شناسهٔ خبر: 70822326 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پیام اصلی اربعین روشنگری است

 تهران- ایرنا- رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از پیاده‌روی اربعین به عنوان مقدمه تمدن نوین اسلامی یاد کرد و گفت: پیام اصلی اربعین روشنگری است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار معارف ایرنا حجت‌الاسلام محمدمهدی ایمانی پور امروز چهارشنبه ۲۶ دی در اختتامیه دهمین جایزه جهانی اربعین با اشاره به منظومه فکری رهبر انقلاب پیرامون راهپیمایی اربعین گفت: پیام اصلی اربعین، روشنگری است و حضرت زینب اولین کسی بود که روشنگری کرد. فلسفه اربعین زنده نگه داشتن عاشوراست.

وی افزود: امروز دشمن با اسلام هراسی به دنبال تحریف اربعین است ولی امروز اربعین نعمت بزرگی برای جهان اسلام است.

ایمانی پور اضافه کرد: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بین اهدافی که در راهپیمایی اربعین ذکر می شود، می فرماید امام حسین (ع) متعلق به انسانیت است و تعلق به جریان و گروه خاصی ندارد و هدف برگزاری اربعین را شکل دهی تمدن نوین اسلامی می دانند. چون این پیاده‌روی آوردگاه سبک زندگی اسلامی است و شاهد نشانه زیست مومنانه در این راهپیمایی هستیم.

وی افزود: در پیاده‌روی اربعین شاهد حس برادرانه هستیم و همین صحنه‌ها دشمن را به وحشت انداخته به گونه‌ای که رهبر انقلاب از سکوت رسانه های غربی در این زمینه سخن گفتند ولی امروز رسانه های آزادی‌خواه انعکاس خوبی از پیاده‌روی اربعین داشته اند.

ایمانی پور ادامه داد: وقتی دشمن دید نمی تواند با توطئه سکوت رسانه ای و خبری، این رویداد جهانی را حذف کند به تحریف رو آورد و گفت که پیاده‌روی اربعین یک اقدام دولتی است یا می خواهند در مقابل حج انجام دهند و برخی نیز در داخل کشور هم صدا با دشمن گفتند که چرا پول خود را در این راه خرج می کنید درحالی که این رویداد شکلی از تمدن نوین اسلامی خواهد بود.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این جایزه جهانی شکر نعمتی برای راهپیمایی بزرگ اربعین است و این جایزه هر سال قوت بیشتری گرفته است به گونه‌ای که آثار ارسالی امسال بیش از دو برابر سال گذشته است.

ایمانی پور اضافه کرد امسال ابتکاراتی در این جایزه داشتیم که یکی از آنها انتشار دو جلد کتاب حاصل آثاری است که در دوره های گذشته ارائه شده و مورد تقدیر قرار گرفت. همچنین در سه کشور دبیرخانه های منطقه ای شکل گرفت تا آثار بیشتری گردآوری شود.

اربعین، بهترین ارمغان در زمان کنونی است

آیت الله احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری با تبیین جامعه شناختی راهپیمایی اربعین گفت: یکی از فواید مترتب بر نظریه های تمدنی، عبارت از فایده مندی پدیده های تمدنی است و هر نظریه ای که گسترده تر و فرصت دهنده تر باشد، نگاه ما را به تمدن  بازتر می کند و به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس نظریه تمدنی یکی از دانشمندان متاخر اسلامی، سه عنصر، پذیرای نهاد و نماد و ساختار اجتماعی را در تمدن سازی، مورد اهمیت قرار داده است.

آیت الله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری

وی افزود: این سه عنصر، جامعه را می سازد و ارتقا می بخشد و هر چه نمادها بیشتر باشد، هویت نیز، نیرومندتر خواهد بود. به دیگر سخن، هر چه نهاد منسجم تر باشد، جامعه از ارتقا بالاتری برخوردار است و هر چه ساختارهای اجتماعی پویا و انسانی تر باشد، حرکت جامعه تضمین شده تر است.

این استاد حوزه با اشاره به ارتباط راهپیمایی اربعین با سه موضوع زمان، مکان و انسان اظهار داشت: اگر بخواهیم از زمان اربعین سخن بگوییم، نقطه اصلی آن روز عاشورا است. زمان در این عرصه، یک افق باز و پایان نیافته است و دائما تکرار می شود. در زمینه مکان نیز، مکان استشهاد و مرقد پرافتخار اباعبدالله (ع) که اربعین پیرامون آن معنا می یابد و مکان های مختلف حتی ایران اسلامی در امتداد آن قرار می گیرد، مورد توجه قرار می گیرد.

مبلغی اضافه کرد: در هر یک از این سه عنصر، نماد و نهاد و ساختار نهفته است. نماد زمانی اربعین، عدد پر رمز و راز ۴۰ است. همین جایزه جهانی اربعین نیز با تکرار بیشتر به یکی از نمادهای زمانی اربعین تبدیل خواهد شد. نماد اربعینی مکان نیز مرقد سید الشهدا و بزرگ ترین نمادی است که در صحنه بشریت می درخشد. چون تراوش افکار و اندیشه نه به روی مسلمانان بلکه به روی جهانیان گشوده شده است. 

وی با بیان اینکه راه های مرتبط با کربلا، یک نماد مکانی با علائم و تعریف خاص است، افزود: هر چه شعاع منطقه وقوع راهپیمایی اربعین، گسترده تر می شود، تبدیل به پیوست های نماد مکانی و اساسی زمان ما می شود. امام حسین (ع) نیز در زمینه نماد انسانی، در زمره برترین انسان قرار گرفته و در صدر این موضوع است. یک نماد بزرگ و تمام نشدنی است و نام او این حرکت را صیقل می دهد.

مبلغی از مسیرهای زیارتی و عزاداری و ستادهای خدماتی، به عنوان یک نهاد و نماد اصیل یاد کرد و گفت: انقلاب اسلامی برگرفته از اربعین حسینی است و از آن درس می گیرد. اربعین یک حرکت پرساختار و پر از ایثار و مبارزه با ظلم است و همه آنچه که انبیا گفته اند در آن تجلی می یابد.

وی از اربعین به عنوان بهترین ارمغان در دوره کنونی یاد کرد و گفت:  است. تصور غلطی است که کسی بگوید اربعین حسینی برای شیعیان و مسلمانان است. در واقع این آیین با شکوه، برای همه انسانیت است. اربعین را باید تراکم نمادها، نهادها و تراکم ساختارها دانست که می تواند مایه اصلی یک تمدن بزرگ باشد.

مشکلات پیاده‌روی اربعین در فراکسیون شعائر اسلامی مطرح می شود

حجت الاسلام نصرالله پژمان‌فر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اهمیت مناسک و آیین های مهمی همچون راهپیمایی اربعین، فراکسیون شعائر اسلامی نیز در مجلس تاسیس شده و درنظر داریم که از این طریق به دست اندرکاران و دغدغه مندان این عرصه کمک کنیم و اقدامات حمایتی نیز داشته باشیم.

حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، نماینده مجلس

رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه راهپیمایی باشکوه اربعین باید با ابزار مختلف تبلیغی به بشریت منتقل شود، افزود: در این راستا ما نیز در مجلس شورای اسلامی تلاش کرده ایم زیرساخت ها و حمایت هایی که فرآیند تسهیل سازی راهپیمایی را اربعین لازم دارد، فراهم سازیم و این امر را در اولویت قرار داده ایم.

رئیس فراکسیون شعائر اسلامی مجلس شورای اسلامی افزود: دستگاه های مختلف را مکلف کرده ایم تا ضمن بررسی مشکلات و چالش های مرتبط با راهپیمایی اربعین در سال های گذشته، این مشکلات را برطرف کنند و تا کنون چند وزیر از جمله وزیران ارتباطات و کشور، برای هم اندیشی و ارزیابی راهکارها برای رفع این مشکلات، به مجلس فراخوان شده اند.

پژمانفر افزود: به زودی با وزیر راه و شهرسازی نیز نشستی خواهیم داشت تا درباره تسهیل رفت و آمد زائران خارجی و داخلی برای پیوستن به این راهپیمایی عظیم، راهکارهای مناسب، تعیین و شرایط آن ساماندهی شود.

دهمین جایزه جهانی اربعین به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی امروز با معرفی برگزیدگان به ایستگاه پایانی رسید. این سازمان در ۱۰ سال گذشته با برگزاری این رویداد جهانی از ظرفیت های فعال در حوزه اربعین همچون موسسات مردمی رویداد عبرات، مهر محرم و دیگر نهادها استفاده کرده تا به حقایق اربعینی منطبق با زمان و به روز به ویژه تحولات منطقه و جنایت های یک سال گذشته رژیم اشغالگر قدس در غزه و لبنان را تبیین کند.

بیش از ۳۱ هزار اثر در رشته های عکس، فیلم، کتاب، شعر، سفرنامه، نواها و فعالان فضای مجازی به دبیرخانه دهمین جایزه جهانی اربعین فرستاده شد که در مراسم اختتامیه با معرفی 45 اثر برگزیده از خالقان این آثار تجلیل شد.