شناسهٔ خبر: 70813029 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

تنفس هوای آلوده ۱۶ درصد مرگ و میر را افزایش می‌دهد

بر اساس مطالعات کشوری ذرات معلق کمتر از ۲.۵ آلاینده شاخص هوای تهران در روز‌های سرد است. این آلاینده دارای قطر ۲.۵ میکرون و یا کمتر هستند که تقریبا یک سی‌ام قطر موی انسان است و به عنوان ذرات ریز (fine) نیز شناخته می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ مطالعات کشوری نشان می‌دهد که زندگی در یک شهر آلوده باعث افزایش ۱۶ درصدی مرگ و میر، افزایش ۲۷ درصدی مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلب و عروق و افزایش ۲۸ درصدی مرگ و میر ناشی از سرطان ریه می‌شود.

اداره کل هواشناسی استان تهران اعلام کرد: از امروز تا پنجشنبه (۲۵ تا ۲۷ دی) آسمانی صاف تا قسمتی ابری گاهی همراه با وزش باد ملایم پیش بینی می‌شود.

آلودگی هوا زمانی اتفاق می‌افتد که حجم زیادی از ذرات یا مواد مضر از قبیل گازها، ذرات و زیست مولکول‌ها وارد اتمسفر کره زمین شود و این آلودگی مخلوطی از ذرات معلق و گاز‌هایی است که غلظت آن به محدوده مضر برای انسان رسیده است و باعث افزایش بیماری‌ها در انسان و همچنین گرمایش زمین می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت آلودگی هوا را بزرگترین خطر بهداشت محیطی نامیده است و در سال‌های اخیر بیش از هفت میلیون نفر بر اثر استنشاق هوای آلوده و ابتلا به بیماری‌های ناشی از آن به خصوص ریوی و تنفسی جان خود را از دست دادند.

بر اساس مطالعات کشوری ذرات معلق کمتر از ۲.۵ آلاینده شاخص هوای تهران در روز‌های سرد است. این آلاینده دارای قطر ۲.۵ میکرون و یا کمتر هستند که تقریبا یک سی‌ام قطر موی انسان است و به عنوان ذرات ریز (fine) نیز شناخته می‌شوند.

ترکیب شیمیایی ذرات بسته به محل، زمان و آب و هوا متفاوت است و منابع انتشار آن شامل انواع فعالیت‌های احتراقی (وسایل نقلیه موتوری، نیروگاهی، سوزاندن چوب، و غیره) و فرایند‌های صنعتی خاص می‌شود. این ذرات هم به‌طور مستقیم ساطع می‌شوند و هم به شکل آلاینده ثانویه در جو شکل می‌گیرند.

به‌طور کلی عمده‌ترین منابع انتشار ذرات معلق نیز احتراق سوخت مانند سوزاندن زغال سنگ و چوب، خودرو‌های دیزلی فاقد فیلتر دوده، فرایند‌های صنعتی و کشاورزی و انتشار از خودرو‌ها است. ذرات معلق عموما در ماه‌های سرد سال کیفیت هوا را تحت تاثیر قرار می‌دهند. مطالعات علمی متعدد درباره ذرات معلق نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض این آلاینده باعث بروز مشکلات زیادی می‌شود.

مرگ زودرس در مبتلایان به بیماری‌های قلبی و ریوی، بروز حملات قلبی غیرکشنده، ضربات قلب نامنظم، ابتلا به سرطان ریه، تشدید آسم، کاهش عملکرد ریه و افزایش علائم تنفسی مشکلاتی است که آلودگی هوا برای سلامت انسان ایجاد می‌کند.

بر اساس گزارش وزارت بهداشت، تعداد مرگ‌ومیر‌های سالانه در ایران که به آلودگی هوا مرتبط هستند، حدود ۵۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. از این میان، شهر تهران به تنهایی حدود ۷ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال دارد. این آمار شامل بیماری‌هایی مانند سکته‌های قلبی و مغزی، سرطان‌ها و بیماری‌های تنفسی است که ارتباط مستقیمی با آلودگی هوا دارند.

میزان مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در استان‌های اراک و اصفهان به ترتیب ۶۶۱ و ۲ هزار و ۲۹ نفر است، و میزان هزینه‌های تحمیلی بر سیستم بهداشتی در استان اراک معادل ۲ میلیون و ۵۶۴ هزار دلار و این میزان در استان اصفهان نیز ۷۹۶ میلیون دلار است.

خروجی آمار‌های شرکت کیفیت کنترل هوای تهران نشان می‌دهد که فقط پنج روز هوای پاک در ۶ ماهه نخست سال جاری به ثبت رسیده که بر این اساس به طور متوسط در هر دوره ۳۷ روزه فقط یک روز پایتخت‌نشینان در هوای پاک نفس کشیدند.

وی با بیان اینکه بیماران قلبی و تنفسی با قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های هوا، بدتر می‌شوند، توصیه کرد: کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران قلبی، ریوی، تنفسی، دیابتی و افراد چاق مستعد ابتلا به بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا هستند و لازم است که در خانه بمانند و در مواقع ضروری هنگام تردد در فضای باز حتما ماسک بزنند.

شاهسونی با بیان اینکه در هوای ناسالم، باید از ورزش و فعالیت فیزیکی در فضای باز جلوگیری کرد، گفت: همه گروه‌های سنی باید در منزل بمانند و در و پنجره‌ها را ببندند، افرادی که اصرار به ورزش در هوای آلوده دارند باید شدت و زمان فعالیت بدنی را به حداقل برسانند و از ورزش کردن در بوستان‌هایی که کنار بزرگراه‌ها قرار دارند، خودداری کنند.

 

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام