شناسهٔ خبر: 70787636 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

دیپلمات پیشین ایران مطرح کرد

لزوم حرکت ایران و تاجیکستان به سمت روابط راهبردی

دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به اشتراکات ایران و تاجیکستان در حوزه‌های تمدنی، تاریخی و فرهنگی و با تاکید بر اینکه تاجیکستان در بین کشورهای آسیای میانه نزدیک‌ترین کشور به ایران است، گفت: ما باید تلاش کنیم که روابط خود را با تاجیکستان نهادینه و راهبردی کنیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در اواخر هفته جاری به دعوت «امام علی رحمان» رئیس‌جمهور تاجیکستان به دوشنبه سفر می‌کند.

این اولین سفر رئیس‌جمهور به منطقه اوراسیاست.

 بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، در این سفر اسناد مهم اقتصادی، تجاری و فرهنگی بین مقامات ۲ کشور امضا خواهد شد.

 به گفته «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در جریان این سفر شاهد بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی ایران در تاجیکستان و همچنین افتتاح مرکز سلامت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان خواهیم بود.

لزوم حرکت ایران و تاجیکستان به سمت روابط راهبردی دیدار مرداد ماه رؤسای‌جمهور ایران و تاجیکستان در تهران

اشتراکات تمدنی، زبانی و تاریخی ایران و تاجیکستان

«ابراهیم رحیم‌پور» دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با ایسنا در ارتباط با سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روابط کنونی تهران و دوشنبه اظهار کرد: ایران، تاجیکستان و افغانستان سه کشور فارسی زبان دنیا هستند که که دارای اشتراکات تمدنی، زبانی و تاریخی عمده‌ای هستند.  

او با بیان اینکه تا چند سال پیش نشست سران سه کشور فارسی زبان هر ساله برگزار می‌شد و در دوره آقای روحانی نیز یک دور این نشست برگزار شد، خاطرنشان کرد: ولی متاسفانه بعد از مدتی برگزاری این نشست متوقف شد، در حالی که آقای «امام علی رحمان» رئیس‌جمهور تاجیکستان علاقه ویژه‌ای داشت که سه کشور فارسی زبان این جلسات را ادامه دهند و و آن را عامل وحدت و همکاری بیشتر بین سه کشور می‌دانست.

رحیم‌پور با اشاره به فراز و نشیب‌های روابط ایران و تاجیکستان در ۲ دهه اخیر گفت : در برهه‌ای به دلیل برخی از مسائل روابط ۲ کشور به سردی گرایید چنانکه بر اساس برخی از اظهار نظرها به نظر می‌رسد که تاجیکستان یکی از کشورهای مخالف پیوستن ایران به سازمان شانگهای در آن مقطع بود.

 این دیپلمات پیشین با بیان اینکه در آن مقطع به خاطر سردی روابط و سوءتفاهم‌ها ،فعالیت برخی از مراکز فرهنگی ایران در تاجیکستان با مشکلاتی روبرو شد، افزود : در اواخر دوره آقای روحانی و همچنین دوره سه ساله آقای رئیسی اقداماتی برای گسترش روابط ۲ کشور انجام شد، چنان‌که شاهد سفر روسای جمهور ۲ کشور در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به دوشنبه و تهران بودیم.

لزوم حرکت ایران و تاجیکستان به سمت روابط راهبردی نشست شانگهای در سال ۲۰۲۴

عضویت در شانگهای، ظرفیت مناسب برای گسترش همکاری‌ها

رحیم پور همچنین با اشاره به سفر رئیس‌جمهور تاجیکستان به ایران برای شرکت در مراسم تحلیف پزشکیان در مرداد ماه سال جاری گفت: سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان در راستای گسترش روابط ۲ کشور اقدام مناسب و قابل توجهی است.

او با بیان اینکه به نظر می‌رسد یکی از محورهای رایزنی روسای جمهور ۲ کشور ایران و تاجیکستان در جریان سفر پزشکیان به دوشنبه، گسترش روابط ۲ کشور در حوزه مسائل اقتصادی باشد، خاطرنشان کرد: بر اساس برخی از اخبار منتشر شده پیش‌بینی می‌شود که در جریان این سفر اسنادی نیز بین مقامات ۲ کشور امضا شود. 

رحیم پور با بیان اینکه عضویت ۲ کشور در سازمان شانگهای ظرفیت خوبی را برای گسترش همکاری‌های ۲ کشور در حوزه‌های اقتصادی و غیره فراهم می‌کند ،گفت: باید روابطمان را با کشورهای همسایه غیرعربی در راستای سیاست خارجی متوازن گسترش دهیم و من بر این اعتقاد هستم که حتی گسترش روابط و سرمایه‌گذاری بر روابط با این کشورها برای ما سودآورتر است.

این دیپلمات پیشین همچنین با بیان اینکه در بین کشورهای آسیای میانه، تاجیکستان نزدیک‌ترین کشور به ایران است و ما باید روابطمان را با این کشور راهبردی و نهادینه کنیم، اظهار کرد: ایران و تاجیکستان در حوزه‌های فرهنگی، زبانی و تاریخی دارای اشتراکات زیادی هستند و هیچ نقطه منفی در حوزه روابط ۲ کشور وجود ندارد ما باید فراتر از شعار و حرف از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم. 

رحیم‌پور همچنین در بخش دیگر صحبت‌های خود با اشاره به مشکل کمبود آب در ایران گفت: تاجیکستان دارای منابع آب شیرین سرشاری است و با توجه به اینکه در حوزه مسائل آبی با افغانستان دچار مشکل هستیم، می‌توانیم از ظرفیت موجود در تاجیکستان در این ارتباط استفاده کنیم و همکاری‌هایی بین ۲ کشور در این زمین انجام شود.

انتهای پیام