سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفتوگو ویژه خبری در تشریح جزئیات سفر پزشکیان به تاجیکستان و روسیه، گفت: در سه سال گذشته تجارت میان ایران و تاجیکستان ۵ برابر شده است.
وی با اشاره به اینکه در سفر رئیس جمهور به دوشنبه چند اتفاق قابل توجه صورت خواهد گرفت، اظهار کرد: یک نشست اقتصادی میان فعالان اقتصادی دو کشور در روز پنج شنبه برگزار شد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه سفر رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه در راستای تداوم سیاست حسن همسایگی است تصریح کرد: فردا عزیمت به تاجیکستان است که این سفر به دعوت امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان است.
وی افزود: سفر به تاجیکستان نمایانگر پیوندهای عمیق تاریخی و تمدنی بین دو کشور است و پیوندهای اقتصادی دو کشور در سالهای اخیر در حوزههای مختلف رسد بسیار خوبی داشته است.
عراقچی ادامه داد: در این سفر مقرر شده نشستی بین بازرگانان دو کشور صورت گیرد. همچنین قرار است یک شب شعر به عنوان حرکت ادبی برگزار گردد و در جریان این سفر حدود ۲۰ یادداشت تفاهم بین دو کشور امضا خواهد شد.
عراقچی با اشاره به امضای معاهده همکاری ایران و روسیه در سفر مسکو تصریح کرد: پیشتر یک موافقتنامه میان ایران و روسیه در اواخر دهه ۷۰ امضا شده بود.
وی افزود: در سال ۹۸ تصمیم گرفتیم یک معاهده جامع امضا کنیم که روسهاهم استقبال کردند و ۴ سال است که مذاکرات میان ایران و روسیه در جریان است. از چند ماه قبل این معاهده آماده امضا است.
عراقچی ادامه داد: تصمیم امضای این معاهده از ۲ دولت قبل گرفته بوده و مذاکرات آن در دولت شهید رئیسی هم ادامه داشته است و درمورد این معاهده یک اجماع ملی وجود دارد.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: این یک معاهده کاملا جامع است و همه ابعاد را در نظر میگیرد. بعد اقتصادی آن خیلی قوی است و همچنین همکاری قضایی، امنیتی، پارلمانی و دفاعی را در بر میگیرد. اصلا یک معاهده برای ایتلاف نظامی یا هدف خاص نیست. هدف اصلی این است که به روابط ۲ کشور چشمانداز طولانی مدت بدهد.
وی گفت: بنا بر این است که اگر ۲ طرف راضی بودند بعد از ۲۰ سال ۵ سال ۵ سال تمدید شود. ما از روابط با روسیه راضی هستیم. در کلان خودش، روابط ایران و روسیه روابط خوبی است.
عراقچی ادامه داد: این معاهده براساس منافع متقابل تنظیم شده و هیچ چیز یک طرفهای وجود ندارد. همچنین کاملا متوازن است.
وزیر امور خارجه افزود: همینطور براساس اصول حقوق بینالملل و منشور ملل متحد و براساس احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی بین ۲ کشور تنظیم شده است.
وی با بیان اینکه این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست بلکه معاهدهای برای همکاری ایران و روسیه است گفت: روابط بین ۲ کشور را تنظیم میکند و هیچ چیزی علیه کشور ثالث ندارد. همچنین هیچ منعی برای روابط ۲ کشور با طرف ثالث ایجاد نکرده است.
سید عباس عراقچی با بیان اینکه در سفر به مسکو مذاکرات مهم دیگر هم جریان خواهد داشت، تصریح کرد: یکی انتقال گاز از روسیه به ایران و همچنین انتقال گاز از ایران خواهد بود که ایران را میتواند به هاب انرژی در منطقه تبدیل کند.
وی افزود: موضوع کریدورهای اتصال بین دو کشور هم از دریای خزر، آسیای مرکزی و هم از مسیر قفقاز نیز از مباحث سفر خواهد بود. زمینههای کار تجاری بین ایران و روسیه نسبت به گذشته به دو دلیل بسیار گسترده شده است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اول به دلیل تحریمهای روسیه و نکته دوم موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیاست.
عراقچی با تاکید بر اینکه دولت مصلحت را در بررسی مجدد FATF میبیند، گفت: بحث FATF کاملا فنی و کارشناسی و در این خصوص دیدگاههای مختلفی وجود دارد.
وی افزود: فکر میکنم که بهترین کار این است که مجمع تشخیص مصلحت از جایگاه صرفا کارشناسی موضوع را بررسی کنند و ما تابع باشیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه نباید فضا را قطبی کرد. یکی از آفات سیاست خارجی تبدیل موضوعات به مسائل جناحی و داخلی است، اظهار کرد: بحث کاملا فنی است و رهبری هم دستور دادند بحث کاملا فنی در مجمع صورت بگیرد.
وی گفت: افایتیاف رعایت یک سری اصول و مقررات است. خروج از لیست سیاه خسارتهای ما را کم میکند.
عراقچی ادامه داد: دولت معتقد است که اگر این مرحله را بگذرانیم و از لیست سیاه خارج شویم طبیعتا خسارتهای کمتری را خواهیم داشت و این تصمیم از ۲ دولت گذشته گرفته شده و درحال رسیدن به نتیجه نهایی است.
عراقچی با تاکید براینکه وزارت امور خارجه مجری تصمیمهای اتخاذ شده از سوی نظام خواهد بود، گفت: به دوستانی که درباره مذاکرات نگرانی دارند اطمینان میدهم که مراحل تصمیم گیری کاملا شناخته شده و معقول است.
وی ادامه داد: درباره مذاکرات با مجلس در تماس هستیم و آنان را در جریان خواهیم گذاشت و از رسانهها میخواهم که موضوعات ملی را به مسائل داخلی تبدیل نکنند.
عراقچی اظهار کرد: وزارت خارجه همه جهات ذیربط را در جریان خواهد گذشت.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اروپاییها درباره اوکراین نگرانیهایی دارند و به گفتوگوهای دهه ۷۰ با اروپا بر نمیگردیم.
وی گفت: دلیل موجهی برای نگرانی اروپاییها وجود ندارد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: همکاری میان ایران و روسیه از گذشته در جریان داشته است و بعد از تحریمهای روسیه شکل جدیدی به خود گرفته است.
وی با بیاناینکه برای رفع نگرانی اروپایی درباره تهدیدهای امنیت ملی آنها حاضر به گفتوگو هستیم، اما این یک جاده دو طرفه است، اظهار کرد: اگر اروپا نگران همکاری نظامی ایران و روسیه است باید درباره همکاریهای آنها با رژیم صهیونیستی پاسخگو باشند.
وی افزود: جنایتهای رژیم صهیونیستی با تسلیحات غربی صورت گرفته است.
عراقچی ادامه داد: اروپا نمیتوان صرفا ابراز نگرانی کند ماهم متقابلا نگرانی داریم.
وزیر امور خارجه گفت: اروپا بر خلاف ادعای خودشان یک باغ نیست بلکه از سوی آنان خاری در چشم جهانیان فرو شده است.
وی ادامه داد: درباره سوریه به حفظ تمامیت ارضی این کشور، مقابله با اشغال و تامین امنیت و آرامش این کشور متعهد هستیم و در سوریه باید یک دولت فراگیر تشکیل شود.
وی گفت: جامعه سوریه متحدالشکل نیست و باید همه طرفها در قدرت سهیم باشند و از یک حکومت فراگیر که با خواست مردم سوریه تشکیل شود حمایت میکنیم.
عراقچی همچنین تاکید کرد: با بازگشایی سفارتمان در دمشق مشکلی نداریم.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: توانمندیهای دفاعی ایران درون زا است و در جنگ و زد و خورد، ضربه خوردن طبیعی است.
وی گفت: تجهیزات دفاعی ما وارداتی نیست که اگر از بین برود بلافاصله جایگزین میشود.
عراقچی با تاکید براینکه امید دولت به مذاکره نیست، گفت: ما ظرف روز گذشته و امروز یک دور مذاکره با ۳ کشور اروپایی و یک دور مذاکره با کارشناسان اروپا داشتیم. غرض اصلی پیدا کردن راهی برای شروع مذاکرات هستهای است.
وی ادامه داد: ما در موضوع هستهای هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و هیچ وقت نبوده که بگوییم اهل مذاکره نیستیم. بعضی وقتها زیادهخواهیهای طرف مقابل مذاکرات را دچار مشکل میکرد، ولی ما به صورت مبنایی مشکلی برای مذاکره نداریم، زیرا به برنامه صلحآمیز هستهای خود اعتماد داریم.
عراقچی اظهار کرد: اکنون مذاکرات ما با ۳ کشور اروپایی بر این است که بررسی کنیم آیا فرصت وجودی دارد یک مسیر مذاکراتی صورت بگیرد یا خیر. آیا دولت جدید آمریکا آماده برای بازگشت است یا خیر موضوعی است که باید مشخص شود و ما نمیدانیم.
وی افزود: مذاکرات ۲ روز اخیر ما خوب بوده و ما جدیت را احساس کردیم. خواست آنان برای راه حل مذاکراتی را احساس کردیم که وجود دارد. سیاست ما با آمریکا همین است و با آمریکا تا وقتی که به برجام بازنگردد مذاکره نمیکنیم.
وزیر امور خارجه گفت: با چین و روسیه هم مشورتهای خودمان را خواهیم داشت و آنان را ۲ عضو اصلی برجام میدانیم.
انتهای پیام/