یورو نیوز: دانشمندان میگویند مصرف روزانه یک آبمیوه جنگلی به نام آقطی میتواند باعث تغییرات مثبت در باکتریهای مفید روده شده و متابولیسم را برای مدیریت وزن بهبود دهد.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که مصرف تقریباً ۳۵۰ میلیلیتر آبمیوه «آقطی سیاه» (Elderberry) به مدت یک هفته میتواند ابزاری مؤثر برای تغییر میزان میکروبهای موجود در روده باشد.
آقطی سیاه، که در مناطقی از ایران «انگور کولی» و «خمان کبیر» نیز نامیده میشود، درختچهای است که معمولاً در کنار جادهها و حاشیه جنگلها و در نواحی مرطوب و سایهدار میروید.
میوه این درختچه به طور گسترده بهعنوان یک گیاه دارویی و مکمل برای تقویت سیستم ایمنی استفاده میشود، با این حال محققان در دانشگاه ایالتی واشنگتن در ایالات متحده میگویند سایر مزایای سلامتی آن به خوبی درک نشده است.
پاتریک سولورسون، محقق در دانشگاه ایالتی واشنگتن و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: «آقطی یک میوه کمتر شناختهشده است، چه از نظر تجاری و چه از نظر تغذیهای. ما به تازگی شروع به درک ارزش آن برای سلامت انسان کردهایم و نتایج بسیار هیجانانگیز است.»
محققان در پژوهش خود اثرات این توت را روی ۱۸ بزرگسال دارای اضافه وزن بررسی کردند. شرکتکنندگان در این تحقیق یا آبمیوه آقطی مصرف کردند یا دارونمایی با طعم و رنگ مشابه.
محققان دریافتند در شرکتکنندگانی که آبمیوه آقطی مصرف میکردند، میزان باکتریهای مفید روده از جمله گروههایی مانند «فرمیکوتها» و «اکتینوباکتریاها» با افزایش مواجه بود در حالی که به نظر میرسید مقدار باکتریهای مضر مانند «باکتریودتها» کاهش نشان میدهد.
دانشمندان متوجه شدند که تغییرات میکروبی ناشی از مصرف آقطی، متابولیسم بدن را بهبود بخشید.
مطالعه جدید نشان داد که آبمیوه آقطی سطح گلوکز خون شرکتکنندگان را حدود ۲۴ درصد کاهش داد، که نشاندهنده بهبود قابل توجه توانایی بدن در پردازش قندها پس از مصرف کربوهیدرات است.
شرکتکنندگانی که این آبمیوه را مصرف کردند همچنین کاهش ۹ درصدی در سطح انسولین نشان دادند. به علاوه در افرادی که این آبمیوه را مینوشیدند اکسیداسیون چربی (شامل تجزیه اسیدهای چرب) پس از مصرف وعده غذایی حاوی کربوهیدرات بالا و همینطور در حین ورزش به طور قابل توجهی افزایش یافت.
این تأثیرات ممکن است به دلیل غلظت بالای «آنتوسیانینها» در این میوه باشد. آنتوسیانینها ترکیبات زیستفعال گیاهی با خواص ضد التهابی، ضد دیابتی و ضد میکروبی شناختهشده هستند.
هرچند سایر میوههایی از این خانواده نیز حاوی آنتوسیانین هستند، معمولاً غلظت آنها پایینتر است. برای مثال، یک فرد باید چهار فنجان آب توت سیاه در روز مصرف کند تا به همان میزان آنتوسیانین موجود در یک فنجان آبمیوه آقطی برسد.
محققان امیدوارند که اثرات این میوه را در آزمایشهای بزرگتر و طولانیمدت بررسی کنند و مزایای آن را در هر دو جنس و در گروههای سنی مختلف به طور کامل ارزیابی کنند.
دانشمندان در مقاله خود آوردهاند: «یافتههای ما فعالیت زیستی آنتوسیانینهای استخراج شده از آبمیوه آقطی را بر نتایج مرتبط با سلامت روده و چاقی تأیید میکند.»