باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی - از دیرباز، خرید طلا به عنوان یکی از راههای امن سرمایهگذاری شناخته میشود، اما در سالهای اخیر، با ایجاد سکوهای خرید و فروش در فضای مجازی، فروش طلای آبشده یا بدون اجرت نیز، در این بازار شکل گرفته است که نگرانی برخی از افراد را در خصوص امنیت و پشتوانه این بستر خرید و فروش برانگیخته است.
یکی از مهمترین دغدغههای افراد در این بازار، خالیفروشی یا همان دریافت مبلغ معامله از مشتری توسط صاحب کسب و کار در عوض کالایی است که دریافت نمیکند.
امین کلاهدوزان، رئیس سابق مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت با اشاره به ممنوعیت فروش طلای آنلاین بدون پشتوانه و وجود فیزیکی در بانک مرکزی اعلام کرد که بر اساس نامه اخیر بانک مرکزی، طلای فروخته شده باید موجود و در بانک ذخیره شود.
علیرضا جاوید عربشاهی، مدیر کل دفتر برنامه ریزی، پایش و مطالعات راهبردی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی طی توصیهای در خصوص خرید طلا در بسترهای مجازی به مردم گفت که خرید طلا در فضای مجازی را تنها از سکوهای دارای نماد اعتماد الکترونیک انجام دهند و همچنین، نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران با تأکید بر ضرورت اخذ مجوز برای خرید و فروش طلا در فضای مجازی مطرح کرد: در پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین، طلا و سکه فروخته میشود و به دلیل این که فروشندگان جواز از اتحادیه طلا و جواهر ندارند با شکایتهای متعددی روبهرو هستیم که متأسفانه قابل پیگیری نیست و باعث ضرر خریداران میشود.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران نیز، از برخورد با فروشندگان اینترنتی که بدون مجوز به فروش طلا میپردازند خبر داد و افزود: در فضای مجازی نباید عرضه طلا و سایر کالاها توسط افرادی صورت بگیرد که مجوز ندارند و حتی قابل شناسایی نیستند.
گفتنی است کیومرث امیریان، رئیس کمیسیون تخصصی طلا مطرح کرد: صندوقهای فروش طلای برخط که کاربران بیشتری دارند به صورت روزانه و صندوقهایی که کاربران تقریباً کمتری دارند به صورت هفتگی مورد نظارت قرار میگیرند.
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به تأثیر افزایش نرخ دلار و سکه بر تقاضای خرید مردم گفت: هر چه قیمت دلار و سکه بالا برود قدرت خرید مردم کمتر میشود و تقاضای خرید طلا کاهش پیدا میکند. چون طلا جزء سبدهای آخر خانوادههاست و ما این افزایش قیمتها را دوست نداریم؛ به طوریکه امسال در روز ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها و روز زن تجربه تلخی داشتیم که افزایش تقاضا هیچ تغییری نداشت و متأسفانه امسال، سال خاصی در آن روز بود و اینها آسیبهایی هستند که افزایش قیمتها باعثشان میشود و کاهش قدرت خرید مردم را به همراه دارد.
بذرافشان ادامه داد: همیشه توصیه ما این بوده که طبق سنوات گذشته که طلا به عنوان پشتوانه خانوادهها استفاده میشده است مردم به سمت خرید مصنوعات طلا بروند و حتی طلای دست دوم را هم، خریداری نکنند. چون به تولید آسیب میزند و به همین دلیل، طلا جزء کالاهایی است که باید در چرخه تولید برود و به طور مجدد تولید شود و مردم هم از آن به عنوان یک سرمایهگذاری طولانیمدت استفاده کنند تا تولید ارتقاء پیدا کند. چون اگرچه امسال، سال جهش تولید با مشارکت مردم است ولی متأسفانه، نگاه مردم فقط اقتصادی شده و این مسئله باعث شده است تا واحدهای تولیدی و توزیعی ما دچار آسیبهای مالی و اقتصادی شوند.
در ادامه، عضو هیئت مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی از معاون دادستان کل کشور این پرسش را مطرح کرد: این موضوع صنفی است و در اتحادیه کسب و کارهای مجازی باید پیگیری شود. اما ۳ سال است که این اتحادیه سامانی نداشته است. آیا شما به عنوان فردی که در حال پیگیری حقوق عامه هستید برایتان جای سوال نیست که این ۳ سال را پیگیری کنید چرا انتخابات اتحادیه به این مهمی برگزار نشده است و تا دولت جدید روی کار آمد انتخابات بیکیفیتی برگزار کردند و اعضا نیامدند؟!
غلامعباس ترکی، معاون دادستان کل کشور گفت: با توجه به شرایط و مزایای فضای مجازی روند به گونهای است که خرید و فروش طلا با مبالغ کم رو به رشد است که این موضوع اگرچه یک فرصتی برای کسب و کارهاست ولی تهدیدات و آسیبهایی را به وجود آورده است به ویژه این که هم کلاهبرداری و هم خالیفروشی و تقلب صورت میگیرد. به همین دلیل، فضای مجازی نیاز به ساماندهی دارد.
معاون دادستان کل کشور افزود: در سالهای اخیر، حدود ۲ میلیون و نیم نفر در زمینه فروش طلای مجازی فعالیت کردهاند که تقریباً یک و نیم تن طلا مورد مبادله قرار گرفته است.