این جنگ بهویژه برای افرادی که وظیفه ثبت و مستندسازی این وقایع را داشتند، مرگبار بوده است.
به نوشته CNBC؛ بر اساس گزارش کمیته حفاظت از خبرنگاران، دستکم ۱۶۰ خبرنگار، مترجم، تهیهکننده و افرادی که در گردآوری اخبار همکاری داشتهاند، جان خود را از دست دادهاند. این بازه زمانی مرگبارترین دوره برای خبرنگاران از زمان آغاز ثبت آمار توسط این سازمان در سال ۱۹۹۲ بوده است و اکثریت قریب به اتفاق این کشتهشدگان، فلسطینی بودهاند.
این آمار شامل خبرنگاران و حتی خانوادههای آنها نیز میشود، هاله رحریت، دیپلمات سابق آمریکایی، میگوید. “و این ظاهراً بهصورت هدفمند برای خاموش کردن حقیقت بوده است.”
رحریت که نزدیک به دو دهه در وزارت خارجه آمریکا خدمت کرده و بهتازگی در اعتراض به نقش آمریکا در جنگ غزه استعفا داده است، میگوید این موضوع را در گزارشهای خود به مقامات واشنگتن انعکاس داده بود. وی حتی پیشنهاد بیانیهای از سوی کاخ سفید در محکومیت کشته شدن خبرنگاران را مطرح کرده بود که به دلیل “بحثبرانگیز بودن” رد شد.
در دسامبر ۲۰۲۳، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در بیانیهای حمایت خود از حفاظت از خبرنگاران و مطبوعات آزاد را اعلام کرد. چند ماه بعد جو بایدن با صدور بیانیهای خواستار حفاظت از خبرنگاران در همهجا، بهویژه در جریان عملیاتهای نظامی شد.
در مقابل، نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) هرگونه اتهام هدفگیری خبرنگاران را رد کردهاند و در بیانیهای اعلام کردهاند که حملات آنها فقط به اهداف نظامی و عملیاتهای نظامی معطوف است و خبرنگاران یا رسانهها هدف حملات قرار نمیگیرند. همچنین رژیم اسرائیل ادعا کرده که برخی از خبرنگاران در غزه با گروههای تروریستی همکاری داشتهاند، ادعایی که شبکه الجزیره و بسیاری از رسانه های دیگر آن را به شدت تکذیب کرده است.
در حال حاضر، دسترسی رسانههای بینالمللی به غزه بسیار محدود شده و خبرنگاران فلسطینی با وجود شرایط دشوار از جمله گرسنگی، آوارگی و تهدید دائمی حملات هوایی، همچنان به گزارشدهی و پوشش رسانه ای ادامه میدهند.
جمعه گذشته نیز، بر اساس گزارش رویترز، یک خبرنگار فلسطینی در هنگام پوشش خبری در یک اردوگاه پناهندگان در غزه به ضرب گلوله نیروهای اسرائیلی به شهادت رسید.
کشتار خبرنگاران در جنگ غزه، تهدیدی جدی برای آزادی بیان و دسترسی عمومی به اطلاعات است. خبرنگاران، پل ارتباطی بین مردم جهان و واقعیتهای جنگ هستند و کشتار آنان، فرصتی برای سانسور و تحریف واقعیت فراهم میکند. در این میان، سکوت رسانههای بزرگ جهانی در برابر فجایع غزه، سوالات بسیاری را درباره نقش آنها در شفافیت و مسئولیتپذیری اخلاقی مطرح میکند. این سکوت، که تحت فشارهای سیاسی یا اقتصادی صورت میگیرد، خیانتی آشکار به نقش رسانه بهعنوان صدای مردم است. در جهانی که به آگاهی نیاز دارد، خبرنگاران باید حفاظت شوند؛ چرا که خاموش شدن صدای آنان، به معنای خاموش شدن حقیقت است.
∎