باشگاه خبرنگاران جوان؛ شیوا خیری - با تصویب و ابلاغ نقشه جامع علمی کشور در سال ۱۳۸۹، راهبردها و اقدامات ملی برای توسعه علم و فناوری کشور اهمیت پیدا کرد.
در همین راستا میتوان به راهبردهایی نظیر همسوکردن سیاستهای توسعه صنعتی و اقتصادی، بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات نظام علم و فناوری کشور، ساماندهی نظام تامین مالی توسعه علم و فناوری کشور و ایجاد هماهنگی در سیاستگذاری و برنامهریزی حوزه تعلیم و تربیت از راهبردهای نقشه جامع علمی کشور اشاره کرد.
در این خصوص، ناصر باقریمقدم، دبیر شورای راهبردی نقشه جامع علمی کشور توضیح داد: «برنامه ملی یا هر نقشه کلان ملی با گذشت زمان نیاز به بازبینی دارد. نقشه جامع علمی کشور در سال ۱۳۸۹ ابلاغ شد. این سند مشتمل بر اولویتهای مهم علمی کشور بوده و استراتژی و اقدام برای توسعه علم و فناوری کشور داشتهاست. بعد ازگذشت این زمان تعدادی از اولویتها محقق شدهاند و به دستاوردهای خوبی رسیدهایم. تعدادی از اولویتها هم در جهان ایجاد شدهاند که باید تغییرات آنها در نقشه جامع علمی کشور روزآمد شود. ما به بهروزرسانی اولویتها، راهبردها و اقدامات نیاز داریم تا که این روزآمدسازی به شیوه درست انجام شود.»
ناصر باقریمقدم، استاد دانشگاه و دبیر شورای راهبردی نقشه جامع علمی کشور در خصوص روزآمدسازی بیان کرد: «فرآیند روزآمدسازی از اوایل تیر سال جاری در فرهنگستان علوم شروع شده است. تا انتهای سال، یک نسخه روزآمد شده آن، از طریق فرهنگستان تحویل شورای عالی انقلاب فرهنگی میشود. اکنون در حال ارائه بخشهایی هستیم که توسط مجریان تحقیقاتی و دستگاههای اجرایی، روزآمد شدهاند. جلسات را با تشکیل کمیسیونهای تلفیق و با همراهی دستگاههای اجرایی و تیمهای تحقیقاتی تا پایان سال برگزار و با هماندیشی اعضای پیوسته و وابسته فرهنگستان علوم، نسخه روزآمد شده که ماحصل همه این تفکرات است را تقدیم ریاست فرهنگستان علوم میکنیم تا در نهایت برای شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شود.»
ناصر باقریمقدم در ادامه درباره استفاده از ظرفیت اساتید و نخبگان افزود: «ما چند راهحل در دستور کار خود قرار دادهایم. نخست از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی سایت هماندیشی را فعال کردهایم که هر یک از نخبگان کشور مراجعه کنند و در بخشهای مختلف نقشه که تخصص دارند، نظرات خود را اعلام کنند. دومین مورد با استفاده از شبکه هسته اندیشهورز در کشور و تمام استانها، میزهای تخصصی را که قبلا نیز تشکیل شده بود با عنوان نقشه جامع فعال در دستور کار قرار دادیم. جمعی از متخصصان هر استان هستند که روی بخشهای مختلف نقشه جامع کار میکنند و برای ما نظرات خود را ارسال میکنند.»
ناصر باقریمقدم افزود: «ما یک شیوه جمعسپاری علمی و فکری داریم که در آن همه اساتید و دانشگاههای کشور نظرات خود را اعلام میکنند. در همین راستا، به تمامی دانشگاهها و مراکز تحقیقات از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایمیلی ارسال میشود و طبق آن از همه اساتید خواسته میشود که اگر نقطه نظری دارند ارسال کنند. هر چقدر بتوانیم گفتمان روزآمدسازی نقشه جامع را در کل کشور فراگیرتر کنیم، از نظرات ارزشمند و توان علمی کل کشور بهرهمند میشویم و در ایجاد وفاق بین اولویتها موفقتر خواهیم بود و به غنای نقشه افزوده خواهد شد. برای این که کیفیت نقشه بیشتر ارتقاء پیدا کند باید از حوزههای مختلف علوم انسانی، سلامت، پایه، فنی، مهندسی و سایر حوزهها از متخصصین استفاده کنیم. اگر در کمیسیونهایی که در فرهنگستان علوم تشکیل میدهیم تضارب آرا اتفاق بیفتد، کیفیت قابل قبولی از نقشه را خواهیم داشت.»