به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ کمتر از یک هفته پس از انتخاب «جوزف عون»، فرمانده سابق ارتش لبنان به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور و استقرار وی در کاخ بعبدا، مسئله انتخاب جانشین وی در راس ارتش به یکی از موضوعات مورد توجه افکار عمومی لبنان در روزهای اخیر مبدل شده است.
جوزف عون که از سال 2017 فرماندهی ارتش را برعهده داشت، به دلیل نقشاش در مبارزه با فساد مورد توجه بود و به رغم دست و پنجه نرم کردن لبنان با مشکلات عدیده سیاسی و اقتصادی، توانست انسجام ارتش را طی این سالها حفظ کند.
براساس سنت سیاسی در لبنان، پست فرمانده ارتش از طایفه مارونی است، هرچند که چنین مسئلهای به صراحت در قانون اساسی این کشور ذکر نشده است.
براساس ماده 25 قانون اساسی لبنان از میان ژنرالهای ارتش که در زمره نیروهای احتیاط نباشد، سه نامزد برای تصدی فرماندهی ارتش توسط وزیر دفاع به هیئت وزرا پیشنهاد میشود و براساس توافق نهایی در کابینه، رئیس ارتش برگزیده میشود.
در این میان رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی در لبنان از 6 نفر به عنوان شانسهای اصلی جانشینی جوزف عون در فرماندهی ارتش لبنان یاد میکنند.
- «طونی قهوهچی» در حال حاضر فرمانده اطلاعات ارتش لبنان است و پیش از آن نیز مسئول بخش فنی اطلاعات ارتش بود. وی به دلیل آشنایی با تکنولوژی و دانش امنیتی، شخصیتی محبوب در ارتش لبنان محسوب می شود و از آنجا که حاضر نشد اطلاعات ارتش را وارد منازعات سیاسی داخلی کند، به عنوان چهرهای فراحزبی شناخته میشود. رسانههای لبنانی همچون «بیروت تایمز» مدعی هستند که وی گزینه مدنظر نبیه بری برای تصدی فرماندهی ارتش لبنان است.
- «رودلف هیکل»، جانشین فرماندهی عملیات ارتش لبنان است که در حال حاضر فرماندهی نیروهای ارتش لبنان در جنوب رود لیتانی را برعهده دارد. وی یک فرد نظامی با تجربه است که به دلیل تجربه عملیاتی نقش مهمی در تحولات ماههای اخیر لبنان پس از حمله رژیم صهیونیستی به لبنان داشته است. هیکل به دلیل همکاری نزدیک با نیروهای کلاه آبی از حمایت غرب به ویژه فرانسه نیز برخوردار است و انتظار میرود در دوره وی بحث خلع سلاح جنوب لیتانی با جدیت بیشتری دنبال شود.
- «جونی عقل»، فرمانده لجستیک و پشتیبانی ارتش لبنان است که به دلیل مسئولیتاش ارتباط عمیقی با بخشهای مختلف ارتش دارد. وی اگرچه در داخل ارتش شخصیتی عالیرتبه محسوب میشود ولی از نظر سیاسی داخلی و خارجی، فاقد عقبه است.
- «بسام الحلوه»، فرمانده گارد ریاست جمهوری لبنان که وی نیز در سالهای اخیر در نتیجه تنشهای سیاسی و امنیتی لبنان از جمله اعتراضات 2019 مسئولیت حمایت از اماکن حساس را برعهده داشته است.
- «عماد الخریش»، رئیس دفتر فرماندهی ارتش لبنان که از وی با عنوان مرد پشت پرده در ارتش این کشور یاد میشود. هرچند وی روابط سیاسی مستحکمی با بیرون از ارتش دارد که شانس زیادی به وی برای تصدی این سمت میدهد، ولی سن وی (65 سال) باعث میشود تا از شانس وی برای تصدی فرماندهی ارتش کاسته شود.
- «دیوید بشعلانی»، فرمانده یگان واکنش سریع ارتش است که وی نیز به دلیل روابط خوب با جوزف عون شانس بالایی برای رسیدن به کرسی فرماندهی ارتش لبنان دارد؛ هرچند که وی در فضای سیاسی، شخصیتی شناخته شده محسوب نمیشود.