به گزارش یکشنبه شب ایرنا از خبرگزاری تاس، وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه شرکت گازپروم نفت روسیه و الکساندر دیوکوف مدیرعامل آن و همچنین بیش از ۲۰ شرکت تابعه را که در زمینه تولید، پالایش و فروش نفت و محصولات آن فعالیت میکنند، تحریم کرد.
در میان شرکت های تحریم شده، شرکت نفت صربستان موسوم به «ان آی اس» است که گازپروم در آن شریک است.
الکساندر وولین معاون نخست وزیر صربستان افزود: تحریمها علیه شرکت «ان آی اس» به منظور برهم زدن توازن قدرت در اوکراین نیست، بلکه هدف قرار دادن صربستان و ایجاد اختلاف با روسیه، تضعیف اقتصاد صربستان و سلب موقعیت ممتاز آن هم در بازار روسیه و هم در مورد عرضه گاز است.
وی افزود: آمریکا با درخواست حذف سهام روسیه در شرکت «ان آی اس» از ما باج گیری می کند، نه به این دلیل که این امر دولت روسیه را از بین می برد، بلکه به این دلیل که می خواهد ما عزت و اعتماد همه کسانی را که مایل به سرمایه گذاری در صربستان هستند، از دست بدهیم.
به گزارش ایرنا، هفته گذشته الکساندر ووچیچ رئیس جمهور صربستان در اظهاراتی با بیان اینکه بیش از ۵۶ درصد از سهام شرکت نفت صربستان (NIS) متعلق به شرکت دولتی گازپروم روسیه است، تاکید کرد: به زودی از سوی آمریکا تحریم خواهیم شد.
ووچیچ در جریان مصاحبه با شبکه تلویزیون ملی صربستان (RTS) اظهار کرد: انتظار دارم به زودی اسنادی از سوی ایالات متحده برای اعمال تحریمهای واشنگتن علیه شرکت نفت صربستان که شرکت دولتی گازپروم روسیه اکثریت سهام آن را در اختیار دارد، دریافت کنیم.
از سال ۲۰۰۸، شرکت دولتی گازپروم روسیه ۵۶.۱۵ درصد از سهام شرکت نفت صربستان را در اختیار دارد در حالی که تنها ۲۹.۸۷ درصد از سهام این شرکت متعلق به کشور صربستان است.
رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.