به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، عن جابر بن عبد الله الأنصاری قال: وفد علی رسول الله ص أهل الیمن فقال النبی ص جاءکم أهل الیمن یبسون بسیسا فلما دخلوا علی رسول الله ص قال قوم رقیقة قلوبهم راسخ إیمانهم و منهم المنصور یخرج فی سبعین ألفا ینصر خلفی و خلف وصیی حمائل سیوفهم المسک فقالوا یا رسول الله و من وصیک؟ ..... فقالوا یا رسول الله بالذی بعثک بالحق نبیا أرناه فقد اشتقنا إلیه فقال هو الذی جعله الله آیة للمؤمنین المتوسمین فإن نظرتم إلیه نظر من کان له قلب أو ألقی السمع و هو شهید عرفتم أنه وصیی کما عرفتم أنی نبیکم فتخللوا الصفوف و تصفحوا الوجوه فمن أهوت إلیه قلوبکم فإنه هو لأن الله عز و جل یقول فی کتابه فاجعل أفئدة من الناس تهوی إلیهم أی إلیه و إلی ذریته ع ثم قال فقام أبو عامر الأشعری فی الأشعریین و أبو غرة الخولانی فی الخولانیین و ظبیان و عثمان بن قیس فی بنی قیس و عرنة الدوسی فی الدوسیین و لاحق بن علاقة فتخللوا الصفوف و تصفحوا الوجوه و أخذوا بید الأنزع الأصلع البطین و قالوا إلی هذا أهوت أفئدتنا یا رسول الله فقال النبی ص أنتم نجبة الله حین عرفتم وصی رسول الله قبل أن تعرفوه فبم عرفتم أنه هو فرفعوا أصواتهم یبکون و یقولون یا رسول الله نظرنا إلی القوم فلم تحن لهم قلوبنا و لما رأیناه رجفت قلوبنا ثم اطمأنت نفوسنا و انجاشت أکبادنا و هملت أعیننا و انثلجت صدورنا حتی کأنه لنا أب و نحن له بنون فقال النبی ص و ما یعلم تأویله إلا الله و الراسخون فی العلم أنتم منهم بالمنزلة التی سبقت لکم بها الحسنی و أنتم عن النار مبعدون.
از جابر بن عبد اللَّه انصاری نقل شده: گروههای زیادی از یمن به سمت مدینه در حرکت بودند پیامبر فرمود: یمنیها شترانشان را به سمت ما میرانند؛ وقتی در مدینه به خدمت پیامبر رسیدند حضرت فرمود: این یمنیها اشخاصی هستند که قلوبی نرم و ایمانی مستحکم دارند و شخصی به نام منصور از میان آنان با هفتاد هزار سپاه برمیخیزد که بند شمشیرشان از چرم بوده و جانشین مرا و جانشین وصیّ مرا یاری میکند. یمنیها عرض کردند یا رسول الله وصیّ شما کیست؟
[پیامبر ابتدا وصیّ خود را معین نفرمود بلکه فضائلی از امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود تا اینکه شوق آنها به دیدار وصیّ او به قدری زیاد شد که یکصدا گفتند] یا رسول الله تو را به خدایی که بر حق مبعوثت کرده سوگند میدهیم وصیّ خود را به ما نشان بده که بسیار مشتاق دیدار او شدهایم.
پیامبر فرمود: او همان کسی است که خداوند در او نشانههایی مخصوص قرار داده تا اشخاصی که از نشانهها پی به حقیقت میبرند بتوانند او را بشناسند بنابراین اگر شما همچون شاهدی که به ندای قلب خود گوش فرا داده به چهره او بنگرید قطعا همانطور که مرا به عنوان نبی خود شناختید او را به عنوان وصی من خواهید شناخت. اکنون وصیّ من در میان اصحاب من ایستاده است به میان این صفها بروید و چهرهها را بنگرید هر آن کس که دلهای شما بسوی او میل پیدا کرد او وصی من است زیرا خداوند متعال در قرآن از قول حضرت ابراهیم فرموده که دعا کرد؛ پروردگارا دلهای پارهای از مردم را بسوی ذریه من گرایش بده یعنی بسوی اسماعیل و ذریّه او و وصی من هم از ذریه اسماعیل میباشد.
جابر بن عبد الله الانصاری گوید از هر قبلیهای شخصی مشخص شد تا به میان صفهای اصحاب پیامبر رفته و به بررسی چهرهها بپردازند یکی یکی به صورت اصحاب نگاه میکردند تا اینکه همه آنها متفق شدند و دست شخصی را که جلوی سرش مو نداشت و شکم او کمی بزرگ بود را گرفتند و گفتند یا رسول الله دلهای ما بسوی این شخص متمایل شده.
پیغمبر فرمود ای یمنیها شما برگزیدگان خدائید چون وصیّ رسول خدا را پیش از آنکه بشما معرّفی شود شناختید حال بگوئید ببینم چطور فهمیدید که این شخص وصی من است؟ همگی در حالی که بلند بلند گریه میکردند عرض کردند؛ یا رسول اللَّه ما به دیگر اصحاب تو که نگاه میکردیم در دلهای ما هیچ گرایشی به آنها پیدا نشد ولی وقتی این شخص را دیدیم نخست اضطرابی در دلهای ما پدید آمد و سپس آرامش یافت و جگرهای ما بسوخت و اشک از دیدگان ما سرازیر شد و سینههای ما خنک گردید به گونهای که انگار این شخص پدر ما است و ما همه فرزندان او می باشیم. در این هنگام پیامبر فرمود تأویل قرآن را بجز خدا و کسانی که در علم رسوخ کرده اند نمیدانند، شما یمنیها به جهت اینکه خدای متعال در ازل حسن و نیکی را برایتان انتخاب کرده از رسوخ کنندگان در علم میباشید و از آتش جهنم دور هستید.
(الغیبة للنعمانی، ص۳۹)