به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، احمد اسماعیل زاده در حاشیه همایش مدیریت اتلاف غذایی ( از مزرعه تا سفره) در جمع با خبرنگاران گفت: متاسفانه در کشور ما اتلاف مواد غذایی مانند سایر نقاط جهان رقم بالایی است و حدود 33 درصد از مواد غذایی مصرفی در فرایند کشت داشت و برداشت به ضایعات تبدیل میشود و هیچ ارگانی هم در کشور متولی خاص این موضوع نیست، در حالی که هم وزارت بهداشت و هم جهاد کشاورزی و سایر ارگانها باید در این زمینه نقش خود را ایفا کنند.
وی با بیان اینکه 34 درصد از کل کالری موجود در غذاها به عنوان دورریز از چرخه غذایی خارج میشود افزود: این موضوع در حالی در سطح جهان و از جمله کشور ما در حال رخ دادن است که بحث سوء تغذیه و امنیت غذایی بسیار مهم و قابل تامل است. هدف این همایش هم آن است که راهکارهای عملی برای کاهش اتلاف غذایی در کشور اندیشیده شود که بر اساس آن بتوانیم یک راهکار عملی و نقشه راه در جهت کاهش ضایعات مواد غذایی تهیه کنیم.
اسماعیل زاده گفت: متاسفانه در برخی اقلام غذایی همچون میوه و سبزیجات در حال حاضر تا 42 درصد ضایعات و پسماند داریم که در مورد غلات نیز این آمار قابل توجه است .
وی اضافه کرد:در سطح جهان راهکارهایی برای کاهش اتلاف مواد غذایی اندیشیده شده و در کشور ما نیز این راهکارها نیازمند هماهنگی بین بخشی است و تنها یک دستگاه متولی آن نخواهد بود،به عبارت بهتر در تمام مراحل کشت و برداشت باید مدیریت مواد غذایی وجود داشته باشد و با توجه به اینکه در کشور ما میزان هدر رفت مواد غذایی در مرحله پیش از مصرف بالاتر از مرحله مصرف مواد غذایی است، لازم است که تمهیداتی جهت فرایند نقل و انتقال مواد غذایی و ارتقای تکنولوژیهای موجود در این فرایند اتخاذ شود تا میزان اتلاف مواد غذایی کاهش یابد.
رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نقش این وزارتخانه را در بحث آموزش درست مصرف مواد غذایی و فرهنگ سازی روندهای صحیح در این زمینه مهم دانست و گفت: در حال حاضر ما به این سمت حرکت کردهایم و در همین راستا طرحی مرتبط در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت پایلوت در حال اجرا است که نتیجه آن در سال آینده و در صورت مثبت بودن نتایج به کل کشور تعمیم داده خواهد شد و همچنین به یاری خداوند در دانشگاههای علوم پزشکی کرمان و مشهد نیز قصد داریم طرحی را آغاز کنیم که در حوزههای مختلف ضایعات اتلاف مواد غذایی کارهایی انجام شود و در صورت قابلیت اجرایی شدن با هماهنگی دستگاهها بتوانیم آن را در همه کشور انجام دهیم.
لزوم ارائه ایدههای عملیاتی برای کاهش ضایعات مواد غذایی
رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین در همایش مدیریت اتلاف غذایی ( از مزرعه تا سفره)با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت برای کاهش ضایعات مواد غذایی، اظهارداشت: براساس آمارها، بیش از 30 درصد مواد غذایی در ایران هدر میرود. این میزان در برخی محصولات مانند میوه و سبزیجات حتی به 40 تا 45 درصد هم میرسد. این بدان معناست که تقریباً نیمی از تولیدات کشاورزی ما دور ریخته میشود.
رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: در حال حاضر از سه پروژه در دانشگاههای علوم پزشکی اصفهان، کرمان و مشهد حمایت میکنیم و امیدواریم این پروژهها بتوانند به راهکارهای عملیاتی برای کاهش ضایعات مواد غذایی در کشور منجر شوند.
وی به بررسی چالشها و راهکارهای این معضل در کشور پرداخت و با اشاره به اهمیت موضوع اتلاف مواد غذایی، اظهار کرد: اتلاف و ضایعات مواد غذایی از مراحل کاشت و برداشت تا مصرف، در کشور ما بهطور گسترده اتفاق میافتد، اما متأسفانه هیچ نهاد یا سازمان خاصی بهطور کامل مسئولیت این موضوع را برعهده ندارد.
اسماعیلزاده افزود: برخلاف کشورهای توسعهیافته که بیشترین اتلاف مواد غذایی در مرحله مصرف رخ میدهد، در ایران این اتلاف عمدتاً در مراحل قبل از مصرف، یعنی در فرایندهای کاشت، برداشت، حملونقل و بستهبندی اتفاق میافتد؛ البته این به آن معنا نیست که در مرحله مصرف اتلافی وجود ندارد، بهویژه در شهرهای بزرگ، ضایعات مواد غذایی در مرحله مصرف نیز بسیار قابلتوجه است.
رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه سیستم حملونقل و صنعت کشاورزی ایران با مشکلاتی مواجه است، تأکید کرد: این مشکلات باعث افزایش ضایعات مواد غذایی میشود، اما مهمترین مسئله این است که در کشور ما برنامهای منسجم و عملیاتی برای کاهش این ضایعات وجود ندارد.
اسماعیلزاده گفت: امیدوارم این همایش بتواند به ارائه راهکارهای عملیاتی برای کاهش ضایعات مواد غذایی در کشور کمک کند. همچنین امیدوارم دانشگاههای علوم پزشکی دیگر نیز این موضوع را پیگیری کنند و هرساله در روز جهانی مبارزه با اتلاف مواد غذایی، چنینهمایشهایی برگزار شود تا بتوانیم بهتدریج به راهحلهای مؤثر و پایدار دست یابیم.
وی با تشکر از شرکتکنندگان و دستاندرکاران این همایش، خاطرنشان کرد: کاهش ضایعات مواد غذایی نهتنها به بهبود وضعیت تغذیه در کشور کمک میکند، بلکه میتواند در حفظ منابع طبیعی و محیطزیست نیز نقش مهمی ایفا کند.
انتهای پیام/282
∎