شناسهٔ خبر: 70821606 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

از شایعه تا واقعیت‌ ویروس HMPV

در روزهای اخیر، شیوع ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) در چین، به یکی از پربحث‌ترین اتفاقات بدل شده و نگرانی بسیاری را برانگیخته است، این ویروس یکی از عوامل اصلی بیماری‌های تنفسی است که به ویژه در کودکان و افراد مسن شایع است و باعث علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و دشواری در تنفس می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ویروس متاپنومو ویروس انسانی (HMPV) یکی از عوامل اصلی بیماری‌های تنفسی است که بیشتر در کودکان و افراد مسن شایع است، این ویروس که اولین بار در سال ۲۰۰۱ کشف شد، به خانواده ویروس‌های پارامیکسو ویروس تعلق دارد و می‌تواند باعث علائم مختلفی از جمله سرماخوردگی، برونشیت و ذات‌الریه شود.

شیوع این ویروس در فصول سرد سال بیشتر است و می‌تواند تأثیرات جدی بر سلامت عمومی داشته باشد و یکی از ویژگی‌های مهم ویروس HMPV، تنوع ژنتیکی آن است؛ این ویروس دارای چهار زیرگروه مختلف است که می‌تواند به طور مکرر تغییرات ژنتیکی ایجاد کند و این تنوع ژنتیکی باعث می‌شود که سیستم ایمنی بدن به سختی بتواند در برابر این ویروس مقابله کند و احتمال ابتلای مکرر افراد به این بیماری افزایش یابد.

کودکان زیر پنج سال و افراد مسن بالای ۶۵ سال از جمله گروه‌های حساس به این ویروس هستند و علائم بیماری ناشی از ویروس HMPV مشابه دیگر ویروس‌های تنفسی مانند ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزا است، علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و دشواری در تنفس از جمله نشانه‌های شایع این بیماری است و در موارد شدیدتر، این ویروس می‌تواند به برونشیت و ذات‌الریه منجر شود که نیازمند مراقبت‌های پزشکی و گاهی اوقات بستری شدن در بیمارستان است.

تشخیص ویروس HMPV از طریق آزمایش‌های تخصصی انجام می‌شود و نمونه‌برداری از مخاط بینی و گلو برای تشخیص این ویروس به کار می‌رود و از روش‌های مولکولی مانند PCR برای تشخیص دقیق استفاده می‌شود، این آزمایش‌ها می‌توانند به سرعت وجود ویروس را تأیید کنند و به پزشکان کمک کنند تا درمان‌های مناسب را برای بیماران در نظر بگیرند.

درمان بیماری‌های ناشی از ویروس HMPV به طور عمده حمایتی است و تمرکز بر تسکین علائم بیماری دارد و استراحت کافی، مصرف مایعات گرم و استفاده از داروهای تسکین‌دهنده علائم می‌تواند به بهبود وضعیت بیماران کمک کند و در موارد شدیدتر، بیمارانی که به ذات‌الریه مبتلا شده‌اند ممکن است نیاز به مراقبت‌های ویژه و گاهی نیز بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.

از شایعه تا واقعیت‌ ویروس HMPV

HMPV جدید نیست / این ویروس برای چه کسانی خطر بیشتری دارد؟

مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، استاد تمام و مدیرگروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به علائم ویروس HMPV و توصیه‌های بهداشتی به منظور پیشگیری از بیماری به خبرنگار ایمنا می‌گوید: ویروس HMPV از سال ۲۰۰۱ میلادی و از حدود ۲۵ سال پیش تاکنون شناخته شده است، این ویروس مانند بیماری‌هایی از جمله سرماخوردگی و آنفلوانزا، مربوط به سیستم تنفسی فوقانی است.

وی با بیان اینکه به طور کلی این ویروس در تمام افراد می‌تواند منجر به ایجاد بیماری شود، می‌افزاید: علائم ابتلاء به ویروس HMPV، در افراد دارای نقص ایمنی، افراد درگیر با سرطان، افرادی که رادیوتراپی و شیمی درمانی می‌شوند، کودکان و نوزادان، شدت بیشتری پیدا می‌کند.

عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، استاد تمام و مدیرگروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه موارد شناسایی شده در کشور، تاکنون به صورت تک‌گیر بوده است و تاکنون ابتلای اپیدمی به این ویروس در کشور مشاهده نشده است، تصریح می‌کند: در کشور چین، ابتلاء به ویروس HMPV، به شکل همه‌گیری درآمده است.

مردانی با اشاره به اینکه با توجه به شرایط ابتلاء به این ویروس در کشور چین، افرادی که به این کشور مسافرت دارند باید توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند تا به این بیماری مبتلا نشوند، ادامه می‌دهد: البته با توجه به اندک بودن مسافرت‌ها، به نظر می‌رسد احتمال انتقال بیماری به کشور و شناسایی موارد مبتلا، بسیار اندک باشد.

راهکارهای پیشگیری از ویروس HMPV / این ویروس چگونه درمان می‌شود؟

وی با اشاره به توصیه‌های بهداشتی مؤثر به منظور پیشگیری از ابتلاء به ویروس HMPV می‌گوید: افراد دارای علائم بیماری از جمله سرفه، عطسه و آبریزش بینی، به منظور پیشگیری از انتقال و شیوع این ویروس، باید از حضور در مجامع شلوغ خودداری کنند و در صورتی که دانش‌آموزی درگیر علائم مذکور باشد، باید از حضور وی در کلاس درس خودداری شود.

عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، استاد تمام و مدیرگروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه به طور کلی افراد درگیر با علائم بیماری‌های تنفسی و عفونی باید در منزل استراحت کنند تا خطر انتقال بیماری به حداقل برسد، اضافه می‌کند: افرادی که جزو گروه‌های پرخطر در برابر ابتلاء به بیماری محسوب می‌شوند، در صورتی که تاکنون واکسن آنفلوانزا تزریق نکرده‌اند، نسبت به تزریق این واکسن اقدام کنند، چراکه در حال حاضر، اپیدمی آنفلوانزا در کشور در حال گردش است.

مردانی با بیان اینکه در صورتی که افراد علائم عفونت دستگاه تنفسی فوقانی را تجربه کردند و علائم آنها بیش از پنج تا هفت روز تداوم داشت، با پزشک متخصص عفونی مشورت کنند، می‌افزاید: ابتلاء به ویروس HMPV، تاکنون در هیچ کشوری به جز کشور چین، به صورت اپیدمیک نبوده است و به طور کلی خصوصیات هر ویروس، با گذشت زمان مشخص می‌شود.

وی با اشاره روند درمان بیماران مبتلا به ویروس HMPV خاطرنشان می‌کند : افراد در صورت ابتلاء به ویروس HMPV، در صورت نداشتن نقص ایمنی، با راهکارهای حمایتی بهبود پیدا می‌کنند و حتی نیازی به داروهای ضدویروسی و آنتی‌بیوتیک‌ها ندارند.

از شایعه تا واقعیت‌ ویروس HMPV

ثبت ۳ مورد HMPV مثبت در اردیبهشت / جای نگرانی نیست

مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه ویروس HMPV، ویروسی جدید نیست و از سال‌ها پیش، شناسایی شده است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: این ویروس در فصول شیوع بیماری‌های تنفسی، برخی افراد را درگیر می‌کند، اما به طور کلی باید توجه داشت که این ویروس، ویروس جدیدی نیست و منجر به پاندمی نشده است.

وی با بیان اینکه به دلیل تجربه شرایط همه‌گیری بیماری کرونا، هراسی نسبت به این ویروس ایجاد شده است که جای نگرانی ندارد، می‌افزاید: در اردیبهشت، ابتلای دو تا سه فرد به این ویروس گزارش شد و پس از آن، گزارش مثبتی از ابتلاء به این بیماری توسط پایگاه‌های دیده‌وری کشور، گزارش نشده است.

متخصص بیماری‌های عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه این نوع ویروس خطری به همراه ندارد و جدی نیست، تصریح می‌کند: ویروس HMPV ضعیف است و در فصلی که ویروس‌های عفونت تنفسی شایع هستند، دیده می‌شود، به طور کلی نگرانی از بابت این ویروس وجود ندارد و طی بازه زمانی اخیر، شاهد افزایش ابتلای افراد به بیماری آنفلوانزا بودیم که اکنون مقداری فروکش کرده است.

نزدیک شدن حیوانات وحشی به زندگی انسان و تشکیل ویروس‌های جدید / HMPV چه علائمی دارد؟

محرز ادامه می‌دهد: ویروس‌های جدید به طور معمول از ادغام یک حیوان وحشی، یک حیوان اهلی و یک پرنده تشکیل می‌شود و اکنون با توجه به نابودی جنگل‌ها، زندگی حیوانات وحشی به انسان‌ها نزدیک‌تر شده است و این ادغام زودتر صورت می‌گیرد و شاهد بروز ویروس‌های جدید خواهیم بود، اما ویروس HMPV، ویروس جدیدی نیست.

وی با بیان اینکه بهترین راه پیشگیری از عفونت‌های تنفسی، استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری فیزیکی در اماکن شلوغ و شستن مستمر دست‌ها، است، می‌گوید: ابتلاء به ویروس HMPV با علائمی مانند تب، سرفه، بدن درد و وجود ضایعه در ریه مشخص می‌شود و به صورت خودبه‌خودی، بیمار بهبود می‌یابد.

متخصص بیماری‌های عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه واکسن آنفلوانزا تنها برای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا کاربرد دارد و برای پیشگیری از ابتلاء به HMPV مؤثر نیست، اضافه می‌کند: موارد ابتلاء به بیماری کرونا در کشور نیز اندک و خفیف است.

از شایعه تا واقعیت‌ ویروس HMPV

به گزارش ایمنا، پیشگیری از ابتلاء به ویروس HMPV شامل رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است، شستن مرتب دست‌ها با صابون، استفاده از ماسک در مکان‌های عمومی و اجتناب از تماس با افراد مبتلا از جمله روش‌های مؤثر در کاهش شیوع این ویروس است، همچنین توصیه می‌شود که کودکان و افراد مسن در فصول سرد سال بیشتر مراقب خود باشند تا از ابتلاء به این ویروس جلوگیری شود.

تحقیقات علمی در مورد ویروس HMPV همچنان ادامه دارد و تلاش‌ها برای یافتن واکسن و درمان‌های مؤثر برای این ویروس در حال انجام است، تاکنون واکسن خاصی برای این ویروس تولید نشده است، اما پیشرفت‌های علمی امیدوارکننده بوده است و می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به کنترل بهتر این ویروس منجر شود.

اهمیت آگاهی‌بخشی به جامعه در مورد ویروس HMPV نمی‌تواند نادیده گرفته شود، چراکه اطلاع‌رسانی صحیح و جامع در مورد علائم، روش‌های پیشگیری و درمان‌های موجود می‌تواند به کاهش شیوع این ویروس کمک و از بروز موارد شدیدتر بیماری جلوگیری کند، همچنین همکاری افراد و نهادهای بهداشتی در این زمینه می‌تواند به بهبود سلامت عمومی و کاهش بار بیماری‌های تنفسی کمک کند.