جوان آنلاین: برگزاری رزمایشهای اقتدار با بهرهگیری از آخرین تجهیزات دفاعی پیشرفته و بعضاً ناشناحته و الحاق تجهیزات جدید به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران میتواند پیامی قاطع و مقتدرانه به هرگونه خیالبافی و ماجراجویی دشمنان باشد. پیام قاطعی که اکنون با اضافه شدن یکهزار فروند پهپاد راهبردی، پنهانکار و ضد استحکامات به سازمان رزم ارتش تکمیل شد.
صبح روز دوشنبه بود که با دستور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و با حضور امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به طور همزمان در چندین نقطه از کشور یک هزار فروند پهپاد راهبردی با قابلیتهای ضد استحکامات و پنهانکار به سازمان رزم ارتش ملحق شد. پهپادهایی که بهدلیل برخی ملاحظات حفاظتی تنها تعداد محدود و معدودی از آنها به نمایش درآمد.
به گزارش روابط عمومی ارتش، این پرندههای بدون سرنشین با ویژگیهای منحصربهفرد شامل «برد بالای ۲ هزار کیلومتر»، «قدرت تخریب بالا»، «قابلیت عبور از لایههای پدافند با داشتن RCS بسیار پایین»، «تداوم پرواز بسیار بالا» و «خوداتکا و بدون نیاز به کنترل از ابتدا تا انتها» هستند که برای اجرای مأموریتهای خاص، ضمن افزایش عمق شناسایی و پایشهای مرزی، موجب ارتقای توان رزم و قدرت انهدامی ناوگان پهپادی ارتش در مقابله با اهداف دوردست میشود. این پهپادها توسط دانشمندان و مبتکران ارتش، وزارت دفاع و شرکتهای دانش بنیان در کارخانجات پهپادسازی ارتش و وزارت دفاع به صورت مشترک، طراحی و تولید شده است و در پایگاهها و مناطق مورد نیاز، مستقر میشوند.
دشمنان روی شانس خود قمار نکنند
امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش در آیین الحاق ۱۰۰۰ فروند پهپاد به سازمان رزم ارتش، با اشاره به اینکه الحاق پهپادها فقط بخشی از توانمندیهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است، اظهار کرد: نیروهای مسلح در عرصههای زمینی، هوایی، دریایی، جنگال، موشک، پدافند و تمام آن چیزی که نیاز دارند تا بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند، در اختیار دارند. وی با اظهار خرسندی از تحقق امر فرمانده کل قوا (مدظلهالعالی) مبنی بر از دست ندادن زمان و آمادگی بیش از پیش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، اذعان کرد: بر اساس واقعیتهای میدانی باید کارهای جدیدی میکردیم، به همین علت دانشمندان ما خواستهها و ویژگیهای جدید مدنظر را روی این پهپادها، پیاده کردند. موسوی با تأکید بر آمادگی ارتش برای دفاع از آرامش، امنیت و ناموس ملت بزرگ ایران، آرمانهای شکوهمند انقلاب اسلامی، حفظ حدود و ثغور این سرزمین عزیز و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: نیروهای مسلح ما هر آنچه که لازم است در اختیار دارند. پیام ما به ملت ایران این است که فرزندان جان بر کف این ملت در نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی ایران با جان، خون، توان، دانش و قدرت خود بر سر پیمانشان با خدای خود، مقام معظم رهبری و ملت ایستادهاند.
فرمانده کل ارتش افزود: الحاقها، رونماییها و رزمایشهایی که در سراسر جغرافیای ایران و اقیانوسها در حال انجام است نشان دهنده ظرفیت و آمادگی نیروهای مسلح است. وی با تأکید بر اینکه بهتر است دشمنان ایران اسلامی روی شانس خود قمار نکنند، تصریح کرد: اینجا ایران سربلند اسلامی است و ملت بزرگ ایران با تمام وجود ایستادهاند و از آرمانهای انقلاب و عزت ملی سر سوزنی کوتاه نخواهند آمد.
طراحی پهپادهایی با ویژگی نبردهای امروز
سرلشکر موسوی اضافه کرد: در گذشته الحاقهای چند صد فروندی به سامانه رزم ارتش داشتیم و امروز دومین بسته هزار تایی پهپادها به سازمان رزم ارتش ملحق میشو. این بسته جدید از این نظر نسبت به الحاقهای قبلی برجسته است که اولاً همکاران ما در صنایع هوایی وزارت دفاع، زمان را به دلیل نیاز، با اقدام جهادی و شبانه روزی خیلی کوتاه کردند و چیزی را که باید در پایان سه ماهه اول ۱۴۰۴ تحویل میدادند شش ماه جلوتر آماده کردند و نکته بعدی اینکه با توجه به حوادثی که در ماههای اخیر افتاد، مطالبات جدیدی برای ما ایجاد شد و واقعیتهای میدانی نیز از ما مطالبات جدیدی را داشت، ما این مطالبات را تعریف کردیم و از وزارت دفاع خواستیم که در پهپادهای جدید اعمال کردند. این پهپادها، توانمندیها و ویژگیهایی را دارند که پهپادهای قبلی ما این ویژگیها را ندارند و اینها برای نبردهای امروز و نبردهای آتی مؤثر خواهند بود. وی ادامه داد: امروز در هر حوزهای از جنگ، پهپاد نقش آفرینی میکند، ضمن اینکه از نظر تعدد هم هیچ گونه محدودیتی برایش وجود ندارد. الان در صنایع دفاع و شرکتهای دانش بنیان انسانهای دانشمندی وجود دارند، زمانی که برای آنها نیاز تعریف میشود سریع آن را تبدیل به محصول میکنند و تحویل میدهند.
فرمانده کل ارتش با تأکید بر اینکه با توجه به ظرفیتهای متنوعی که پهپادها دارند نیروها هیچ وقت از انواع پهپاد بینیاز نخواهند شد بلکه روز به روز نیاز و توجهشان به پهپاد بیشتر میشود، اظهار داشت: ما یک بخش مجزا از نیروها داریم که فعالیت پهپادی انجام میدهند که طبیعتاً آن هم پا به پای سایر نیروها روز به روز قویتر میشود و شاید روزی به جایی برسد یک نیروی پهپادی مجزا تشکیل دهیم ولی الان در کوتاه مدت برنامهای برای تشکیل یک نیروی پهپادی مجزا وجود ندارد.
توانایی ارتش در تسخیر آسمان
امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نیز طی سخنانی در آیین الحاق هزار فروند پهپاد راهبردی به ارتش، اظهار داشت: اتحاد و همافزایی بسیار اثربخش و خوبی بین صنعت دفاعی و ارتش جمهوری اسلامی ایران به وجود آمده و الحاق هزار فروند پهپاد راهبردی، حاصل این هماهنگی است. نصیرزاده ادامه داد: ارتش جمهوری اسلامی ایران در بهکارگیری پهپاد به بلوغ قابل توجهی رسیده است و طیف متنوعی از پهپادها و راهبردهای مربوطه متعددی را با ابداعات و نوآوریهای خاص، در نیروهای چهارگانه زمینی، هوایی، دریایی و پدافندی خود به کار گرفته است.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح عنوان کرد: پهپادهایی که در مأموریتهای پدافندی و تلفیقی مورد استفاده قرار میگیرند، پهپادهایی با قابلیت نشست و برخاست در دریا هستند، یا پهپادهایی که در هوشمندسازی و کمک به عملیاتهای نیروی زمینی مورد استفاده قرار میگیرند و همچنین پهپادهایی که امروز الحاق شدند، منجر به ایجاد ظرفیتی در ارتش جمهوری اسلامی ایران شدهاند که میتواند در مواقع لزوم، آسمان را به تسخیر خود درآورَد و ضربات مهلکی به دشمن وارد کند. وی با اشاره به فرمایش فرمانده معظم کل قوا (مدظلهالعالی) مبنی بر اینکه تجهیز دستان امت اسلام وظیفه صنعت دفاعی کشور است، افزود: تولید انواع تجهیزات و سلاحهای مورد نیاز نیروهای مسلح بر عهده صنایع وزارت دفاع است و آنچه در رزمایشها به نمایش درمیآید، تنها بخش قابل پخش توانمندیهای ما است. تجهیزات شگفتآور و غافلگیرکنندهای نیز داریم و اگر لازم شد، توسط نیروهای مسلح ما مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
بهرهگیری از هوش مصنوعی در ساخت پهپادها
امیر نصیرزاده با تأکید بر اینکه اجازه جسارت و گستاخی را به هیچ دشمن زبونی نخواهیم داد، بیان کرد: همت و مطالبهگری وصفناپذیر فرماندهان ارتش، صنعت دفاعی را به تحرک و فعالیت بیشتر وا داشته و ما افتخار میکنیم که در کنار دانشمندان جهاد خودکفایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، توانستهایم آنچه مورد نیاز نیروهای مسلح است، فراهم کنیم.
وزیر دفاع گفت: تولید هر نوع سلاحی یک امر استاتیک یا ایستا نیست. بلکه پویاست که نشئتگرفته از رصد و پایش محیط عملیاتی و پیشرفت فناوریها در دنیاست و پهپاد هم از این امر مستثنا نیست. بعد عملیاتی و فناوریهای نرمافزاری جدید در واقع تعیینکننده نیازمندی و مطالبه عملیاتی ماست که چه نوع پهپادی بسازیم که در نیروهای مسلح، در ارتش، سپاه و بخشهای دیگر مناسب باشد. وی تأکید کرد: قطعاً هوش مصنوعی را در پهپادها به کار میگیریم. یعنی ارتقا و بهینهسازی پهپادها به هر نوع سلاحی بستگی به رصد و پایش عملیاتی و دستیابی به فناوریها و دانشهای روز است. نصیرزاده با اشاره به تولید پهپادهای FPV به دست وزارت دفاع خاطرنشان کرد: به طور گسترده با سازمانها و نیروها در ارتباط هستیم و الان تولید هر نوع سلاحی بهخصوص در حوزه پهپادهای FPV هماهنگی بسیار خوبی میان وزارت دفاع و سازمانها و جهاد سازمانها وجود دارد و در تعامل با هم آن را تولید میکنیم.
نمای نزدیک
آزمایش سلاحهای متنوع بر روی پهپادها
امیر سرتیپ خلبان افشین خواجهفرد، رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح روز دوشنبه و در حاشیه مراسم الحاق ۱۰۰۰ فروند انواع پهپاد به نیروهای تابعه ارتش جمهوری اسلامی ایران، گفت: برنامه الحاق پهپادی دو ویژگی داشت؛ یکی اینکه یک رزمایش تولیدی بود، یعنی همانگونه که فرمانده کل ارتش اشاره کرد، پهپادهایی که تحویل ارتش شد، برای سال ۱۴۰۴ بود، اما هم در ارتش و هم در وزارت دفاع تدبیری شد تا برابر نیازمندیهایی که وجود داشت، به لحاظ تولید در حوزه پهپادی جهشی داشته باشیم، بنابراین ما نشان دادیم که در مواقع مورد نیاز چگونه تعداد و حجم تولیداتمان را در این حوزه افزایش دهیم. ویژگی دوم برنامه الحاق پهپادی هم این بود که به طور قطع در فرآیند تولید ناشی از عملیاتهای میدانی که انجام شده بود ما نیاز داشتیم برخی از ویژگیها و قابلیتها را تقویت کنیم و همینطور برخی از سامانهها نیز را تقویت کرده و تغییرات جزئی بدهیم که این هم متأثر از توان تحقیقاتی و توانمندی طراحی متخصصان ما در این حوزه بود.
رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع در خصوص ویژگیهای پهپادهای ملحق شده به ارتش از جمله پهپاد کرار گفت: این پهپادها با توجه به ارتفاع و سرعتهای متنوعی که دارند و تستهای خیلی خوبی که ما در رهگیری هوایی از این پهپادها دیدیم، قطعا بخش عمدهای از آنها در زنجیره آفندی و پدافندی کشور مورد استفاده قرار خواهند گرفت. ما روز به روز داریم سلاحهای متنوعی را روی پهپادها تست میکنیم. از دورایستاها و بمبهای مختلف، بمبهای لیزری، موشکهای هوا به هوا و دیگر تسلیحاتی که نیروها براساس نیازمندی که دارند اعلام میکنند، تستها انجام میشود.