شفاانلاین»سلامت»«به داد دارو برسید»؛ این خواسته جدی داروسازان است که در نشست خبری اخیر رئیس و نایب رئیس انجمن داروسازان تهران مطرح شد. طبق اظهارات این مقامات، بدهیهای سنگین بیمهها و طرح دارویار به داروخانهها و مشکلات ناشی از آن، بحرانی جدی را در بازار دارویی کشور ایجاد کرده است. آنها تاکید کردند که باید فکری اساسی برای حل این مشکلات انجام شود، چرا که ادامه این وضعیت میتواند منجر به کمبودهای گسترده دارویی در کشور گردد.
به گزارش شفاآنلاین:دکتر بهمن صبور، رئیس انجمن داروسازان تهران، در این نشست اظهار داشت که تاخیرهای زیاد در پرداختهای بیمهها و طرح دارویار باعث مشکلات فراوانی برای داروخانهها شده است. به گفته وی، به رغم اینکه مبلغ 69 هزار میلیارد تومان برای سال گذشته برای دارویار مصوب شده بود، تنها 33 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است. همچنین برای سال جاری، با وجود تخصیص 74.5 هزار میلیارد تومان برای دارویار، تاکنون فقط 29 هزار میلیارد تومان از آن پرداخت شده است. صبور همچنین به کسری پرداخت بیمهها در حدود 10 هزار میلیارد تومان اشاره کرد و گفت: «در مجموع، داروخانهها حدود 36 هزار میلیارد تومان طلب وصول نشده دارند.»
وی ادامه داد که مشکل به چکهای برگشتی و ناتوانی داروخانهها در تأمین نقدینگی منجر شده است و در برخی موارد، داروخانهها مجبور به قطع همکاری با بیمهها و حتی بازداشت برخی داروسازان شدهاند.
از دیگر مشکلات مطرحشده در این نشست، اجرایی نشدن صحیح طرح دارویار بود که از تیرماه 1401 آغاز شد. صبور تاکید کرد که اجرای این طرح باید شفافتر و منسجمتر باشد و از پرداختهای ناکافی و به تأخیر افتاده جلوگیری شود. به گفته وی، سهم بیمارستانها و دانشگاهها از اعتبارات دارویار پرداخت شده، غیرمجاز بوده و این پرداختها به جای هزینه شدن در حوزه دارو، به بخشهای دیگری اختصاص یافته است.
در این نشست، دکتر محمدرضا مرادی، نایب رئیس انجمن داروسازان تهران، نیز بر اصلاح قیمت داروها تأکید کرد و گفت: «هرچند که برخی افزایش قیمتها به خصوص در داروهای بیمارستانی و تزریقی ضروری است، ولی این تغییرات نباید منجر به فشار مضاعف بر داروخانهها و بیماران شود.» وی همچنین خاطرنشان کرد که اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد، صنعت داروسازی کشور قادر به ادامه فعالیت نخواهد بود و این میتواند منجر به کمبودهای گسترده دارویی شود.
مرادی به مشکلات بیمهها اشاره کرده و گفت: «بیمهها باید بهطور چابک و کارآمد عمل کنند تا خدمات دارویی به درستی پوشش داده شوند.» وی تأکید کرد که در حال حاضر بیمهها بهطور جدی از پوشش تمامی هزینههای دارویی و درمانی عاجزند و این مسئله بر عملکرد داروخانهها تأثیر منفی گذاشته است.
در انتهای نشست، کارشناسان به این نکته تأکید کردند که اگر اقدامات فوری در خصوص تأمین منابع مالی و حل مشکلات نقدینگی در صنعت داروسازی صورت نگیرد، کمبود دارو در کشور به یک بحران جدی تبدیل خواهد شد. آنها از مسوولان خواستند که به سرعت به این مشکلات رسیدگی کنند تا از پیامدهای خطرناک کمبود دارو در آینده جلوگیری شود.
بحران دارو در ایران به مرحلهای رسیده که نیازمند اقدامات فوری و اساسی است. به گفته کارشناسان، مشکلاتی نظیر بدهیهای سنگین بیمهها، مشکلات اجرایی طرح دارویار، و عدم پرداخت به موقع مطالبات، در نهایت به کمبود دارویی منجر خواهد شد. به داد دارو برسید، این پیام روشن داروسازان است که باید توسط مسوولان مربوطه جدی گرفته شود تا کشور از بحرانهای بهداشتی و دارویی در آینده جلوگیری کند.