. این دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان اگر آمار واقعی هست چرا در حال حاضر شاهد تلاطم در قیمت برنج ایرانی هستیم چرا تا افزایش ۵۰ درصد هم شاهد هستیم که در حال اتفاق است.
به گفته سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران ،با توجه به اینکه سه چهار ماه از فصل برداشت میگذرد آیا واقعاً دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج تمام شده یا اینکه عرضه نمیشود؟! اگر تمام شده پس سرانه کشور بالاتر از عدد ۳۶ کیلوگرم هست و اگر تمام نشده چرا نظارت نمیشود که این میزان برنج کجاست و چرا راهی بازار نمیشود که قیمتها کاهش یابد.
منصورخاکی افزود: پیشنهاد انجمن وارد کنندگان برنج در وهله اول بررسی مجدد و کارشناسی موضوع است تا کاری تحقیقی و علمی انجام شود که واقعاً نیاز کشور به دو کالای جداگانه برنج ایرانی و خارجی مشخص شود و بر اساس آن سیاستهای تامینی را تنظیم کنیم.
سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران ادامه داد: اعمال ممنوعیت واردات ۴ ماهه واردات با توجه به سهمیه بندی شدن واردات در حال حاضر ضرورتی ندارد و فقط تبعات منفی را به دنبال دارد. یکی از این تبعات از دست دادن فرصت طلایی کاهش قیمت برای واردکنندگان در شهریور ماه که زمان اعلام قیمت جهانی است و مجبور میشوند با سقف منابع ارزی بیشتر نسبت به تامین برنج خارجی اقدام کنند و ورود حجم قابل توجهی از برنج بعد از چهار ماه به بازار و حجم یکباره تاثیر مثبتی بر بازار نخواهد گذاشت.
منصورخاکی گفت: تامین ارز محمولههایی که از نیمه تیر ماه وارد کشور شده هنوز انجام نشده در آذر ماه که ثبت سفارش جدید انجام شد بارهای آن از دی ماه وارد کشور شد و آنها هم هنوز تخصیص ارز ندارند و غیر از زمان بر بودن تخصیص ارز، سال بعد مشخص نیست که چه ارزی و با چه قیمتی قرار است به برنج تخصیص یابد و وارد کننده در یک فضای بدون تکلیف باقی مانده و نمیداند که برنجش را بر اساس چه نرخی قیمت گذاری کند.
سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران با اشاره به کیفیت برنجهای وارداتی گفت: برنجی که وارد کشور میشود از لحاظ استانداردهای فیزیکی و استانداردهای شیمیایی سم شناسی و آفات نمونه برداری می شود و با آزمایشهای سختگیرانه سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد که کوچکترین مغایرت با استانداردهای جهانی داشته باشد، اجازه ورود پیدا نمیکند.