به گزارش خبرگزاری ایمنا، اتصال تمام مناطق شهری و روستایی به شبکه ملی اطلاعات از مهمترین برنامههای دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که یکی از ملزومات آن بستر پرسرعت و پایدار اینترنت محسوب میشود و بهترین گزینه برای تکمیل پروژه شبکه ملی اطلاعات و ایجاد این بستر، توسعه شبکه فیبر نوری است.
در دنیای جدید لازمه هر شهر یک مرکز فرماندهی اطلاعاتی است که با تحقق فیبر نوری و بستر پایدار اینترنت صورت میگیرد که این امر نیازمند تعامل شهرداریها بوده و در واقع تحقق شهر هوشمند در گرو توسعه ایجاد بستر فیبر در شهرها است؛ در همین راستا شهرداریها بهعنوان نهاد ایجادکننده زیرساخت این بزرگراه اطلاعاتی در کشور با تعامل با اپراتورهای مجری طرح موجبات کاهش هزینهها و افزایش بازدهی و کوتاهتر شدن زمان اجرای این پروژه را فراهم میکند.
استفاده از فناوریهای روز به بسترهای فناورانه و زیرساختهای فنی نیاز دارد که در سایه عملکرد حوزههای متولی این امر و اجرای بهموقع پروژههای زیرساختی تأمین میشود.
در دهههای اخیر رشد جمعیت شهری و بهتبع آن کسبوکارهای مختلف میزان ترافیک و آلودگی هوا را در شهرها افزایش داده است؛ در شهرهای جدید ارائه خدمات با روشهای سنتی و معمولی امری نامطلوب به نظر میرسد و تسریع در فرایندهای کاری با کمترین هزینه در اولویت قرار دارد.
خدمات شبانهروزی از طریق بسترهای اینترنتی یک ضرورت است، زیرا زندگی پرپیچوخم و شلوغ شهرنشینی مراجعه حضوری به ادارات برای دریافت خدمات را غیرمنطقی میداند، از اینرو شهرداریها موظف هستند برای ارائه خدمت به شهروندان از بسترهای شبکهای استفاده کنند که با استفاده از زیرساختهایی چون فیبر نوری میسر میشود.
نقش کلیدی فیبر نوری در هوشمندسازی
سعید فردانی، دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: پروژه فیبر نوری شهرداری اصفهان که از دو دهه پیش آغاز شده، هماکنون به بیش از ۳۰۰ کیلومتر شبکه فیبر نوری در سطح شهر رسیده است و بخش زیادی از نیازهای ارتباطی شهرداری و سایر دستگاهها را برطرف میکند.
وی میافزاید: این شبکه برای ارائه خدماتی نظیر دوربینهای نظارتی در چهارراهها و معابر و ارتباطات داخلی ساختمانهای شهرداری بهکار میرود، پروژه توسعه شبکه فیبر نوری بسیار پیچیده و فنی است و در حال حاضر با همکاری و تعاملات بینسازمانی، تصمیمهای مالی و فنی لازم برای ادامه عملیات در نظر گرفته شده است.
دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان با بیان اینکه برآوردها نشان میدهد که در سال جاری، عملیات عمرانی و توسعه شبکه فیبر نوری در مناطق ۱۳ و ۱۵ شهرداری اصفهان آغاز خواهد شد، خاطرنشان میکند: مصوبه این پروژه به شورای اسلامی شهر اصفهان ارسال شده و با وجود اینکه شورا همچنان به جمعبندی نهایی نرسیده است، انتظار میرود تا دو هفته آینده این مصوبه تصویب شود.
فردانی میگوید: پروژه شهر هوشمند یکی از مهمترین اقدامات برای ارتقای کیفیت زندگی شهری و تسهیل ارتباطات بین شهروندان و مدیریت شهری است؛ مهمترین قابلیت این پروژه ایجاد یک شهر متصل یا همان (Connected City) است که با استفاده از زیرساختهای پیشرفته، ارتباطات درونشهری را بهبود میبخشد.
دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان اظهار میکند: یکی از اساسیترین زیرساختهای موردنیاز برای تحقق این هدف، پروژه فیبر نوری است که پوشش کامل آن در سطح شهر میتواند نقش کلیدی در هوشمندسازی ایفا کند.
فردانی ادامه میدهد: در حال حاضر شبکه فیبر نوری شهرداری حدود ۳۰ درصد از مناطق شهری را پوشش میدهد و این مقدار برای رفع نیازهای فعلی کافی است، زیرا سیاست اصلی تا به امروز بیشتر بر زیرساختهای مرتبط با سازمانها و ادارات متمرکز بوده و پوشش منازل مسکونی در اولویت نبوده است، با این حال برای توسعه قابلیتهای هوشمندسازی در سطح شهر و تسهیل دسترسی شهروندان گسترش این شبکه به تمام نقاط شهر ضروری است.
وی تصریح میکند: با گسترش فیبر نوری و اتصال کامل شهر، در آینده بسیاری از امکانات نظیر استفاده از سنسورها در فضاهای سبز و دیگر نقاط شهری برای پایش و مدیریت هوشمند فراهم خواهد شد؛ این زیرساخت میتواند بستری مناسب برای تحقق اهداف هوشمندسازی در زمینههای مختلف از جمله حملونقل، مدیریت محیط زیست و خدمات شهری ایجاد کند و تأثیرات چشمگیری بر زندگی شهروندان بگذارد.
مهمترین معضل برای توسعه فیبر نوری، هزینههای بالای اجرای آن است
محمد اطرج، رئیس سازمان نظام صنفی یارانهای استان اصفهان به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: در سالهای گذشته توسعه فیبر نوری در استان و شهر اصفهان اعداد قابل قبولی را کسب نکرده است.
وی تصریح میکند: در دولت سیزدهم، وزارت ارتباطات، برنامه توسعه فیبر نوری در استانها و ایجاد ۲۰ میلیون پورت FTTX در کشور را داشته است که سهم استان حدود میلیون پورت است که برای افزایش سرعت ارتباطی و توسعه هوش مصنوعی در استان نیاز داریم، در برخی شهرستانهای استان پیشرفت خوبی داشتهایم و در حال حاضر مشکل از سمت وزارت ارتباطات برای حمایتها از شرکتهای مجری است، اما در شهر اصفهان به دلایلی هنوز این پروژه نتایج مطلوبی نداشته است.
رئیس سازمان نظام صنفی یارانهای استان اصفهان با اشاره به مقایسه فیبر نوری در اصفهان با دیگر استانها میگوید: اگرچه در سالهای گذشته استان اصفهان دارای شرایط بهتری بود ولی در حال حاضر در میانه جدول قرارگرفتهایم، به خاطر داریم که در اواسط دهه ٩٠ پروژه فیبر نوری (FTTH ) در اصفهان افتتاح شد و امید است با توجه به قرار گرفتن هوش مصنوعی بهعنوان یکی از سه اولویت استاندار، مذاکرات شهرداری اصفهان با دستگاههای مربوط و بخش خصوصی به نتایج خوبی برسد و این پروژه در شهر اصفهان به نتایج مطلوب دست پیدا کند.
رئیس سازمان نظام صنفی یارانهای استان اصفهان با اشاره به چالشهای این پروژه خاطرنشان میکند: در حال حاضر مهمترین معضل برای توسعه فیبر نوری، هزینههای بالای اجرای آن است که در دولت سیزدهم وزارت ارتباطات منابعی را برای کمک به اپراتورها قرار داده بود که امیدواریم در دولت چهاردهم نیز این حمایت تداوم داشته باشد و در این راستا سایر دستگاهها که مهمترین آنها شهرداری است، تسهیلگر باشند.
وی با بیان اینکه چالش دیگر هزینه بالای اتصال کاربران است که دولت با ارائه مشوقهایی میتواند جبران کند، میافزاید: آگاهی نداشتن شهروندان در رابطه با مزایای فیبر نوری یکی دیگر از مشکلات است، بهویژه در سالهای گذشته که به دلیل نبود این شبکه کاربران عادت به استفاده از اینترنت موبایل کردهاند، از اینرو در کشور ما آمار مصرف اینترنت سیار نسبت به استانداردهای جهانی بالاتر است.
رئیس سازمان نظام صنفی یارانهای استان اصفهان در ارتباط با نقش شهرداریها در توسعه فیبر نوری میگوید: هرچه وسعت شهرها بیشتر میشود، بهدلیل هزینههای بالای شهرداری تعرفه حفاریها زیادتر میشود و امکان توافق با اپراتورها کمتر است، اما در شهرهای کوچک این مشکلات بهمراتب کمتر است که این نکته در دستورالعملی که از سوی سازمان تنظیم مقررات در دولت سیزدهم تدوین و از سوی وزیر کشور ابلاغ شد دیده نشده بود، همچنین در دستورالعمل کمکهای وزارت برای کلانشهرها دیده نشده است.
اطرج خاطرنشان کرد: اتصال به فیبر نوری با مزایایی همچون سرعت بالاتر، تأخیر و تضعیف کمتر، متقارن بودن سرعت آپلود و دانلود همراه است که با توجه بهسرعت بالای اینترنت فیبر نوری مسیر رسیدن به دولت هوشمند، تحلیل و پردازش دادهها در حجم زیاد، ارتباط برخط دفاتر شرکتها در استانهای مختلف، حتی کشورهای مختلف را فراهم میکند.
وی تصریح میکند: هر چند رفع موانع توسعه فیبر نوری با جدیت از سوی وزارت ارتباطات در حال پیگیری است لازم است در استان نیز کارگروه استانی زیرمجموعه مدیریت استان با جدیت موضوع را پیگیری و در شهرهایی که احتمال وجود مشکلاتی هست، نسبت به رفع اشکال و تسریع در امور اقدام شود.
رئیس سازمان نظام صنفی یارانهای استان اصفهان تاکید میکند: ضروری است که تمام دستگاههای مرتبط با همدلی و تلاش برای حفظ منافع، برد- برد را در دستور کار خود قرار دهند، بهطور قطع منافع آینده این پروژهها برای همه بهویژه شهروندان بسیار بیشتر از منافع آنی است.
به گزارش ایمنا، با توجه به وظایف متعددی که برای شهرداریها تعریف شده، مدیریت و نظارت بر امور شهری امری دشوار و پیچیده به نظر میرسد؛ شهرداریها بهعنوان بزرگترین نهاد مدیریتی در امور شهرها، با اساسیترین نیازهای شهری و شهروندان در ارتباط هستند و ارائه خدمات شهری با تنوع بسیار گسترده در حیطه وظایف آنها است، از اینرو بهرهگیری از ابزارهایی که به کمک مدیران شهری بیایند و به روند اجرایی امور جاری سرعت بخشند، ضروری است.