گروه بینالملل دفاعپرس: وقایع و تحولات سیاسی، امنیتی و نظامی یک سال اخیر در منطقه آنقدر بزرگ و گسترده بوده که کارشناسان و تحلیلگران منطقهای و جهانی از آن بهعنوان نقطه عطفی در تاریخ سالهای اخیر یاد میشود؛ تحولاتی که به عقیده کارشناسان و صاحبنظران موجب ظهور و تولد نسل جدید مقاومت در منطقه بهخصوص در برابر دشمن صهیونی خواهد شد.
در راه بودن نسل جدید مقاومت در منطقه نهتنها به تغییر نسل در میان گروههای سیاسی و نظامی اشاره دارد، بلکه شامل تغییر در روشها، رویکردها و ابزارهای مقاومت نیز است. در واقع باید گفت که این تغییرات و تحولات در محورهای نسل رهبری و ایدئولوژیهای مقاومت، ابزارهای مقاومت و حرکت به سمت استفاده از سلاح به سمت فناوری، تحول چشمگیر و اساسی در اهداف و خواستههای نسل جدید مقاومت است.
نخستین محور، تغییر در نسل رهبری و ایدئولوژیهای مقاومت است. نسلهای پیشین مقاومت، بهویژه در منطقه بیشتر تحت تأثیر ایدئولوژیهای کلاسیک ملیگرایی و مبارزه مسلحانه علیه استعمار یا اشغالگری بودند. اما نسل جدید رهبران و مبارزان، دیدگاههای متفاوتی دارند. هم اکنون نسل جدید مقاومت در منطقه بیشتر عملگرا هستند و به جای اینکه صرفا بر مبارزههای نظامی علیه دشمنان خود متمرکز شوند به ابزارهای جدید مانند جنگ اطلاعاتی، سایبری، و دیپلماسی عمومی روی آوردهاند.
در حال حاضر شاهد هستیم که نسل جدید مقاومت در منطقه و بالطبع مبارزان مقاومت به استفاده از شبکههای اجتماعی بهعنوان ابزاری برای بسیج افکار عمومی و شکستن انحصار رسانهای در برابر دنیای غرب و دشمن صهیونی روی آوردند. آنها به خوبی آگاه هستند که حال حاضر زمان جنگ روایتها است و در این میان افکار عمومی مردم جهان نقش تعیین کنندهای در معادلات منطقهای و جهانی دارند.
این تغییرات به خوبی نشاندهنده این مهم است که نسل جدید مقاومت، برخلاف گذشته، صرفاً بهدنبال تقابل نظامی نیست و به دنبال بهره برداری حداکثری از جنگ روایتها در برابر دشمنان خود به خصوص رژیم صهیونیستی است. نمونه این رویکرد را به خوبی در جریان جنگ غزه مشاهده کرده و همچنان هم مشاهده میکنیم که با فعالیتهای رسانهای منسجم و هدفمند، جنایات و نسلکشی فلسطینیان توسط ارتش اشغالگر و کودککش صهیونیستی را در سراسر جهان اطلاع رسانی کرده است.
دومین محور، تغییر ابزارهای مقاومت از سلاح به فناوری است. یکی از بزرگترین تغییرات در نسل جدید مقاومت، استفاده از فناوریهای نوین است. اگر در گذشته مقاومت به مبارزات مسلحانه محدود میشد، امروز شاهد ظهور روشهای مدرنتری همانند، حملات سایبری به زیرساختهای دشمن صهیونیستی، تأثیرگذاری از طریق شبکههای اجتماعی و رسانههای جایگزین و استفاده از پهپادها و فناوریهای هوشمند برای نظارت و عملیات علیه دشمن صهیونی است.
بر همین اساس نیز باید گفت که این تغییر ابزارها، گروههای مقاومت را بسیار تقویت کرده و آنها را به نوعی برای نبردهای نامتقارن آماده کرده است. این وضعیت به صورتی است که گروههای کوچکتر نیز میتوانند از فناوری برای ضربه زدن به قدرتهای بزرگ استفاده کنند.
سومین محور، تحول در اهداف و خواستهها است. نسل جدید مقاومت دیگر تنها بهدنبال آزادی سرزمینهای اشغالی یا تغییرات سیاسی محلی نیست. آنها خواستههای جهانیتری دارند، که از جمله آنها میتوان به عدالت اجتماعی و اقتصادی، مقابله با آپارتاید و نژادپرستی و تلاش برای پایان دادن به هژمونی غرب در نظام جهانی اشاره کرد.
در حقیقت باید گفت که این اهداف جدید باعث شده تا مقاومت، مرزهای جغرافیایی را پشت سر بگذارد و به حرکتی فراملی تبدیل شود. به همین دلیل، جنبشهای مقاومتی امروز، حمایتهای گستردهای از سوی جامعه جهانی و حتی مهاجران دور از وطن دریافت میکنند.
اگرچه نسل جدید مقاومت ابزارهای مدرن و روشهای خلاقانهتری را به کار گرفته، اما با چالشهایی نیز مواجه است. از جمله این چالشها و خطرات میتوان به سرکوب شدیدتر از سوی قدرتهای بزرگ، نفوذ و انشقاق در میان گروههای مقاومت و پیچیدگی بیشتر در حفظ اتحاد و هماهنگی بینالمللی اشاره کرد.
در پایان باید گفت، در این شرایط، گروههای مقاومت و درکل محور مقاومت باید به دیپلماسی هوشمندانه و ساختارهای سازمانی منعطفتر روی آورند تا بتوانند در برابر فشارهای دنیای غرب و دشمن صهیونی بیشتر و بهتر مقاومت کنند.
انتهای پیام/ ۱۳۴
∎