شناسهٔ خبر: 70817040 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

«شهروند» گزارش می‌دهد؛ در مراسم قرعه‌کشی جدول نمایش فیلم‌ها در خانه جشنواره فیلم فجر چه گذشت؟ (قسمت اول)

روز به روز و فیلم به فیلم با جشنواره!

صاحب‌خبر -

[شهروند] ... و بالاخره به سیاق چند سال گذشته مراسم قرعه‌کشی جدول نمایش فیلم‌های چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر در خانه جشنواره برگزار- و شمایی کلی از برنامه رسانه‌های مختلف در روزهای برگزاری جشنواره مشخص شد. مراسمی که با صحبت‌های منوچهر شاهسواری درباره «جای خالی سینماگرانی که امسال در بین ما نیستند» آغاز شد- و دبیر دوره جاری جشنواره به طور مشخص از ارسلان کامکار سازنده موسیقی فیلم «مادر» و خانم رقیه چهره‌آزاد و فریماه فرجامی بازیگران این فیلم یاد کرد که  امسال «برای ادای دین به مفهوم مادر، وطن، وطن‌مادر» الهام‌بخش پوستر جشنواره شده است! در ادامه مراسم نیز قرعه‌کشی جدول نمایش فیلم‌های چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر در کاخ جشنواره برگزار شد. آن‌چه در پی می‌آید؛ برنامه روزانه جشنواره است که «مبنای نمایش در سالن رسانه و شمارش آرای مردمی» خواهد بود...

 روز تاریخ
در روز اول جشنواره فیلم‌های «صیاد»، «بازی خونی»، «سونسوز» و «داد» به نمایش درخواهد آمد.
جذاب‌ترین فیلم روز اول جشنواره به احتمال زیاد «صیاد» خواهد بود- که کارگردانش جواد افشار برای بیشتر تماشاگران تلویزیون با سریال «گاندو» شناخته می‌شود. این کارگردان امسال بعد از 16 سال سریال‌سازی برای تلویزیون با «صیاد» در جشنواره حضور خواهد داشت. یک اثر بیوگرافی درباره شهید صیاد شیرازی از فرماندهان شاخص ارتش؛ با بازی علی سرابی و مارال بنی‌آدم؛ که رشادت‌های این شهید دوران‌ساز را در اوایل انقلاب و دوران دفاع مقدس- به خصوص عملیات فتح‌المبین- به روایت نشسته است.
«بازی خونی» به کارگردانی حسین میرزامحمدی- که پیش از این «کت‌چرمی» را روانه اکران کرده- احتمالا یکی دیگر از فیلم‌های جذاب جشنواره خواهد بود. این فیلم که با بازی ارسطو خوش رزم، سارا حاتمی، لیندا کیانی و پیام احمدی‌نیا به اتفاقات سیاسی اوایل انقلاب و به طور مشخص سال 60 می‌پردازد؛ قیام مسلحانه اتحادیه کمونیست‌های ایران معروف به سربداران را در جنگل‌های آمل- به منظور خلق یک انقلاب دیگر- دستمایه روایت خود قرار داده است.
«سونسوز» ساخته رضا جمالی نیز- که نامش اصطلاحی ترکی به معنای «بی‌آینده» است- داستان مستندسازی را روایت می‌کند که فیلمش درباره عقیم بودن زنان یک روستای کوچک توسط زنان روستا- برای دفاع از حیثیت‌شان- دزدیده می‌شود. این مستندساز اما با گذشت زمان متوجه می‌شود که عقیم بودن مشکل مردان آن روستا بوده و زنان هیچ مشکلی نداشته‌اند.
و در نهایت «داد» ابوالفضل جلیلی نیز که جدیدترین حضور جشنواره‌ای این کارگردان بعد از سال‌ها‌ غیبت از جشنواره فجر است؛ به مانند خاطره‌انگیزترین و موفق‌ترین فیلم کارنامه جلیلی- «گال» در کانون اصلاح و تربیت نوجوانان می‌گذرد و به بچه‌هایی می‌پردازد که چون پدر و مادر یا وثیقه مالی یا ملکی ندارند، برای رفتن به مرخصی باید قسم یاد کنند که بعد از مرخصی به زندان برمی‌گردند. درباره ابوالفضل جلیلی باید گفت که این فیلمساز رکورددار فیلم‌های توقیفی و اکران‌نشده است و تقریبا هیچ کدام از فیلم‌هایش تاکنون اکران نشده‌اند!

روز زخم‌های کهنه
روز دوم جشنواره به نمایش فیلم‌های «ترک عمیق»، «افسانه سپهر»، «زمانی برای ابدیت» و «آنتیک» اختصاص خواهد داشت- که به شکل جالبی سه فیلم از بین این فیلم‌ها به دردها و زخم‌های روانی و درونی انسان در دنیای امروز می‌پردازند.
«ترک عمیق» اولین تجربه کارگردانی آرمان زرین‌کوب تهیه‌کننده قدیمی سینما و تلویزیون با بازی رضا بابک، بابک انصاری، حمید رشید و گلچهره سجادیه که پیش از این «والس سه‌نفره» نام داشت، درباره خانواده‌ای است که بعد از مرخص‌شدن مرد خانواده از بیمارستان اعصاب و روان و آمدنش به خانه، رازهای تاریکی درباره همه‌شان فاش می‌شود!
«افسانه سپهر» به کارگردانی عماد رحمانی نیز- که سال گذشته با انیمیشن «شمشیر و اندوه» در جشنواره حضور داشت- سفر قهرمانانه سپهر برای نجات یوز ایرانی را روایت می‌کند. «زمانی برای ابدیت» اما بیشتر به خاطر بازی لیلا حاتمی و جدیدترین حضور نیکی کریمی در مقام تهیه‌کننده شناخته می‌شود. فیلمی به کارگردانی مهدی نوروزیان و بازی لیلا حاتمی، بابک حمیدیان، عباس غزالی، نوید پورفرج و بیتا فرهی که یک روایت تند و اجتماعی درباره زنی ارائه می‌دهد که شوهرش به طور مرموزی ناپدید شده است.
و در نهایت در سانس آخر روز دوم جشنواره «آنتیک» به کارگردانی هادی نائیجی به نمایش درخواهد آمد. فیلمی با بازی پژمان جمشیدی و بیژن بنفشه‌خواه که قصه‌ای کمدی از دل تاریخ معاصر ایران را روایت می‌کند.

روز فیلم‌های تجربی
در روز چهاردهم بهمن- که سومین روز جشنواره است- فیلم‌های «رها»، «بچه مردم»، «اسفند» و «آبستن» به نمایش درخواهند آمد- که سه فیلم از این چهار فیلم به نوعی فیلم‌هایی متفاوت و تجربی هستند.
«رها» به عنوان اولین ساخته حسام فرهمند فیلمی اجتماعی با بازی شهاب حسینی و غزل شاکری است که تاکنون مهم‌ترین ویژگی‌اش حضور شهاب حسینی بوده که در سال‌های اخیر از فیلمنامه‌های خوب فیلمسازان تازه‌کار حمایت کرده است.«بچه مردم» ساخته محمود کریمی مستندساز باسابقه، داستانی گسترده دارد که در چند مقطع زمانی مختلف روایت می‌شود- و یکی از مقاطع آن نیز مربوط به دوران جنگ است. تاکنون اسامی بازیگران این فیلم رسانه‌ای نشده است!
«اسفند» به کارگردانی دانش اقباشاوی و بازی رضا مسعودی، مهدی زمین‌پرداز، یاسین مسعودی و محمد عسگری روایتگر مقطع مهمی از زندگی شهید علی هاشمی از فرماندهان مطرح دفاع مقدس است که در ادبیات دفاع مقدس بیشتر به خاطر شناسایی و طرح‌ریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت شناخته می‌شود.
«آبستن» به کارگردانی مصطفی و محمد تنابنده نیز که تاکنون در چند جشنواره بین‌المللی شرکت کرده؛ یک درام اجتماعی با بازی عباس غزالی، توماج دانش‌بهزادی و سوگل خلیق است که مهم‌ترین ویژگی هم که تاکنون درباره این فیلم رسانه‌ای شده این است که به شکل سکانس‌پلان فیلمبرداری شده. این فیلم پایان‌بخش روز سوم جشنواره خواهد بود.

روز بازگشت
در روز چهارم جشنواره فیلم‌های «لولی»، «ژولیت و شاه»، «شمال از جنوب غربی» و «چشم بادومی» روی پرده خواهند رفت.
«لولی» اولین تجربه کارگردانی رضا فرهمند یک فیلم اجتماعی بومی با بازی داریوش امینی، ژیلا آل‌رشاد، محبوبه سلطانی، نرگس هزاره، حسن عابدی و محمد محمدی است که به عنوان یک درام اجتماعی متفاوت وارد جشنواره شده است.
«ژولیت و شاه» به کارگردانی اشکان رهگذر نیز دومین انیمیشن سینمایی پس از «آخرین داستان» است که این کارگردان به وقایع تاریخی شکل‌گیری تئاتر غربی در ایران می‌پردازد.
«شمال از جنوب غربی» به کارگردانی حمید زرگرنژاد و بازی مصطفی زمانی، امیر آقایی و بهناز جعفری تجربه جدید زرگرنژاد پس از فیلم «شماره ۱۰» است که آن‌گونه که گفته می‌شود روایتی اکشن و سیاسی- در گونه سینمای موسوم به استراتژیک- دارد.
و در نهایت می‌رسیم به «چشم بادومی» به کارگردانی ابراهیم امینی که جدیدترین حضور سینمایی ساره بیات بعد از فیلم سینمایی «عنکبوت» و سریال پرانتقاد «گیسو» است.
 روز ستاره‌ها
در روز شانزدهم بهمن نیز شاهد نمایش فیلم‌های «اشک هور»، «دست تنها»، «خاتی» و «زیبا صدایم کن» خواهیم بود- که به نوعی پربازیگرترین فیلم‌های جشنواره هستند.  
«اشک هور» جدیدترین ساخته مهدی جعفری- که در چند سال گذشته با فیلم‌های «۲۳ نفر» و «یدو»، اتفاق‌های خوبی را در جشنواره رقم زده- یک فیلم دفاع مقدسی درباره زندگی شهید علی هاشمی است که روایتی از روزهای پایانی زندگی این شهید ارائه داده است.
یا به عبارت بهتر؛ فیلمی درباره انتظار بیست‌ودوساله مادر شهید هاشمی برای بازگشت پیکر فرزندش. این فیلم که دومین همکاری مهدی جعفری و مجتبی فرآورده بعد ازفیلم سینمایی «بیست و سه نفر» است، با بازی رضا ثامری، رویا افشار، تورج الوند، میثم رازفر، شبنم گودرزی و ساره رشیدی ظاهرا نسخه سینمایی سریالی تحت عنوان «قرارگاه سری نصرت» به نویسندگی مهدی سجاده‌چی است.
«دست تنها» ساخته امیرحسین ثقفی نیز مانند دیگر فیلم‌های این کارگردان فیلم خاصی است، بدون کمترین شباهتی به فیلم‌های دیگر،  که طرفداران خاص خود را خواهد داشت. فیلمی با بازی مجید مظفری، محمود نظرعلیان و علی اوجی که داستان دو مرد خیابان‌گرد را روایت می‌کند که در پی نجات زنی شهر را جست‌وجو می‌کنند.
«خاتی» به کارگردانی فریدون نجفی و بازی سارا بهرامی، سعید آقاخانی، آناهیتا افشار و فرید سجادی حسینی داستانی تراژیک درباره جدایی و پیوندهای عمیق انسانی با سرزمین و خانواده است.
«زیبا صدایم کن» رسول صدرعاملی با بازی امین حیایی نیز به عنوان اقتباسی نوجوانانه از کتابی به همین نام به قلم فرهاد حسن‌زاده داستانی کم‌اوج و فرود را از یک صبح تا شب در خیابان ولیعصر- از میدان راه‌آهن تا تجریش- روایت می‌کند.