به گزارش ایرنا، ۹ مهرماه سال گذشته بود که تیم فوتبال امید ایران با شکست برابر هنگکنگ در مرحله یکچهارم نهایی بازیهای آسیایی ۲۰۲۴ هانگژوه از دور رقابتها حذف شد. پس از حذف تیم امید، رضا عنایتی هم از سرمربیگری این تیم کنار گذاشته شد. از آن روز نزدیک به ۱۶ ماه میگذرد و هنوز فدراسیون فوتبال سرمربی جدید تیم امید را معرفی نکرده است. در تازهترین خبر، روز دوشنبه این هفته مجید جلالی، رئیس کمیته فنی فدراسیون فوتبال از احتمال جذب مربی خارجی برای امیدها خبر داد. با این حال به نظر نمیرسد به این زودی جایگزین عنایتی معرفی شود.
تاخیر در معرفی سرمربی تیم امید، در شرایطی رخ داده که فوتبال ایران ۵۲ سال است که در حسرت صعود به المپیک مانده و شکستن این طلسم، برنامهریزی بلندمدت و حداقل ۴ ساله میخواهد. در این میان وعدههایی در حرف داده میشود اما در عمل دیده نمیشود. از دست دادن یک سال برای آمادهسازی جهت انتخابی المپیک ۲۰۲۸، به خوبی نشان میدهد که تیم امید در فدراسیون فوتبال برخلاف ادعاهایی که میشود، در اولویت قرار ندارد.
محسن بیاتینیا، ملیپوش اسبق تیم ملی فوتبال کشورمان و مهاجم سابق تیم پاس و استقلال در گفتوگو با ایرنا درباره فرصتسوزی فدراسیون فوتبال برای معرفی سرمربی تیم امید، گفت: مسئولان فدراسیون فوتبال باید به یک سوال جواب دهند. آنها بگویند که طولانی شدن انتخاب سرمربی امیدها آیا به خاطر رسیدن به یک گزینه بزرگ است یا این تیم در اولویت فدراسیون نیست؟ البته که شواهد به خوبی میتواند به این سوال پاسخ بدهد که در فدراسیون چه میگذرد.
وی با اشاره به اینکه ۱۵ ماه از آخرین بازی تیم امید میگذرد، افزود: ۱۵ماه است که تیم امید پس از حذف از بازیهای آسیایی رها شده و هیچ برنامهای نداشته است. انتخاب سرمربی که پایه تشکیل این تیم هست هنوز صورت نگرفته و در این مدت کسی از بازیکنانی که میتوانستند در رده امید قرار بگیرند، سراغی نگرفته است.
بیاتینیا تاکید کرد: همین بیتوجهیها سبب شده که کسی بازیکنان امید را نشناسد و چرخهای که باید از ردههای پایه شکل بگیرد و بازیکن پله به پله بالا بیاید و از تیم نوجوانان به جوانان، امیدها و در نهایت بزرگسالان برسد، معیوب باشد.
کارشناس فوتبال کشورمان خاطرنشان کرد: این در حالی است که در دهههای گذشته بازیکنان شاخصی از تیم امید به تیم بزرگسالان معرفی میشدند و نامهای معروفی در این تیم بازی میکردند که شناختهشده بودند. با شرایط موجود و بیتوجهی به تیم امید و تعطیلی این تیم در دوره فعلی، حتی پتانسیل و ظرفیتی که در این رده داریم، در دسترس نیست.
بیاتینیا با اشاره به زمان از دست رفته، گفت: اگر در این ۱۵ ماه تیم فوتبال امید، اردو تشکیل میداد و بازی تدارکاتی داشت، بازیکنان این تیم نسبت به الان چند پله جلوتر و آبدیدهتر بودند و راحتتر و باتجربهتر میتوانستند در بازیهای بینالمللی مقابل حریفان آسیایی بازی کنند. این فرصت را اما از دست دادیم.
وی تاکید کرد: اینکه تیم امید امسال بازی رسمی نداشته است، پس نباید برای انتخاب سرمربی عجله کرد، توجیهی پذیرفتنی نیست؛ به خصوص اینکه امیدها به اردوها و بازیهای تدارکاتی کافی برای آمادگی کامل جهت شرکت در مسابقات رسمی احتیاج دارند. نمیشود در دقیقه ۹۰ تیم تشکیل داد و انتظار موفقیت داشت.
مهاجم اسبق تیم ملی فوتبال، تاخیر در انتخاب سرمربی تیم امید را فرصتسوزی دانست و اظهار داشت: در فوتبال ایران قحطالرجال شده است که انتخاب مربی این همه طولانی شده؟ صحبت از انتخاب مربی خارجی است، آیا مربی خارجی که انتخاب میشود، شناختی از فوتبال ایران دارد یا باید یک زمان طولانی صرف شود تا او با ظرفیت ما آشنا شود.
بیاتینیا افزود: این در حالی است که اگر همان سال گذشته، سرمربی تیم امید انتخاب میشد و کادر فنی شکل میگرفت، آنها میتوانستند در این فرصت با رصد بازیهای لیگ و ارتباط گرفتن با باشگاهها، بازیکنان موردنظر را شناسایی کنند و اردوهای تیم در روزهای فیفادی تشکل میشد. حتی هم میتوانستیم با تیم امید کشورهایی که تیم بزرگسالان کشورمان بازی دارد، در صورت امکان و توافق بازی برگزار کنیم تا بازیکنان در میدان محک زده شوند.
بیاتینیا، فرصتسوزی در معرفی سرمربی تیم امید و برنامهریزی برای صعود به المپیک را آسیب به فوتبال عنوان کرد و گفت: با انتخاب دقیقه نودی مربی و نداشتن زمان کافی برای آمادهسازی، فرصت حضور در المپیک را از دست میدهیم. علاوه بر این سیستم پشتوانهسازی فوتبال ایران هم ضربه میخورد و بازیکنانی که نوجوانان و جوانان بالا آمدهاند، در رده امید محو میشوند و پشتوانهای هم برای تیم بزرگسالان ساخته نمیشود.
مهاجم اسبق تیم امید، فوتبال ایران را گرفتار افراط و تفریط دانست و تصریح کرد: الان توجه روی تیم جوانان که با آقای عبدی در جامجهانی نوجوانان درخشید و یک رده بالاتر آمد، است و ردههای دیگر فراموش شدهاند.
بیاتینیا، با بیان اینکه با این روند، صعود به المپیک یک سراب است، گفت: تیم امید برای شکستن طلسم المپیک، به یک برنامهریزی بلندمدت و همچنین قرار گرفتن در اولویت برنامههای فدراسیون فوتبال نیاز دارد. پیششرطهایی که در حال حاضر عملی نشده است و تیم امید در حال فرصتسوزی در مسیر المپیک است.