به گزارش خبرنگار ایرنا، حادثه پلاسکو در ۳۰ دی ماه ۱۳۹۵ زنگ خطری برای همه ساختمانهای ناایمن تهران به صدا درآورد که از آن زمان تاکنون برنامههای عملیاتی در راستای ایمنسازی، مقاومسازی و بازسازی برخی از ساختمانهایی همچون پلاسکو در تهران آغاز شده است.
تا پیش از این حادثه غمانگیز تخریب پلاسکو و شهادت ۱۶ آتشنشان و فوت چهار شهروند دیگر شاید کمتر به ایمنی بخشی به ساختمانهای ناایمن توجه میشد، اما زنگها زمانی به صدا درآمد که پلاسکو حدود سه ساعت و نیم پس از آتشسوزی به یکباره فروریخت.
همان زمان تلاشهایی برای شناسایی تعداد ساختمانهای ناایمن در تهران انجام شد ناگفته نماند که همچون ساختمان پلاسکو در پایتخت براساس برخی آمارها ۱۲۹ واحد تجاری، بیمارستانی، درمانی و ادارات دولتی به دلیل ناایمن بودن شناسایی شد تا با ایمنسازی این خطر فروریختن از بیخ گوش صاحبان این واحدها نیز بگذرد.
با اقدامات عملیاتی و راهبردی صورت گرفته اکنون تعداد ساختمانهای ناایمن در تهران روند کاهشی پیدا کرده تا شاید با این برنامهها بتوان هم جان شهروندان تهرانی در زمان حضور در این واحدها را نجات داد و هم از طرفی دیگر از خسارت مالی هنگفت به صاحبان کسب و کار در این کلانشهر جلوگیری کرد.
آمارها نشان میدهد که از ۱۲۹ ساختمان ناایمن در تهران که از نظر اتشنشانی تاییدیه لازم را دریافت نکرده بودند اکنون به ۶۰ ساختمان رسیده اما باید باور داشت که این ساختمانهایی که روزی هزاران خدمت در حوزه اقتصادی، فرهنگی، درمانی و عمرانی به مردم ارائه دادهاند امروز به دلیل قدمت بالا همچون پلاسکو در مسیر تخریب و بازسازی قرار گرفتهاند و باید برای مقاومسازی و بازسازی آنها اقداماتی انجام شود تا دیگر جانها در این مسیر فدا نشود و صاحبان این املاک نیز با خسارات فراوان پس از تخریب مواجه نشوند.
سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران که برای جلوگیری از برخی مشکلات در حوزه ساختمانهای ناایمن تاکنون برنامههایی جدی داشته و در دورانی که ساختمان پلاسکو به یکباره فروریخت، به همراه دیگر نهادهای متولی، به دنبال راهکارهایی برای ایمنسازی ساختمانهای ناایمن در پایتخت بوده است و به همین واسطه در گفت و گویی اختصاصی با قدرتالله محمدی، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران برخی از برنامهها و اقدامات در راستای ایمنیبخشی به این ساختمانها مطرح شده که در مطلب زیر میتوانید بخوانید.
روند رو به رشد ایمنسازی ساختمانهای پُرخطر
قدرتالله محمدی روز دوشنبه اظهار کرد: تقریبا هفت سال از حادثه تلخ فروریختن پلاسکو در تهران میگذرد، به همین منظور برنامههای برای ساختمانهای ناایمن در تهران انجام شده اما در این سه سال اخیر روند رو به رشدی در زمینه ایمنسازی ساختمانهای پُرخطر اجرایی شده است.
وی افزود: در ابتدا ۱۲۹ ساختمان پرخطر در تهران وجود داشت که با پیگیریهایی که انجام شد اکنون تعداد این ساختمانها به حدود ۶۰ ساختمان رسیده و به همین منظور پیگیریها برای ایمنسازی سایر ساختمانهای پُرخطر با همکاری دستگاه قضایی و سایر عوامل در حال جریان است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با اشاره به پیشگیری از بروز حوادثی همچون پلاسکو نیز گفت: در حوزه پیشگیری نیز در دو، سه سال گذشته، نزدیک به ۱۰۰ هزار واحد از اماکن موجود در مناطق مختلف تهران بازدید شده و این ساختمانها نیز دستهبندی شده و برای تک تک این ساختمانها به مناطق شهرداری اعلام شده که در چه گروهی از نظر ایمنی و خطر قرار میگیرند.
ساختمانهای ناایمن شناسنامهدار شدند
به گفته وی، در ادامه این ساختمانهای ناایمن شناسنامهدار شدند و مشخص شد که وضعیت ایمنی این ساختمانها در چه مرحلهای قرار دارد و در همین راستا سازمان آتشنشانی تهران برای این ساختمانها اخطاریه صادر کرده و همچنین دستورالعمل ایمنی برای همه آنها ارسال شده است. به همین منظور روند ایمنسازی این ساختمانها شروع شده و مانند گذشته متوقف نیست.
دلیل فروریزش ساختمان پلاسکو تغییر کاربری بود
محمدی یکی از دلایل فروریزش ساختمانهای ناایمن همچون ساختمان پلاسکو را تغییر کاربری در این واحدها عنوان کرد و گفت: به عنوان نمونه ساختمان پلاسکو که حدود ۴۰ سال پیش برای یک نوع فعالیت در حوزه تجاری ساخته شده ولی به مرور زمان به دلیل حجم زیاد پارچه، البسه و موادنفتی به محلی برای انبار کالاها تبدیل شده بود در صورتی که این ساختمان پلاسکو باید یک نمایشگاه بزرگ تبدیل میشد.
به گفته وی، نمیتوان ادعا کرد که در تهران ساختمانی همچون پلاسکو وجود ندارد، اما امکان وجود چنین ساختمانهایی وجود دارد اما این تغییر کاربریها بلای جان ساختمان و بازارهای تجاری شده است.
به عنوان نمونه در حادثه انفجار و آتشسوزی بازار آهن شادآباد تهران که چندی پیش در تهران روی داد بیش از ۱۰۰ مغازه به طور جدی آسیب دید. این مغازهها با متراژهای ۱۰ تا ۲۰ مترمربعی بود ولی شاید پنج برابر این ظرفیت در معابر و جلوی مغازه اجناس قابل اشتعال در این واحدهای تجاری دپو شده بود که این عامل باعث به وجود آمدن چنین حوادث بزرگی شد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران تاکید کرد: در راستای ایمنیبخشی و جلوگیری از برخی حوادث این چنینی، مالکان واحدهای تجاری نقش بسزایی دارند این افراد سرمایههای خود را در این اماکن ناایمن قرار دادند و به طور قطع باید به سمت ایمنسازی حرکت کرد و اجازه داده نمیشود، چنین حوادثی دوباره در تهران رخ دهد و در نهایت شاهد خسارات سنگین مالی و حتی جانی باشیم.
موضوع ایمنسازی ساختمانهای ناایمن را همچنان دنبال میکنیم
محمدی یادآور شد: اگر سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران برای یک ساختمان، مغازه و واحد مسکونی اخطاریه صادر میکند در مرحله اول برای سلامتی و حفظ جان شهروندان انجام میشود و باید پذیرفت که اگر آتشسوزی حتی در یک مغازه ۱۲ متری روی میدهد خسارت مالی جبران ناپذیری به همراه دارد و این اخطاریه به همین منظور است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران اضافه کرد: با این اقدامات تلاش میشود از بسیاری از خسارت مالی به دلیل وقوع آتشسوزی جلوگیری شود زیرا در این سه سال گذشته موضوع ایمنسازی ساختمانها را دنبال کرده و همچنان دنبال میکنیم.
البته میتوان ادعا کرد که هیچ ساختمان جدیدی در شهر تهران همچون پلاسکو احداث نخواهد شد و هر ساختمانی که ساخته میشود حتما باید تاییدیه ایمنی از سازمان آتشنشانی تهران را دریافت کند و برای اقدامات در حوزه ایمنی نیز برنامههایی داشته باشد.
وی ادامه داد: طبق قانون اجازه نخواهیم داد ساختمانی بدون تاییدیه آتشنشانی در تهران ساخته شود زیرا نباید شهروندان و سرمایه صاحبان کسب و کارها در این اماکن ناایمن قرار گیرند.