شناسهٔ خبر: 70799233 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

منیره گرجی که بود؟

منیره گرجی، قرآن‌پژوه و نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی بود که نخستین سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان را با عنوان مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، تأسیس کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، منیره گرجی‌فرد یا منیره گرجی ــ با نام اصلیِ منیره علی ــ در سال ۱۳۰۸ش در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در تهران گذراند و در پانزده سالگی ازدواج کرد و دارای سه فرزند دختر است. وی از ۹ سالگی شروع به آموختن قرآن کرده و بعد‌ها به تفسیر علاقه‌مند شد. به گفته خودش، گرچه درس فقه خوانده، اما طلبه نبوده‌است.

او نخستین سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان را با عنوان مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، تأسیس کرد. گرجی در هشتمین دوره انتخاب خادمان قرآن کریم (۱۳۸۰ش) به عنوان خادم قرآن انتخاب شد. در سال ۱۳۸۴ش نیز با تصویب هیئت‌وزیران جمهوری اسلامی ایران، نشان دولتی «درجه سوم مهر» به وی اعطا شد.

از گرجی کتاب (نگرش قرآن به حضور زن در تاریخ انبیاء) به چاپ رسید. این کتاب به معرفی زنان مؤمن و کافری می‌پردازد که نامشان در قرآن آمده است.

نمایندگی مجلس خبرگان قانون اساسی

منیره گرجی‌فرد، قرآن‌پژوه و تنها نماینده زن مجلس خبرگان قانون اساسی بود. گفته شده پس از پیروزی انقلاب ایران با اصرار سید محمد حسینی بهشتی، رییس وقت دیوان عالی کشور، در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی نامزد شد.

گرجی‌فرد به عنوان تنها زن عضو این مجلس از سوی مردم تهران انتخاب شد؛ گرچه برخی با حضور او مخالفت کرده بودند. او در تدوین و تصویب اصول مربوط به زنان و خانواده در قانون اساسی نقش داشت.

به گفته منیره گرجی، علت کاندیداتوری او در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی، مصاحبه زنانی از گروه مجاهدین خلق بود که نظرات غیراسلامی داشتند و می‌خواستند با آن نظرات به مجلس بروند. وی برای جلوگیری از ورود آنها به مجلس خبرگان کاندیدای انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شد.

فعالیت‌های سیاسی و مذهبی

گرجی فعالیت‌هایش را پس از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ش شروع کرد. وی جلسه‌های قرآنی در تهران برپا می‌کرد که این جلسات هر چند در قالب جلسات اجتماعی، تفسیر و احکام تشکیل می‌شد؛ اما شکل سیاسی به خود گرفته بود. همچنین به عنوان سخنران به دیگر شهر‌ها از جمله همدان، دعوت می‌شد. به گفته گرجی‌فرد، سید محمود طالقانی، مفسّر قرآن، پیش از انقلاب اسلامی ایران از او خواسته بود در جلسات همراهش بوده و پاسخگوی سؤالات بانوان باشد.

گرجی‌فرد پس از پایان مجلس خبرگان قانون اساسی، به طور کامل از مسائل سیاسی کناره‌گیری کردهو در حوزه علمیه خدیجه کبری (س) تهران به تدریس فقه، تفسیر، احکام و اخلاق مشغول شد و در مرکز تربیت معلم شهید رجایی نیز درس عرفان امام خمینی را تدریس می‌کرد. منیره گرجی همچنین نخستین سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان را با عنوان مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، تأسیس کرده است. او در کنفرانس‌های بین‌المللی با موضوعات زن نیز شرکت داشته است.

منیره گرجی در ۲۳ دی ماه ۱۴۰۳ش در ۹۵ سالگی درگذشت.