حجتالاسلام سیدباقر تکیهای قائم مقام ستاد مرکزی اعتکاف در گفتگو با خبرنگار مهر با تبریک ایام پر خیر و سعادت ولادت حضرت علی (ع) گفت: امسال با ویژگیهای خاص و تفاوتهای مهمتری این مراسم در مساجد سراسر کشور در حال برگزاری است.
وی گفت: شعار سراسری اعتکاف امسال «اعتکاف، معنویت و مقاومت» است که این موضوع در مساجد محل برگزاری اعتکاف تلاش همه جانبه برای آن خواهد بود. اعتکاف خلوتی با پروردگار و فرصتی برای اندیشیدن در خود و خودسازی و خودشناسی و بندگی است از این فرصت فوقالعاده اعتکاف برای شناخت بیشتر خود استفاده کنند. ایام اعتکاف که با ولادت حضرت علی (ع) همراه شده مساجد ما ظرفیت کمی نسبت به تقاضا وجود دارد.
حجت الاسلام تکیهای اشاره کرد: اعتکاف در مساجد مختلفی در حال برگزاری است که طبق بر آورد ما امسال با رشد قابل توجهی در ۸ هزار مسجد برگزار میشود. اکثریت این مساجد به عموم مردم از گروههای مختلف سنی هستند. برخی از مساجد نیز به گروههای سنی خاص مانند دانشجویان و دانش آموزان اختصاص پیدا کرده است.
قائم مقام ستاد مرکزی اعتکاف اظهار داشت: به صورت خاص ۱۴۰ مسجد اختصاص به اعتکاف دانشجویی دارد و برخی از مساجد دیگر اختصاص به اعتکاف مادر و کودک دارد. برخی از مساجد در استانها مهیای اعتکاف نخبگانی شده است. یعنی گروههای نخبگانی شناسایی و دعوت شدند. هر کدام با تجربه و متخصصان امر تربیتی و فرهنگی روش و شیوهنامه خاصی بنا بر اهمیتی که تعریف شده به کنشگران و فعالان اعتکاف ارائه میدهد. موضوع توانمندسازی مدیران اجرایی اعتکاف را جزئی از مأموریتهای ستاد مرکزی اعتکاف میدانیم و برای این موضوع روشهایی را اتخاذ کردیم.
وی با اعلام این روشها گفت: تدوین محتوا و انتشار آن، برگزاری دورههای توانمندسازی مدیران مساجد، سلسله نشستهای تخصصی مدیریت و سیاستهای کلان اعتکاف با حضور مدیران استانها پیگیری شده است. در طول سال گذشته تحت عنوان نهمین هماندیشی اعتکاف مباحث جمعبندی شد و در قالب بسته سیاستی به استانها ابلاغ و اعلام شد. ما امسال مسئله اعتکاف نوجوان به صورت خاص در نظر داشتیم. علیالخصوص که امسال به صورت چشمگیر میزان متقاضیان اعتکاف نوجوانان دانشآموزی شکل گرفته نهادهایی مثل وزارت آموزش و پرورش حداکثر پشتیبانی برای حضور دانش آموزان در مسجد داشته باشند.
حجت الاسلام تکیهای ادامه داد: با موافقت شخص وزیر آموزش و پرورش مقرر شد در طول این سه روز امتحانات برگزار نشود و مدیران مدارس دانش آموزان را تشویق کنند و خود مدیران مدارس دغدغه خاص برای حضور دانشآموزان در مسجد را دارند. در شهرها و استانها این پدیده را بیشتر ملاحظه میکنیم. با هماهنگی ستاد اعتکاف و وزارت آموزش و پرورش افزایش تصاعدی معتکفان نوجوان را شاهد هستیم. با توجه به اینکه برنامه فرهنگی و تربیتی در اعتکافهای دانش آموزی برگزار میشود متفاوت با مساجد عمومی است و تنوع برنامهها خیلی بیشتر از مساجد دیگر است فضایی شاد و معنوی در مساجد دانش آموزی حکمفرماست.
وی ادامه داد: این اعتکاف موجب میشود، خاطرهای که زمینه تحول در وجود خودشان و نقشآفرینی و مسئولیتپذیری دانشآموزان بعد از آن شود. آنچه که به دنبالش هستیم نوجوان مسئولیتپذیر است. در اعتکاف این زمینه بسیار فراهم میشود و این نوجوان در اعتکاف شرکت میکند در مدرسه محل تحصیل خود اثر پذیری بیشتری دارد. مساله مقاومت با ادبیات خود نوجوان نیز مطرح میشود. تا در جامعه اثر گذاری بیشتری داشته باشند. بر اساس سامانههای ثبتی گروه مخاطب و علاقهمندان به اعتکاف تعداد قابل توجهی اعتکاف اولی هستند. تعداد اعتکاف اولیهای نوجوان خیلی بیشتر از سنین دیگر است.
قائم مقام ستاد مرکزی اعتکاف در پایان گفت: ستاد مرکزی اعتکاف در کل تدوین و سیاست گذاری و راهبری ستادهای مردمی استانها را و وحدت رویه و کیفیت مراسم اعتکاف را بر عهده دارد. ارتباط با گروههای تخصصی هنرمندان و دیگر مسائل، فرهنگسازی اعتکاف نیز از دیگر نقشهای مهم این ستاد است.