به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، درک این واقعیت که چهره خاورمیانه پس از آنچه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به وقوع پیوست، دیگر هیچ شباهتی با پیش از آن ندارد، به زمان زیادی نیاز نداشت و طوفان الاقصی خیلی زود به طوفانی بدل شد که کل منطقه را در نوردید. در این میان رویارویی مستقیم انصارالله یمن با رژیم صهیونیستی، پس از چندماه اختلال در رفت و آمد کشتیهای مرتبط با این رژیم در دریای سرخ و شناسایی انصارالله یمن - که تا پیش از این نامشان بیشتر در جنگ با عربستان سعودیو دفاع از خود مطرح بود- به عنوان گروهی موثر در این تحول جدید از جمله مولفههایی است که به موضوع بخش قابل توجهی از تحلیلها پیرامون خاورمیانه جدید تبدیل شده است.
یک ماه پس از آغاز جنگ در غزه، آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای سازمان ملل نوشت:«گروه انصارالله یمن اکنون به یک سازمان بسیار قدرتمند منطقهای با توان تاثیرگذاری بر جریان تجارت بینالمللی تبدیل شده است.»
حملات هدفمند انصارالله در دفاع از مردم بی دفاع غزه موجب شد تا ایالات متحده علیرغم تلاش فراوان برای عدم ورود به میدان نبرد خاورمیانه، ائتلافی را رهبری و برای تامین آنچه «امنیت دریانوردی» مینامید وارد آبهای منطقه شده و حملاتی را علیه یمن صورت دهد. از زمان برقرای آتشبس میان رژیم صهیونسستی و حزبالله، توقف حملات گروههای عراقی و کاهش محسوس تحرکات نظامی حماس، جنگی که در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میان مقاومت فلسطینی و رژیم صهیونیستی شکل گرفته بود، امروز به جنگ این رژیم با انصارالله تبدیل شده است. حملات سنگین اسرائیل علیه زیرساختهای یمن در حالی که انصارالله نیز تقریبا بصورت روزانه، موشکهای بالستیک را به سمت اراضی اشغالی شلیک میکند، ابعاد جدیدی را به این رویارویی افزوده است.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه روز جمعه ۲۱ دی ماه برای چندمین بار در روزهای اخیر حملات تجاوزکارانه آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی به زیرساختها و مراکز مدنی یمن - که در روز جمعه و همزمان با تظاهرات میلیونی مردم شریف یمن در همبستگی با مردم مظلوم فلسطین و محکومیت نسلکشی در غزه انجام شد – را نشانه روشن همدستی آمریکا و انگلیس در جنایات ارتکابی علیه مردم فلسطین دانست و بیعملی سازمانهای بینالمللی در قبال نسلکشی رژیم صهیونیستی و گسترش دامنه جنگافروزی این رژیم و حامیانش را به شدت تقبیح کرد.
بقایی بار دیگر مسئولیت قانونی و اخلاقی همه دولتها و مجامع بینالمللی و اسلامی برای توقف نسلکشی و نقضهای فاحش حقوق بشردوستانه بینالمللی در فلسطین اشغالی و نیز تعهد شورای امنیت سازمان ملل برای جلوگیری از اقدامات تجاوزکارانه علیه یمن را خاطرنشان و تاکید کرد تشدید تجاوزات نظامی آمریکا و انگلیس و رژیم اشغالگر علیه یمن نمیتواند اذهان عمومی را از شدت و عمق جنایات ارتکابی در غزه منحرف کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از این نیز در موضع گیری مشابه با اشاره به اینکه تجاوزات مکرر آمریکا و انگلیس به زیرساختهای یمن با هدف حمایت از رژیم صهیونیستی و در امتداد نسلکشی فلسطینیان انجام می شود، این حملات را نقض آشکار حقوق بینالملل و اصول منشور ملل متحد و مصداق 'جنایت تجاوز' وفق اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری دانسته بود.
انصارالله که پیش از این و در جریان جنگ با ائتلاف به رهبری عربستان سعودی که در نهایت نیز به ناکامی ریاض در تحقق اهداف اولیهاش انجامید، از قدرت تغییر بازی خود رونمایی کرده و سعودیها را ناچار به درخواست میانجیگری از سوی ایران و در نهایت پذیرش پیشنهاد عمان کرده بود، امروز نیز خود را به موضوع داغ رسانهها و اندیشکدههای منطقه و فرامنطقه تبدیل کرده است. در همین چارچوب نیز بررسی آینده تحولات منطقه در حالی که پس از گذشت نزدیک به ۱۵ ماه از آغاز جنگ، همچنان تلاش برای ایجاد آتشبس و پایان جنگ در غزه با شکست همراه بوده، از اهمیت بالایی برخوردار است.
یکهتازی انصارالله در میدان
میلیونها اسرائیلی در هفتههای گذشته خواب همراه با ترسی را تجربه کردهاند چرا که موشکهای بالستیک انصارالله معمولا در ساعات نیمه شب و از فاصله ۲ هزار کیلومتری، آنها را مجبور به فرار و جستجوی پناهگاهها کرده است.
همین فاصله جغرافیایی نیز موجب شده است، انصارالله که پس از حزبالله لبنان وارد عرصه نبرد با اسرائیل شدند تاکنون با حملاتی به سیاق آنچه در قبال لبنان رخ داد مواجه نشده و همچنان به حملات خود ادامه دهند.
عبدالملک بدرالدین حوثی، رهبر انصارالله در سخنرانی روز شنبه (۱۵ دیماه) در تشریح اهداف حملات نظامی این گروه گفت: «عملیاتهای این هفته شامل حملات موشکی به یافا، فرودگاه بن گوریون، پایگاه هوایی نِوِاتیم و نیروگاه برق در جنوب قدس بود».
وی در خصوص حملات علیه ناوهای آمریکایی در واکنش به حملات این کشور با همراهی انگلیس علیه صنعاء، پایتخت این کشور نیز گفت: «در این هفته با ۱۱ فروند موشک و پهپاد ناو هواپیمابر آمریکایی ترومن را هدف قرار دادیم که این حمله توطئههای دشمن برای حمله به یمن را خنثی کرد و باعث فرار این ناو و ناوگان دریایی آمریکا از دریای سرخ شد.»
پیشتر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در خصوص حملات هفته گذشته گفته بود «یگان موشکی یمن ۲ عملیات نظامی منحصربهفرد علیه یافا و جنوب قدس اشغالی انجام داد. در جریان این عملیاتها ۲ موشک شلیک شد که موفق شدند به اهداف مورد نظر اصابت کنند.»
وی افزود: «این ۲ عملیات همزمان با یک عملیات دیگر علیه ناوهواپیمابر یو اس اس هری ترومن صورت گرفت. این عملیات با تعداد زیادی پهپاد و موشکهای هدایت شونده در جریان آمادگی نیروهای آمریکایی برای حمله هوایی گسترده علیه یمن انجام شد». این ناو آمریکایی در روزهای گذشته در جنوب دریای سرخ مستقر شده بود.
منابع یمنی همچنین در روزهای گذشته از رهگیری و ساقط شدن پهپاد آمریکایی MQ ۹ بر فراز آبهای منطقهای یمن در منطقه مأرب خبر داده بودند. بیانیه نیروهای مسلح یمن در خصوص این عملیات تاکید دارد که این پهپاد و چهاردهمین پهپاد آمریکایی از زمان آغاز عملیات فتح موعود و جهاد پشتیبانی از غزه است که منهدم میشود.
مقامات انصارالله یمن بارها در سخنرانیها و پیامهای خود بر این امر تاکید کردهاند که توقف حملات این کشور علیه رژیم صهیونیستی منوط به پایان جنگ در غزه است.
برنامه بی بی چیست؟
«جنگ با حوثیها (انصارالله) تازه آغاز شده است»؛ این جمله بخشی از سخنرانی اخیر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی است که نشان میدهد اهداف تلآویو، چیزی بیش از بمباران زیرساختهای نظامی و اقتصادی یمن خواهد بود و این در بررسی رفتار اسرائیل در بیش از یکسال اخیر، موضوعی غیرمنتظره نیست.
بمباران اهداف غیرنظامی و به تبع آن بالابردن حجم تلفات انسانی و در مرحله بعد آغاز کمپین انتقام از رهبران نظامی و سیاسی، راهبردی است که رژیم پیش از این در قبال حزبالله از آن پیروی کرده است.
با این حال اما تفاوتهای عمده میان حزبالله و انصارالله از جمله عدم اشراف اطلاعاتی کامل سازمانهای جاسوسی به ساختارهای انصارالله و همچنین حجم و نوع تسلیحات موجود در یمن برخلاف مورد حزبالله که برای سالهای پس از ۲۰۰۶ به موضوع غالب پژوهش های غربی تبدیل شده بود، شاید الگوی جدیدی از حملات نیروهای اشغالگر را به منصه ظهور برساند. تلآویو که اکنون علی رغم برخی درگیریهای جسته و گریخته با حماس و حزبالله، عملا از آن دو جبهه فراغ بال یافته است، در صدد است تا قدم به قدم به ظن خود قدرت گروه های مقاومت در منطقه و در نهایت جمهوری اسلامی ایران را تضعیف کند.
حسن لاسجردی، کارشناس مسائل منطقه در خصوص حملات رژیم اسرائیل علیه یمن در هفتههای اخیر به ایرنا گفت: «رژیم صهیونسیتی به هر بازیگر منطقهای که در سیاستهای توسعهطلبانه تلآویو مانع تراشی کند به چشم دشمن و سوژه عمل متقابل نگاه میکند. اسرائیل در قبال همه کشورها، گروهها و افرادی که طی یکسال و چندماه گذشته در موضوع بحران غزه حضور داشتند با سیاستهای مختلفی به دشمنی و مقابله پرداخته است و تا آنجا که توانسته تلاش کرده تا آنها را از مدار تأثیرگذاری خارج کرده است. بمباران متعدد و ترور هدفمند رهبران مقاومت همه در راستای همین سیاست هستند. امروز نیز گروههای یمنی هدف حملات قرار گرفتهاند چرا که به عنوان یک بازیگر موثر و در حمایت از مردم غزه ورود کرده و اعلام کردهاند که تا توقف حملات به این منطقه، دست از حملات خود برنخواهند داشت.»
این توالی مدنظر اسرائیل اما موضوعی نیست که تل آویو بصورت آنی به آن دست یافته باشد. پس از حزب الله که در طول سالهای پس از تشکیل به صورت مشخص به عنوان نیروی متحد با جمهوری اسلامی ایران شناخته شده و مورد توجه ایالات متحده و هم پیمانانش از جمله تل آویو قرار گرفت، انصارالله به جهت نقش آفرینی در یکسال اخیر است که حالا در فهرست «تحت تعقیب» رژیم صهیونیستی، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
نکته قابل توجه در این لیست جایگاه بشار اسد به عنوان دیگر عضو شناخته شده محور مقاوت بود که سقوطش در مدت زمان خیلی کوتاه شاید اشغالگران را نیز غافلگیر کرد که حالا با پیشروی در خاک سوریه و افزایش دامنه اشغالگری، اهداف ثانویه خود در این کشور را دنبال میکند.
از دید تحلیلگران و ناظران این تحولات، ورود اسرائیل به چهارمین هدف که شاید این بار در جغرافیای عراق به دنبالش باشد، به تحولاتی بستگی خواهد داشت که متعاقب آغاز جنگ گسترده و همهجانبه با یمن در منطقه به وقوع میپیوندد.
آغاز به کار دولت جدید ایالات متحده و سیاست اعلامی دونالد ترامپ مبنی بر لزوم پایان جنگ در خاورمیانه نیز بر رویکرد کلی نتانیاهو در تداوم سیاست آتش افروزی موثر خواهد بود. این در حالی است که بی بی میداند کار سختی در مواجهه با انصارالله دارد که با فاصله ۲ هزارکیومتری از فلسطین اشغالی، ارتش اشغالگر را تحت فشار حملات خود قرار داده است.
لاسجردی در پاسخ به این سوال که آینده تحولات جنگ به کدام سمت پیش خواهد رفت گفت: «منطق رفتاری اسرائیل حاکی از آن است که میخواهد یک به یک از نیروهای موثر منطقهای در حمایت از غزه انتقام بگیرد و تبلیغات این رژیم میگوید که میخواهد یک به یک این نیروها را از مدار تأثیرگذاری خارج کند. این در حالی است که اسرائیل در میدان عمل موفق به آنچه آن را تبلیغ میکند نشده است. آنچه که امروز به عنوان حذف تدریجی نیروهای مقاومت از سوی اسرائیل مطرح میشود یک اقدام تبلیغی است که با واقعیت روی زمین تطابق ندارد. به این معنا که بنده بر این باور نیستم که حماس و حزبالله امروز از مدار تأثیرگذاری خارج شدهاند. تلاش اسرائیل بزرگنمایی اقداماتی است که صورت میدهد.»