شناسهٔ خبر: 70800174 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاندار تهران: بحران تصمیم‌گیری از چالش‌های مهم پایتخت است

تهران بزرگ - ایرنا - استاندار تهران گفت: یکی از مهمترین چالش‌های پایتخت، بحران تصمیم‌گیری است، این موضوع به طور کامل در این کلانشهر مشهود است. تعدد مراکز تصمیم‌گیری و دستگاه‌های اجرایی در تهران باعث شده که بسیاری از مسایل به سختی حل شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدصادق معتمدیان روز دوشنبه در جلسه با رییس و اعضای شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: همگی شاهد بودیم برای تصمیم‌گیری درباره تعطیلی آلودگی هوا به دلیل تعداد زیاد دستگاه‌ها با چه مشکلاتی مواجه بودیم.

وی به مشکلات ساختاری و مدیریتی استان اشاره کرد و ادامه داد: یکی از اصلی‌ترین چالش‌های امروز تهران، بارگذاری‌های جمعیتی غیرمنطقی است که چندین برابر ظرفیت اکولوژیک این شهر، جمعیت را به پایتخت تحمیل کرده است.

معتمدیان با تاکید بر لزوم تغییر در نوع حکمرانی شهری افزود: مشکلاتی مانند کمبود سرانه‌های آموزشی، بهداشتی و درمانی در شهر تهران، با وجود جایگاه پایتخت، نشان‌دهنده ضعف در عدالت‌محوری و برنامه‌ریزی توسعه‌ای است. به‌ عنوان نمونه استان تهران از نظر سرانه آموزشی، در رتبه‌ای همسطح با استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان قرار دارد و برای رسیدن به میانگین کشوری، به ساخت ۱۳ هزار کلاس درس جدید نیازمند است.

سالانه ۲۰۰ هزار نفر به جمعیت تهران افزوده می‌شود

استاندار تهران همچنین به افزایش مهاجرت‌ها و تاثیر آن بر رشد جمعیت استان اشاره کرد و گفت: سالانه حدود ۲۰۰ هزار نفر به جمعیت استان تهران افزوده می‌شود که بخش قابل‌توجهی از این جمعیت، ناشی از مهاجرت داخلی و خارجی است. در برخی مناطق غربی استان، رشد جمعیت تا ۱۲ درصد مشاهده می‌شود که بخش اعظم آن مربوط به مهاجرت‌های خارجی از کشورهایی مانند افغانستان و پاکستان است.

وی بر لزوم هماهنگی بیشتر میان دستگاه‌های دولتی و برگزاری جلسات تخصصی برای حل مشکلات تهران تاکید کرد و افزود: باید برنامه‌ریزی دقیقی برای مدیریت بحران‌های شهری و بهبود زیرساخت‌های پایتخت انجام شود تا تهران بتواند پاسخگوی نیازهای جمعیتی و توسعه‌ای خود باشد.

۲ میلیون نفر از اتباع خارجی در تهران زندگی می‌کنند

استاندار تهران به تحلیل چالش‌های حکمرانی و مدیریت پایتخت پرداخت و بر لزوم بازنگری در رویکردهای مدیریتی تاکید کرد و گفت: با توجه به مشکلات عمده‌ای که تهران به دلیل جمعیت بالای مهاجران، توسعه‌نیافتگی زیرساخت‌ها و ناکارآمدی در سیستم‌های مدیریت شهری با آن مواجه است، یکی از مهم‌ترین چالش‌های تهران، بارگذاری‌های جمعیتی غیرمنطقی است.

وی ادامه داد: بیشترین آمار جمعیت افغانستانی‌ها در کشور، چه مجاز و چه غیرمجاز، متعلق به استان تهران است که تعداد آنها اکنون به حدود ۲ میلیون نفر می‌رسد. این جمعیت، فشار زیادی بر سیستم‌های اشتغال، اسکان و حوزه خدمات اجتماعی وارد کرده است.

وی همچنین به وابستگی تهران به استان‌های همجوار، به‌ویژه استان البرز اشاره کرد و افزود: روزانه ۳۵۰ هزار تردد بین استان البرز و تهران ثبت می‌شود. این ارتباط نزدیک، علاوه بر اینکه مسائل و مشکلات استان‌های همجوار را به تهران سرریز می‌کند، همچنان فرصت‌های توسعه‌ای استان‌های جدا شده از تهران را تحت تاثیر قرار داده است.

معتمدیان همچنین با اشاره به چالش‌های موجود در تامین آب و سایر خدمات، گفت: اکنون تهران از سدهای بسیاری که در استان‌های همجوار قرار دارند، بهره‌برداری می‌کند. انتقال آب و مدیریت منابع آبی از چالش‌های جدی است که نیازمند توجه ویژه است.

چالش‌های امنیتی و اجتماعی ناشی از جمعیت شناور در تهران

استاندار تهران بر موضوع جمعیت شناور در پایتخت تاکید کرد و افزود: تهران با جمعیتی شناور و سیال مواجه است که به‌طور روزانه تغییر می‌کند. حداقل ۲ تا سه میلیون نفر جمعیت شناور داریم که از سراسر کشور به تهران می‌آیند. این جمعیت بدون ثبت و ساماندهی، مشکلات اجتماعی، امنیتی و زیرساختی فراوانی ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: بسیاری از مسائل تهران در محاسبات و برنامه‌ریزی‌ها لحاظ نمی‌شود و نتایج آن کمبود خدمات در حوزه‌های مختلف است. برای نمونه بیش از ۵۰ درصد از خدمات درمانی و بهداشتی تهران به غیرتهرانی‌ها ارائه می‌شود.

معتمدیان به ناکارآمدی سیستم‌های مدیریتی و تصمیم‌گیری در استان اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه یکی از اصلی‌ترین مشکلات تهران، بحران تصمیم‌گیری است. این مشکل به ویژه در تعطیلی‌ها و تصمیمات اجرایی روزانه در تهران به وضوح دیده می‌شود.

وی اضافه کرد: تهران باید به‌عنوان یک استان، اختیارات بیشتری برای تصمیم‌گیری داشته باشد تا بتواند مسائل خود را به‌طور موثر مدیریت کند. اکنون وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مختلف در تصمیم‌گیری‌ها دخالت دارند که این امر موجب پیچیدگی و ناکارآمدی در اقدامات اجرایی می‌شود.

استاندار تهران همچنین به مسائل زیرساختی و عقب‌ماندگی پایتخت در زمینه هوشمندسازی اشاره کرد و گفت: اکنون تهران در بسیاری از زمینه‌ها به‌ویژه در بحث هوشمندسازی عقب‌مانده است. به عنوان نمونه وضعیت پایش تصویری و رصد امنیتی در تهران نسبت به شهرهایی مانند مشهد بسیار ضعیف است. تعداد دوربین‌های پایش تصویری تهران کمتر از سه هزار دستگاه است در حالی که باید این تعداد به شدت افزایش یابد.

وی همچنین به پروژه‌های مهم زیرساختی همچون فیبرنوری و توسعه شبکه‌های ارتباطی اشاره کرد و گفت: پروژه‌های فیبرنوری در تهران به دلیل مشکلات زیرساختی و تعاملات ناکافی، پیشرفت چندانی نداشته است. در حالی که این پروژه‌ها از اهمیت زیادی برای هوشمندسازی شهر برخوردارند.

استاندار تهران همچنین بر لزوم همکاری و تعامل بین دستگاه‌ها و مدیران استان تاکید کرد و گفت: ما به‌عنوان مسئولان باید در راستای خدمت به مردم، بدون در نظر گرفتن منافع فردی یا گروهی، با هم همکاری کنیم. تنها با رویکردی متحد و هماهنگ می‌توانیم مسائل تهران را حل کنیم و از فرصت‌های موجود به بهترین نحو استفاده کنیم.

وی اظهار کرد: تهران نیازمند تغییرات اساسی در حکمرانی و مدیریت شهری است تا بتواند پاسخگوی نیازهای جمعیتی و توسعه‌ای خود باشد. برای رسیدن به این هدف، نیازمند یک رویکرد جدید و هم‌افزایی میان همه دستگاه‌ها و مدیران اجرایی کشور هستیم.

رفع چالش‌های تهران نیازمند عزم جدی ملی و همکاری همه‌جانبه است

استاندار تهران با اشاره به مشکلات و چالش‌های متعدد شهر تهران، از جمله آلودگی هوا، ترافیک، و بحران آب، خواستار همکاری جدی و هماهنگ میان دستگاه‌های مختلف برای مدیریت این مسائل شد.

وی ضمن اشاره به حضور شهردار و معاونان در نشست‌های مشترک، اظهار داشت: پس از بیش از چهار دهه از انقلاب، همچنان با معضلات جدی در زمینه ترافیک و آلودگی هوا مواجه هستیم. با وجود قانون هوای پاک و تعیین تکلیف برای ۱۷ دستگاه اجرایی، اجرای ناکافی این قانون ترک فعل محسوب می‌شود و مجازات دارد. وضعیت آلودگی هوا نه‌تنها تثبیت نشده، بلکه هر سال شاهد افزایش شاخص‌های آلایندگی در تهران هستیم.

استاندار تهران افزود: رفع این مسائل نیازمند عزم ملی و همکاری همه‌جانبه است. این مسائل نه‌فقط به شهرداری یا شورا یا استانداری مربوط می‌شود، بلکه همه دستگاه‌ها باید برای حل مشکلات اقدام کنند. روزانه فشارهای روانی زیادی به مردم وارد می‌شود و این مسائل تاثیر مستقیم بر سلامت و روان جامعه دارد.

وی در ادامه با اشاره به تعطیلی مدارس و ادارات برای کاهش آلودگی هوا تنها راه‌حل موقتی است، بیان کرد: قانون بسیار مترقی در زمینه آلودگی هوا داریم، اما اجرای آن ضعیف است. دستگاه‌های مسئول تا چه حد به وظایف خود عمل کرده‌اند؟

سرانه‌های درمانی در تهران پایین‌تر از میانگین کشوری است

استاندار تهران با بیان اینکه سرانه‌های درمانی در تهران پایین‌تر از میانگین کشوری است، اظهار کرد: مراکز بهداشت و درمان در پایتخت مستهلک و فرسوده است و برخی نیز در مکان‌های استیجاری و غیراستاندارد فعالیت می‌کنند.

وی به معرفی مثبت شهر تهران نیز اشاره کرد و گفت: در معرفی جنبه‌های مثبت تهران کوتاهی شده است. با وجود همه مشکلات، ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور در تهران است، ۷۰ درصد نخبگان کشور در این شهر حضور دارند و بسیاری از شاخص‌های مثبت در اینجا متمرکز است. باید تلاش شود چهره واقعی تهران به‌درستی به دنیا معرفی شود.

معتمدیان همچنین به مشکلات ساختاری در مدیریت شهری اشاره کرد و افزود: ساختارهای مدیریتی کنونی پاسخگوی جمعیت و نیازهای تهران نیست. فرمانداری تهران با جمعیت ۱۰ میلیونی دارای سه بخش است، درحالی‌که برخی استان‌های با جمعیت کمتر ساختارهای مناسب‌تری دارند.

استاندار تهران با اشاره به بحران جدی آب در تهران گفت: این استان پرتراکم‌ترین استان کشور است و در سال‌های اخیر خشکسالی‌های مداوم و تغییر اقلیم به منابع آبی آسیب جدی وارد کرده است، امروز ۷۰ درصد از آب شرب تهران از چاه‌ها تامین می‌شود و تنها ۳۰ درصد از سدهای استان بهره‌برداری می‌شود. همچنین سطح پُرشدگی سدها به کمتر از ۱۷ درصد رسیده و ۸۳ درصد از ظرفیت سدهای استان تهران خالی است.

وی افزود: آبخوان‌های تهران به دلیل برداشت‌های بی‌رویه در وضعیت بحرانی و فوق بحرانی قرار دارند. با وجود سرمایه‌گذاری‌هایی که در تصفیه‌خانه‌ها انجام شده، همچنان از چاه‌های آب برای فضای سبز استفاده می‌شود. در صورت ادامه این شرایط، تابستان سختی در پیش خواهیم داشت.

استاندار تهران همچنین به فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: در مناطق جنوبی تهران و دشت ورامین، فرونشست زمین تا ۳۶ سانتی‌متر گزارش شده است، درحالی‌که میانگین استاندارد جهانی ۲ تا ۴ میلی‌متر است. 

معتمدیان با اشاره به اقدامات و برنامه‌های در حال اجرا، از جمله خرید ۶ هزار تاکسی هیبریدی و توسعه ناوگان مترو، گفت: شهرداری تهران ۲ هزار میلیارد تومان برای پروژه‌های آبرسانی تقبل کرده و امیدواریم در ۱۷ تا ۱۸ ماه آینده پروژه‌های آبرسانی شرق و غرب تهران و رینگ قمر بنی‌هاشم به سرانجام برسد تا دغدغه تامین آب برای جمعیت بیش از ۱۰ میلیونی تهران رفع شود.