شناسهٔ خبر: 70812574 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد

رکود مسکن، بنگاه‌های املاک را به تعطیلی کشانده است/ پیش‌بینی بازار مسکن تا شب عید

عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: دخالت مستقیم دولت در حوزه مسکن طی سه سال گذشته و کاهش قدرت خرید مردم باعث ایجاد رکود در بازار ملک شده و اگر شرایط برای ساخت و ساز بخش خصوصی فراهم نشود همه کارشناسان دنیا هم که جمع شوند نمی‌توانند مسکن را از رکود بیرون بیاورند. مشاوران املاک رفته رفته دفاتر خود را جمع می‌کنند به خاطر اینکه درآمد نیست. هزینه‌های جاری بالا رفته، اجاره مغازه افزایش یافته و مالیات کم نشده است؛ بنابراین هر روز شاهد ابطال جواز توسط مشاوران املاک هستیم.

صاحب‌خبر -

مهدی کرباسیان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: معاملات مسکن در هفته‌های اخیر رشد چشمگیری نداشته اما رفته رفته که به عید نوروز نزدیک می‌شویم تعداد کسانی که برای اطلاع از وضعیت و احیانا خرید مسکن مراجعه می کنند افزایش می‌یابد. البته این موضوع تازه‌ای نیست و پایان هر سال به دلیل انتظارات تورمی شاهد آن هستیم.

وی افزود: هر سال نزدیک عید بازار مسکن حرکتی دارد؛ زیرا این تصور در دهه‌های اخیر شکل گرفته که هر سال با تورم ۲۰ تا ۳۰ درصد مواجه می‌شویم. این یک عرف شده و به همین خاطر مردم می‌گویند قبل از عید خرید خود را انجام دهیم.

این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: امسال با افزایش حدود ۳۳ درصدی قیمت ارز مواجه بودیدم. طلا و سکه نیز به تبع آن رشد کرد. قیمت نهاده‌های ساختمانی هم افزایش یافت. همه این موارد ظرفیت اثرگذاری بر بازار مسکن را دارد. اینکه فعلا قیمت مسکن تغییر نکرده به علت رکود سنگین است. اکنون پول دست مردم نیست و کسی هم که بخواهد آپارتمان خود را تبدیل به احسن کند نقدینگی ندارد.

اگر خریدار هم در بازار مسکن باشد فروشنده نیست

کرباسیان یادآور شد: ماه‌های گذشته می‌گفتیم رکود بازار به دلیل نبود خریدار است. امروز اگر خریدار هم پیدا شود فروشنده حاضر به فروش نیست؛ زیرا می‌داند با فروش واحد مسکونی در بلندمدت و میان‌مدت ضرر می‌کند. مسکن در نگاه عمومی همیشه یک دارایی امن بوده و هست.

وی با اشاره به تغییر قیمت دلار در پنج ماه اخیر گفت: وقتی دلار می‌رود انتظار نداریم مسکن سریعا خود را نشان دهد اما احتمالا بعد از مدتی ضریب می‌خورد. اگر میزان رشد قیمت مسکن تدریجی نباشد یکدفعه خود را نشان می‌دهد. اکنون شرایط اینطور است که مردم درآمد کافی برای خرید مسکن ندارند. هزینه‌ها زیاد و درآمدها کم شده است؛ بنابراین بسیار بعید است مثل سال‌های قبل، بازار مسکن شب عید رونق بگیرد و این امر به صنف مشاوران املاک، ساخت و ساز و اقتصاد کشور ضربه می‌زند.

کرباسیان اذعان کرد: در حال حاضر مشاوران املاک رفته رفته دفاتر خود را جمع می‌کنند به خاطر اینکه درآمد نیست. هزینه‌های جاری بالا رفته، اجاره مغازه افزایش یافته و مالیات کم نشده است. بنابراین هر روز شاهد ابطال جواز توسط مشاوران املاک هستیم.

رکود مسکن، بنگاه‌های املاک را به تعطیلی کشانده است/ پیش‌بینی بازار مسکن تا شب عید

دولت در سه سال گذشته حوزه مسکن را در اختیار گرفت و به بخش خصوصی بها نداد

وی برنامه‌های اجرا شده در بخش مسکن طی سه سال گذشته را ناکارآمد دانست و گفت: سیاست‌های سه سال گذشته امروز تاثیر خود را نشان می‌دهد. گفتند سالیانه یک میلیون مسکن می‌سازیم اما طبق آمار خودشان حدود ۲۰۰ هزار خانه در سال احداث شد. علتش آن بود که دولت در حوزه مسکن همه چیز را در اختیار گرفت و به بخش خصوصی بها نداد. مادامی که شرایط برای بخش خصوصی فراهم نشود، حتی اگر همه کارشناسان و اقتصاددانان حوزه مسکن دنیا دور هم جمع شوند نمی‌توانند وضعیت بخش مسکن را در ایران درست کنند.

سخنگو و عضو کارگروه ملی املاک اتاق اصناف ایران تاکید کرد: شهرداری برای صدور پروانه هزینه‌های سرسام آور دریافت می‌کند و صدور پروانه حدود یک سال طول می‌کشد که اثرات منفی در رشد ساخت و ساز دارد. راه حل آن است که دولت تصدی‌گری را در اقتصاد از جمله بخش مسکن رها کند و این حوزه را به بخش خصوصی بسپارد. در طرح نهضت ملی مسکن، هزینه‌های تصدی‌گری دولت دائما افزایش می‌یابد و این هزینه ها از متقاضی دریافت می‌شود.

کرباسیان با اشاره به صحبت استاندار تهران مبنی بر اینکه سالیانه ۲۰۰ هزار نفر به جمعیت استان تهران افزودن می‌شود گفت: جمعیت افزوده می‌شود اما ساخت و سازهای جدید به میزان افزایش جمعیت نیست. چشم به هم بزنیم می‌بینیم با یک جمعیت ۲ میلیون نفری جدید مواجهیم که بر قیمت مسکن اثر می‌گذارد. بنابراین از هم اکنون باید شرایط و زیرساخت‌ها را برای آینده فراهم کنیم.

انتهای پیام