رئیس جمهور ایالات متحده در تماس با نخست وزیر اسرائیل بر فوریت نیاز به توافق آتشبس غزه و آزادی گروگانها تاکید کرد؛ دو طرف همچنین درباره وضعیت خاورمیانه و ضعیف شدن قدرت ایران در منطقه گفتوگو کردند.
کاخ سفید شامگاه یکشنبه ۲۳ دی در بیانیهای اعلام کرد که جو بایدن در تماس با بنیامین نتانیاهو بر نیاز فوری به آتشبس، بازگشت گروگانها و افزایش کمکهای بشردوستانه که پس از توقف درگیریها ذیل توافق امکانپذیر خواهد شد تاکید کرد.
همچنین بنابر بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو در این تماس جو بایدن را در جریان آخرین تحولات مربوط به مذاکرات آزادی گروگانها و اعزام هیئت بلندپایه اسرائیلی به دوحه قرار داد.
بنیامین نتانیاهو همچنین از آقای بایدن به خاطر حمایت مادامالعمر از اسرائیل و نیز از «حمایت فوقالعاده ایالات متحده از امنیت و دفاع ملی» این کشور تشکر کرد.
به نوشته بیانیه کاخ سفید، آقای بایدن در این تماس همچنین درباره وضعیت خاورمیانه «که پس از توافق آتشبس در لبنان، سقوط رژیم اسد در سوریه، و تضعیف قدرت ایران در منطقه» دچار تغییر بنیادین شده است گفتوگو کرد.
گفتوگوی رهبران ایالات متحده و اسرائیل در روزهای پایانی حضور جو بایدن در کاخ سفید و در شرایطی انجام شد که بنابر گزارشها، مذاکرات دوحه درباره آتشبس غزه و آزادی گروگانها پیشرفت داشته است.
مذاکرات دوحه
شماری از مقامهای مختلف از روز پنجشنبه تاکنون نسبت به نزدیک بودن دستیابی به توافق آتشبس ابراز خوشبینی کردهاند.
از جمله جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه به شبکه سیانان گفت که دستیابی طرفها به توافق «بسیار بسیار نزدیک» است اما هنوز برای «عبور از خط پایان» باید منتظر ماند.
او با تاکید بر اینکه دولت جو بایدن مصمم است از تک تک روزهای باقیمانده برای دستیابی به توافق استفاده کند گفت: هنوز فرصتی برای دستیابی به توافق پیش از پایان دولت بایدن وجود دارد، اما این امکان هم هست که «به ویژه، حماس ناسازگار بماند».
همچنین جیدی ونس، معاون دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا، از احتمال دستیابی به توافق در دولت فعلی خبر داده است.
او به شبکه فاکس نیوز گفت که انتظار دارد که توافق آزادی گروگانهای آمریکایی در خاورمیانه در روزهای پایانی دولت بایدن، «شاید در یکی دو روز آخر»، اعلام شود.
نخست وزیر اسرائیل شامگاه شنبه با اعزام هیئتی بلندپایه به دوحه موافقت کرد و این موضوع به عنوان نشانهای از پیشرفت جدی در مذاکرات آتشبس و آزادی گروگانها قلمداد شده است.
بحران کنونی پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد.
اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقامهای زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.