افزایش قیمت برخی داروها در روزهای اخیر حاشیه و نگرانیهای بسیاری برای مردم به همراه داشته است، این در حالیست که محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در واکنش به این شایعهها بیان کرده است که آماری که درباره افزایش قیمت داروها ارائه میدهند، به هیچ وجه درست نیست. حدود ۱۰ درصد از اقلام دارویی باید اصلاح قیمت میشدند و تولید آنها برای تولید کننده زیانده بود. بر همین اساس اقدامات لازم برای اصلاح قیمت این داروها انجام شد تا تولید کننده بتواند تولید داشته باشد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه داروهایی که اصلاح قیمت شدهاند اغلب تزریقی و پمادهای استریل هستند که جنبه مصرف دائمی و عمومی ندارند، افزود: حدود ۸۰ درصد داروهای تزریقی، بیمارستانی هستند و به محض تجویز و مصرف در صورت حساب بیمارستان توسط بیمه پرداخت میشوند. مکاتبات لازم با بیمهها صورت گرفته است که این ما به التفاوت قیمت از سوی بیمهها پرداخت شود. در اصلاح قیمت داروها تاکید بر افزایش پوشش بیمهها و عدم پرداختی از جیب مردم است.
همچنین مهدی پیر صالحی، رئیس سازمان غذا و دارو نیز در این رابطه اعلام کرد که از مجموع حدود ۳ هزار و ۸۰۰ قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، برخی آمپولها که قبلاً پنج یا شش هزار تومان قیمت داشتند، اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیدهاند. اگرچه درصد افزایش قیمت به ظاهر بالا به نظر میرسد، اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست.
وی ضمن اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون، میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از ۳۰ درصد بوده است که نسبت به نرخ تورم، عدد معقولی محسوب میشود، ادامه داد: هدف این است که قیمت دارو به گونهای تنظیم شود که هم منصفانه باشد و هم امکان دسترسی مردم به دارو فراهم شود. در دسترس بودن دارو برای ما اهمیت بیشتری نسبت به قیمت آن دارد. اگر قیمت دارو پایین نگه داشته شود، اما در بازار موجود نباشد، شرایط به مراتب دشوارتر خواهد بود. تلاش ما بر این است که داروهای مورد نیاز مردم تأمین شود تا هیچکس در تهیه دارو با مشکل مواجه نشود.
بررسیهای میدانی خبرنگار خبرگزاری میزان از داروخانهها نشان میدهد که بیشتر قیمت داروهای تزریقی، پمادها و شیاف افزایش پیدا کرده و داروهایی که اغلب مورد استفاده عموم قرار میگیرند افزایش قیمت نداشتهاند.
همچنین برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ بهمن صبور، داروساز، نایب رئیس انجمن داروسازان استان تهران و عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران رفتیم.
وی در گفتوگو با میزان بیان کرد: مردم گمان میکنند که همه داروها گران شدهاند و این مسئله برایشان بار روانی داشته این در حالیست که قمیت حدود بیست درصد از داروها اصلاح شده که این فرایند بیشتر مربوط به داروهای تزریقی به ویژه داروهای بیمارستانی و شیافها است که معمولا در هزینههای بیمارستان به صورت گلوبال در صورت حسابهای بیمه محاسبه میشود.
داروهایی که افزایش قیمت داشتند تولید داخل هستند
وی ضمن اشاره به اینکه داروهایی که افزایش قیمت داشتند تولید داخل هستند، گفت: داروی تزریقی کلرفنیرامین از حدود ۸ هزار تومان به حدود ۱۹ هزار تومان و قیمت آمپول ویتامین C از ۱۱ هزار و ۱۰۰ هزار تومان به حدود ۲۱ هزار تومان رسیده است. به طور کلی قیمت آمپولهایی که زیر ۱۰ هزار تومان بودند به حدود ۱۷ تا ۱۹ هزار تومان و قیمت آمپولهایی که حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان بوده به حدود ۲۱ هزار تومان رسیده است.
این داروساز با بیان اینکه قیمت این داروها بسیار پایین بوده و به دلیل افزایش تولید و جبران کمبود بازار اصلاح قیمت صورت گرفته چرا که ساخت این داروها برای تولید کننده از نظر اقتصادی به صرفه نبوده است، ادامه داد: داروهای تززیقی فرآوردههای استریل هستند و مواد جانبی بسیاری دارند و فقط قیمت پوکه آمپول حدودا بیش از ۳ هزار تومان است. در نتیجه میتوان گفت دولت قیمت این داروها را اصلاح کرده تا حدودی کسری بازار جبران شود.
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران افزود: حدود ۳ سال پیش به علت مخالفت با اصلاح قیمت سوسپانسیونهای آنتی بیوتیک خوراکی و از آنجایی که تولید آن دارو با آن قیمت برای شرکت تولید کننده به صرفه نبود با کاهش تولید سوسپانسیونهای آنتی بیوتیک خوراکی مواجه شدیم و با آغاز فصل سرما و شیوع عفونتهای تنفسی کمبود این دارو اتفاق افتاد و مجبور به واردات از یک کشور آسیایی شدیم. حجم داروهای وارداتی کم بود و بیمار باید برای مصرف ۱۰۰ سی سی از آن به جای یک عدد شربت ۴ عدد شربت مصرف میکرد و مجبور بود ۱۲۰ هزار تومان بیشتر پول پرداخت کند. در نتیجه اگر از تولید داخل حمایت نکنیم و افزایش قیمت منطقی داروهای تولید داخل را نداشته باشیم مجبوریم چند برابر بیشتر هزینه واردات کنیم.
داروهایی که برای عفونتهای تنفسی فصلی نظیر آنفلوآنزا و سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگیرند، افزایش قیمت نداشتند
رئیس انجمن داروسازان استان تهران در مورد قیمتهای داروهای عفونتهای تنفسی فصلی نظیر آنفلوآنزا و سرماخوردگی توضیح داد: داروهایی نظیر آزیتزومایسین، آموکسی سیسیلین، استامینوفن و داروهایی که برای عفونتهای تنفسی فصلی نظیر آنفلوآنزا و سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگیرند، افزایش قیمت نداشتند.
وی همچنین در مورد قیمتهای انواع ویتامین و مکملها عنوان کرد: از آنجایی که دولت در این مورد دخالتی ندارد قیمت گذاری انواع ویتامین و مکملها با سازمان غذا و دارو نیست و به عهده سندیکا و تولید کنندههای این داروها است، اما به طور کلی در رابطه با این داروها طی چند ماه گذشته با افزایش قیمت رو به رو نبودیم.
صبور در مورد وضعیت افزایش قیمت دارو در سال آینده گفت: وضعیت قیمت دارو در سال آینده به وضعیت ارز مربوط است، اما اگر بیمه پای کار بیاید و از داروهای اساسی حمایت کند به نظر نمیرسد مشکل چندانی برای مردم به وجود آید. دولت در ابتدا باید به فکر تامین و تولید دارو باشد تا با کسری مواجه نشویم و سپس یه سراغ تعیین قیمت منطقی رویم که برای تولید کنندگان نیز صرفه داشته باشد.
انتهای پیام/