شناسهٔ خبر: 70787633 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

تحولی در درمان بیماری‌ها و امنیت غذایی

پژوهشگر حوزه ژنتیک گفت: این پیشرفت‌ها، افق‌های جدیدی را در درمان بیماری‌های ژنتیکی و ارتقای امنیت غذایی گشوده است و می‌تواند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها ایفا کند.

صاحب‌خبر -

علی کرمعلی، با اشاره به پیشرفت‌های تکنولوژیکی در این زمینه ژنتیک در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در گذشته، روش‌های اصلاح ژن با خطرات زیادی همراه بود، اما فناوری ویرایش ژن، به‌ویژه با معرفی روش‌های نوینی همچون سی‌آرآی‌اس‌پی‌آر دقت و ایمنی بیشتری را در تغییرات ژنتیکی به ارمغان آورده است.

وی افزود: امروزه با در اختیار داشتن اطلاعات دقیق‌تری از ژنوم موجودات زنده، می‌توانیم به راحتی محل دقیق ویرایش را شناسایی کنیم.

محقق حوزه ژنتیک ادامه داد: ویرایش ژن درست همچون ویرایش متن یک کتاب است، با یک تغییر کوچک می‌توانیم معنای جمله را تغییر دهیم و در نتیجه تأثیرات مهمی بر عملکرد ژن داشته باشیم، همچنین درباره کاربردهای گسترده این فناوری در درمان بیماری‌های ژنتیکی و تولید محصولات کشاورزی مقاوم‌تر امروزه می‌توانیم با استفاده از این فناوری، بیماری‌هایی همچون هموفیلی و برخی از انواع سرطان را درمان کنیم و با ویرایش ژن در محصولات کشاورزی، می‌توانیم مقاومت گیاهان را در برابر آفات و بیماری‌ها افزایش دهیم.

کرمعلی در پاسخ به نگرانی‌های موجود درباره عوارض جانبی این فناوری بیان کرد: با توجه به پیشرفت‌های علمی و روش‌های دقیق‌تری که امروز در دست داریم، خطرات و عوارض جانبی به‌طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است، پژوهش‌های انجام‌شده نشان می‌دهد که فناوری سی‌آرآی‌اس‌پی‌آر می‌تواند به‌طور مؤثری بیماری‌های ژنتیکی را درمان کند بدون اینکه عوارض ناخواسته‌ای به دنبال داشته باشد، به‌عنوان نمونه، نسل جدیدی از بذرهای ویرایش‌شده در بازار موجود است که به دلیل ویرایش آنزیمی، تغییرات ظاهری نامطلوبی همچون قهوه‌ای شدن قارچ‌ها را به حداقل رسانده است، این نمونه‌ها نشان‌دهنده کاربرد عملی فناوری ویرایش ژن در زندگی روزمره انسان‌ها هستند.

وی ادامه داد: اگرچه هنوز در مرحله تحقیقات بالینی قرار داریم و نیاز به زمان داریم تا اثرات بلندمدت این فناوری را ارزیابی کنیم، اما نتایج اولیه امیدوارکننده بوده و به‌زودی شاهد پیشرفت‌های بیشتری در این زمینه خواهیم بود، همچنین لزوم نظارت و مدیریت دقیق بر استفاده از این فناوری واجب است که محققان و پزشکان از فناوری ویرایش ژن به‌صورت ایمن و مؤثر استفاده کرده و نگرانی‌ها را در این زمینه به حداقل رسانند، این فناوری می‌تواند در آینده‌ای نزدیک، تحولی بزرگ در درمان بیماری‌های وراثتی و بهبود محصولات کشاورزی به‌وجود آورد و به سلامت جامعه کمک کند.

محقق حوزه ژنتیک ژنتیک گفت: با استفاده از تکنیک‌های ویرایش ژن، این امکان فراهم شده است که سلول‌های آسیب‌دیده را ترمیم کرده و عملکرد طبیعی آن‌ها را بازگرداند، به عنوان نمونه، در پروژه نورولینک ایلان ماسک، از تکنولوژی برای بهبود وضعیت بیمارانی که دچار آسیب‌های مغزی شده‌اند، استفاده کرد. این روش‌ها نه تنها به بهبود سلامت افراد کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند به جلوگیری از بروز بیماری‌های خطرناک نیز کمک کند.

کرمعلی درباره امنیت غذایی خاطرنشان کرد: مهندسی ژنتیک در عرصه کشاورزی نیز می‌تواند نقش مهمی ایفا کند، در مورد توسعه گیاهان مقاوم به خشکی و آفات این فناوری می‌تواند به افزایش تولید و کیفیت محصولات کشاورزی کمک کند، با توجه به تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آبی، تولید گیاهان مقاوم به شرایط سخت، به‌عنوان راهکاری برای تأمین امنیت غذایی در آینده، بسیار حائز اهمیت است با وجود تمامی مزایا، نگرانی‌هایی نیز در خصوص ایمنی و اخلاقیات مرتبط با این فناوری‌ها وجود دارد