شناسهٔ خبر: 70798635 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اصفهان در مسیر تولید برق از زباله و حفظ محیط زیست

تهران- ایرنا- تلاش برای احداث نیروگاه تولید برق از زباله با امضای موافقت نامه ای بین سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران و شهرداری اصفهان جدی تر شد تا این کلان‌شهر شاهد نخستین نیروگاه برقی زباله سوز باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، استفاده از زباله یا همان زیست توده برای تولید برق اکنون در بسیاری از کشورهای جهان رواج دارد.

زباله ها امکان خوبی برای تولید برق بوده ضمن آنکه با اینکار محیط زیست هم از شر زباله ها رهایی می یابد.

طبق آخرین آمارسازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران (ساتبا) اکنون در کشور ۲۲.۱۳ مگاوات نیروگاه زیست توده وجود دارد که سهمی ۲ درصدی در سبد انرژی های تجدیدپذیر کشور دارند.

به‌تازگی هم سازمان حفاظت از محیط زیست هفته محیط زیست امسال را امکانی برای توسعه تجدیدپذیرها نام گذاری کرده است.

تولید انبوه زباله در کشور فرصت بسیار خوبی برای توسعه نیروگاه های زیست توده و زباله سوز است.

تولید برق از زباله اجرایی می‌شود

بر همین اساس معاون وزیر نیرو در آیین مبادله موافقنامه تبدیل پسماند شهری به انرژی الکتریکی میان ساتبا و شهرداری اصفهان ابراز امیدواری کرد، ساخت نخستین نیروگاه زباله سوز از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید کشور در حوزه زیست‌توده در اصفهان به الگویی برای سایر کلان‌شهرهای کشور تبدیل شود.

محسن طرزطلب خاطرنشان‌کرد: برای ساخت این نیروگاه، که حدود ۶۰ درصد اعتبار به صورت ارزی تأمین می‌شود، به حدود چهار هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است و این اعتبار می‌تواند از محل اعتبارات ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید و تسهیلات پرداختی صندوق توسعه ملی تامین شود.

وی با تاکید بر لزوم انتخاب سرمایه‌گذار توانمند برای این پروژه افزود: مهم است که سرمایه‌گذار برنده مناقصه، از اعتبارات بانکی مناسبی برخوردارشود تا بتواند فرآیند دریافت تسهیلات را پس از برنده شدن به سرعت طی کند و این موضوع برای جلوگیری از ایجاد وقفه در اجرای پروژه حیاتی است.

معاون وزیر نیرو ادامه‌داد: هدف ساتبا این است که این پروژه تا پیش از پایان سال به نتیجه برسد و قرارداد آن منعقد شود؛ امیدواریم بتوانیم شاهد آغاز عملیات اجرایی این پروژه در اوایل سال آینده باشیم.
طرزطلب گفت: ساتبا هر کمکی که لازم باشد برای پیشبرد این پروژه انجام خواهد داد؛ امیدواریم این اقدام به همت مردم و مسئولان اصفهان با سرعت انجام شود و انتظار داریم این پروژه به الگویی موفق برای سایر کلان‌شهرهای کشور تبدیل شود.

برگزاری مناقصه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در حوزه زیست توده

هلیاسادات حسینی مدیرکل دفتر زیست‌توده ساتبا نیز نگاه ویژه‌ ساتبا و مدیریت ارشد آن در ساخت نیروگاه‌های زیست توده را توجه به سلامت شهروندان و حفاظت از محیط زیست و نه صرفا تولید انرژی دانست و خاطرنشان‌کرد: هرچند احداث نیروگاه‌های زیست‌توده زمان‌بر است، اما این نگاه کلان سبب شده است حرکت ساتبا در این حوزه تسریع شود.

وی با اشاره به گزارش تکان دهنده شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مجلس افزود: طبق این گزارش، ۷۵ درصد پسماند شهری کشور دفع می‌شود که از این میزان، فقط هفتدرصد به‌صورت دفن بهداشتی و ۹۳ درصد باقی‌مانده به‌صورت غیربهداشتی دفع می‌شود؛ همچنین ظرفیت خطوط پردازش پسماند عادی تنها ۳۰ درصد از میزان تولید پسماند است، بنابراین این مدیریت نادرست پسماند سالانه حدود ۸۷ هزار میلیارد تومان خسارات زیست‌محیطی به کشور وارد می‌کند.

زباله پاشنه آشیل کشور می شود؟

وی ادامه داد: این آمار نشان می‌دهد معضل پسماند می‌تواند به‌عنوان پاشنه آشیل کشور عمل کند؛ ساتبا با رویکردی فراتر از تکالیف تعیین‌شده در برنامه هفتم توسعه و قوانین بالادستی، تلاش کرده در این حوزه اقدامات عملی انجام دهد.

این مقام مسئول از جمله این اقدام ها را بروزرسانی قیمت‌های خرید تضمینی ماده ۶۱ اصلاح الگوی مصرف و تلاش برای برگزاری مناقصه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در حوزه زیست توده برشمرد.

مدیرکل دفتر زیست‌توده ساتبا با اشاره به همکاری این سازمان با شهرداری اصفهان افزود: برای فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای برگزاری مناقصه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، کارگروهی مشترک با حضور مدیران شهرداری اصفهان و مدیران ساتبا تشکیل و جلسات متعددی برای آن برگزار شده است؛ این کارگروه با آماده‌سازی اسناد موردنیاز، زیرساخت‌های لازم برای برگزاری مناقصه را فراهم کرده است.

حسینی، امضای این تفاهم‌نامه را گامی مهم در تکمیل چرخه حیات پسماند و مدیریت پسماند شهری در کشور عنوان و خاطرنشان کرد: برای نخستین بار در کشور، قرارداد ساخت این نوع نیروگاه از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در حوزه زیست توده در شهر اصفهان اجرایی می‌شود؛ اصفهان که به‌عنوان بهترین شهر کشور در مدیریت اصولی پسماند شناخته شده است، توانسته چرخه حیات پسماند خود را با رویکردی دوستدار محیط زیست به سرانجام برساند.

وی افزود: این اقدام می‌تواند الگویی موفق برای سایر کلان‌شهرهای کشور باشد و گامی بزرگ در مسیر توسعه پایدار و حفظ محیط زیست به شمار رود.